Widget Recent Post No.

Αφαίρεση πατωμάτων στα μελίσσια



Μπαίνοντας στο φθινόπωρο, και αλλάζοντας σιγά σιγά ο καιρός, αρχίζει να δημιουργείτε ένας νέος χειρισμός για τα μελίσσια μας. Και αυτός είναι η "συρρίκνωση" του μελισσιού, η αφαίρεση των πολλών άδειων πλαισίων, και των περιττών πατωμάτων για τη καλύτερη ανάπτυξη του μελισσιού, αλλά και τη διευκόλυνση των δικών μας χειρισμών. Πχ δεν είναι σωστό να αφήσουμε ένα μελίσσι τριόροφο, ενώ ο πλυθησμός καλύπτει μόνο τα 10 πλαίσια. Η ένα 20άρι μελίσσι που έχει πλυθησμό μόνο στα 10 πλαίσια. Ή ένα 10άρι μελίσσι που έχει πλυθησμό μόνο στα 4 πλαίσια. Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να αφαιρέσουμε πλαίσια, κενά πατώματα, και είναι απολύτως απαραίτητο αν θέλουμε να φτιάξουμε καλά μελίσσια που θα ξεχειμωνιάσουν σωστά.
Στη περίπτωση που είμαστε στο πεύκο για συλλογή μελιού, τότε στα δυνατά μελίσσια που έχουμε για μελι, πρέπει να αφήσουμε πατώματα κατ εξαίρεση. Μόνο σε μια τέτοια περίπτωση μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μελίσσια μας τους κενούς ορόφους. Ωστόσο σε γενικές γραμμές οι περισσότεροι μελισσοκόμοι, τώρα ξεκινάμε σιγά σιγά να αφαιρούμε πλαίσια για το ξεχειμώνιασμα. Πχ όταν γίνετε ένας τρύγος, παίρνουμε τα πλαίσια, και δεν τα επιστρέφουμε πάλι στα μελίσσια. Όσον αφορά το γλύψιμο απο τα μέλια που περίσσεψαν μπορούμε να τα δώσουμε για 2 μέρες στα μελίσσια και μετά να τα πάρουμε πάλι.

Τις άχτιστες κηρήθρες που δεν έχτισαν τα μελίσσια καλό είναι να τις πάρουμε. Αυτή η εποχή δεν ενδείκνυται και τόσο για χτίσιμο κηρηθρών. Τα μελίσσια πρέπει να έχουν καθαρές μαύρες κηρήθρες για να ρίξουν γόνους, και τις άχτιστες μπορούμε να τις σφραγίσουμε αεροστεγώς για να τις βρούμε πάλι την Άνοιξη που σίγουρα θα χρειαστούν. Τις κλείνουμε αεροστεγώς όχι για το κηροσκόρο, αλλά για να μη χάσουν τελείως το άρωμα τους και μετά οι μέλισσες δεν τις πιάνουν. 

Τα πατώματα που παίρνουμε απο τα μελίσσια, όπως και τα πλαίσια, πρέπει να τα αποθηκεύσουμε κάπου στην αποθήκη μας και να είναι κλεισμένα αεροστεγώς. Πολλοί μελισσοκόμοι παίρνουν τα πλαίσια κατευθείαν απο τα μελίσσια τα τυλίγουν με μαύρες σακούλες και τα σφραγίζουν το ένα πάνω στο άλλο μέσα στην αποθήκη πρίν προλάβει να τα γεννήσει ο κηροσκόρος. Μέθοδοι για να απολυμάνουμε απο το κηροσκόρο, είναι να κάψουμε θειάφι σε ένα πιατάκι κάτω απο κάθε δύο πατώματα, η αλλιώς ο βάκιλος, ένα βιολογικό υλικό που το αγοράζουμε και ψεκάζουμε τα πλαίσια.

Τα πατώματα όταν πηγαίνουμε στα μελίσσια, δεν είναι πάντα άδεια. Μερικά μελίσσια ίσως βρίσκονται διασκορπισμένα πάνω και κάτω. Πχ το μισό μελίσσι κάτω και το μισό επάνω. Συνήθως τέτοια μελίσσια μπορούμε να τα κατεβάσουμε σε ένα πάτωμα, να βολέψουμε και τα ίδια να αναπτυχθούν σωστά. Αυτή την εποχή τα μελίσσια κρατιούνται δεκάρια και σπάνια βλέπουμε παραπάνω πλυθησμούς. Οπότε καλό είναι να ξεκινήσουμε να βάζουμε μια σειρά, για να μην έχουμε μεγάλο φόρτο αργότερα.

Εξίσου βασικό αυτή την εποχή είναι αφού σφίξουμε τα μελίσσια, να εφαρμόσουμε μια θεραπεία για βαρρόα - ξελάφρωμα, και στη συνέχεια να φροντίσουμε για αύξηση γόνου με τροφοδοσία. Θέλουμε νέους και γερούς πλυθησμούς για να μπούμε στον Νοέμβριο! 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια