Widget Recent Post No.

Κισσός: Η πρώτη ανθοφορία του φθινοπώρου για δυνατά μελίσσια, ανάπτυξη και πολλούς γόνους!



Πρόκειται για ένα σημαντικό μελισσοκομικό φυτό το οποίο δίνει στις μέλισσες γύρη, νέκταρ και πρόπολη. Εκτινάσσει την γέννα της βασίλισσας λόγω της πλούσιας γύρης που προσφέρει σε συνδιασμό με το πολύ θρεπτικό αρωματικό νέκταρ.

Σύμφωνα με διάφορες αναλύσεις που έχουν γίνει η γύρη του κισσού είναι χαμηλή σε διατροφική αξία, όμως η μέλισσες συλλέγουν τόσο μεγάλη ποσότητα που καλύπτει πλήρως όλες τις ανάγκες του γόνου. Τα μελίσσια που βρίσκονται στον κισσό γεμίζουν τον γονοθάλαμο με γύρες, ρίχνουν ακατάπαυστα γόνους και τα στεφανώματα (στο πάνω μέρος των πλαισίων) γεμίζουν μέλι!





Το μέλι του κισσού είναι ανοιχτόχρωμο και η ανθοφορία βοηθά τους καταπονημένους πληθησμούς των μελισσιών να ανανεωθούν και να πάρουν τα πάνω τους πολύ γρήγορα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα κουρασμένα αδυνατισμένα μελίσσια που βρίσκονται στο πεύκο και επισκέπτονται αυτή την ανθοφορία μετά.

Ο κισσός είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό, όμως για να δώσει νέκταρ και να δουλέψουν τα μελίσσια πρέπει να προηγηθούν βροχές. Είναι αναρριχητικό φυτό που συναντάται κυρίως σε ρεματιές, πηγές και μέρη με ίσκιο και υγρασία. Έχει ιδιαίτερη αδυναμία να αναρριχάται πάνω σε πλατάνια τα οποία και αποξηραίνει εφόσον απορροφά τους χυμούς από τον φλοιό και τον ήλιο από τα φύλλα τους!





Οι μέλισσες όταν επισκέπτονται τα άνθη του κισσού είναι ιδιαίτερα χαρούμενες και ακούγεται ένα όμορφο βουιτό. Τα άνθη του κισού σχηματίζουν μεγάλες ταξιανθίες με άυθονη γύρη πράγμα που συντελεί στο να μαζέψουν οι μέλισσες μεγάλη ποσότητα πολύ γρήγορα. Γνωρίζετε άλλωστε οτι το κάθε φυτό έχει διαφορετικό βαθμό δυσκολίας για την συλλογή του.

Όταν ο κισσός δουλεύει βλέπουμε ανάμεσα απο τους κηρηθροφορείς λευκά παρακτίσματα, πλαίσια γεμάτα κατακίτρινη γύρη, και γόνους που μπορούν να φτάσουν έως 8 ανά μελίσσι!




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια