Widget Recent Post No.

Χειμερινή «επιθεώρηση» στα μελίσσια & μέθοδος μόνωσης εξωτερικά όταν έχει χιόνια & κρύο!



Ο χειμώνας είναι μια περίοδος κρίσιμη για την επιβίωση των μελισσιών. Σύμφωνα με εμπειρίες μελισσοκόμων πολλά μελίσσια χάνονται από λάθη, και τα περισσότερα γίνονται κυρίως από τους νέους μελισσοκόμους που δεν έχουν κάποιο έμπειρο να τους βοηθήσει.

Το ξεχειμώνιασμα των μελισσιών για να είναι επιτυχημένο πέρα από τον πληθυσμό τις προμήθειες και το κλίμα εξαρτάται και απο τους χειρισμούς που θα κάνει ο μελισσοκόμος. Πχ αν ο μελισσοκόμος ασχοληθεί με τις κυψέλες του, βάλει κηρόπανα, προσθέσει επιπλέον μόνωση εσωτερικά στις παραφυάδες κλπ είναι φυσικό οτι θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία στο ξεχειμώνιασμα.

Στο εξωτερικό σε αρκετές χώρες οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, και οι μέλισσες δυσκολεύονται πάρα πολύ να ξεχειμωνιάσουν. Τα χιόνια είναι πολλά σε σημείο που να βουλώνουν την είσοδο τον κυψελών. Τι κάνουν λοιπόν οι μελισσοκόμοι σε αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα; Πως προστατεύουν τις κυψέλες τους από το έντονο κρύο;

Ένας τρόπος (είναι ο πιο ευρέα διαδεδομένη μέθοδος) είναι τύλιγμα των κυψελών με ειδικό θερμομονωτικό υλικό περιμετρικά. Άλλος τρόπος είναι η μετακίνηση των κυψελών κάτω απο στέγη με πιο ήπιες θερμοκρασίες. Ναι στο εξωτερικό αυτό το κάνουν αρκετά συχνά το χειμώνα, και η μετακίνηση δεν παρουσιάζει κανένα απολύτως πρόβλημα εφόσον οι μέλισσες δεν πετούν σε θερμοκρασίες κάτω από 10C. Πόσο μάλλον αν είναι κάτω από το μηδέν!

Φυσικά οι μέλισσες έχουν την δυνατότητα να επιβιώνουν ακόμη και σε τέτοιες συνθήκες. Θέλω εδώ να σας αναφέρω μια περιπέτεια που μου είπε ένας "τραγικός" μελισσοκόμος. Είχε ένα άρρωστο μελισσάκι και ήθελε να το θανατώσει. Σκέφτηκε λοιπόν να το βάλει μέσα στο καταψύκτη και να το αφήσει εκεί 24 ώρες μέχρι να πεθάνει. Ο συνάδελφος ίσως πίστευε ότι στην κατάψυξη θα χαθεί η ασθένεια και θα μπορέσει να ξανά χρησιμοποιήσει τις προσβεβλημένες κηρήθρες.

Έβαλε λοιπόν το μελίσσι μέσα στην κατάψυξη και το άφησε εκεί να πεθάνει. Πραγματικά είναι μια πολύ βάρβαρη πράξη, που αναρωτιέμαι πως μπόρεσε και την έκανε. Τέλος πάντων, πήγε την επόμενη μέρα να αφαιρέσει το ψόφιο μελίσσι και προς μεγάλη του έκπληξη αυτό είχε γίνει μπάλα μέσα στο κέντρο της κυψέλης και ήταν ΟΛΟΖΩΝΤΑΝΟ. Η βασίλισσα ήταν και αυτή ζωντανή στο κέντρο της μελισσόσφαιρας. Αυτή ήταν η ιστορία και σας την είπα για να διαπιστώσετε πόσο ΔΥΝΑΤΟ είναι ένα μελίσσι ακόμη και όταν ο καιρός είναι στα άκρα.

Δείτε τώτα ένα βίντεο απο το εξωτερικό με γρήγορη επιθεώρηση μελισσιών στα χιόνια. Να τονίσω ότι μια τέτοια επιθεώρηση μπορεί να αποβεί μοιραία για ένα μελίσσι και είναι πολύ επικίνδυνη.





Δείτε πως τοποθετούν εξωτερική μόνωση στις κυψέλες και όλη τη διαδικασία τοποθέτησης. Σύμφωνα με τα όσα λένε οι μελισσοκόμοι εκεί κάνει θαύματα στο ξεχειμώνιασμα!





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια