Widget Recent Post No.

4 απαραίτητοι χειρισμοί για υγιή - δυνατά μελίσσια το φθινόπωρο



Το φθινόπωρο είναι η αρχή της μελισσοκομικής χρονιάς, και ο πιο σημαντικός χρόνος για να φτιάξουμε υγιή και δυνατά μελίσσια. Όπως έχουμε πεί, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώμβριος είναι οι δύο μήνες, που το μελίσσι κάνει γόνους, απο τους οποίους θα προκύψουν οι χειμερινές μέλισσες. Ότι γεννηθεί τώρα λοιπόν, θα είναι και οι μέλισσες που θα μας συντηρήσουν τα μελίσσια μέχρι την Άνοιξη. Όλες οι καλοκαιρινές μέλισσες μέσα στο Νοέμβριο θα πεθάνουν, και θα απομείνουν οι νεαρές μέλισσες που γεννήθηκαν το φθινόπωρο. Και τό πόσο θα ζήσει κάθε φθινοπωρινή μέλισσα εξαρτάται απο την διαχείρηση και τη διατροφή που θα πάρει κατά την ανατροφή της! Πάμε να δούμε τους βασικούς χειρισμούς που πρέπει να εφαρμόσουμε για υγιή δυνατά μελίσσια;


Όταν ένας μελισσοκόμος είναι νοικοκύρης, αυτή είναι η εικόνα που βλέπουμε στο μελισσοκομείο!


1. Προληπτική θεραπεία νοζεμίασης
Το φθινόπωρο είναι η πιο σημαντική εποχή να κάνουμε πρόληψη κατά της νοζεμίασης. Κάνουμε προληπτική θεραπεία κατά της νοζεμίασης, προκειμένου να "γονατίσουμε" τη καταστροφική αυτή ασθένεια, πρίν κάν αρχήσει να δημιουργείτε. Η νοζεμίαση γονατίζει τα μελίσσια το χειμώνα σκοτώνοντας έως και 80% τους πλυθησμούς. Όταν χάνονται μυστηριωδώς μελίσσια το χειμώνα είναι σίγουρο πως έχουμε νοζεμίαση! Υπάρχουν πολλοί τρόποι να θεραπεύσουμε τα μελίσσια. Μπορούμε με θυμόλη, 1 γρ σε 17 λίτρα σιρόπι (που έχουμε παρασκευάσει απο 1 κιλό ζάχαρη 1 λίτρο νερό). Δίνουμε 2-4 λίτρα ανα μελίσσι.  Άλλη άκρως αποτελεσματική μέθοδος είναι το nozevit. Η αρκαδική μελισσοκομία διαθέτει τροφή έτοιμη με nozevit, που μπορούμε να αγοράσουμε εδώ, δίνουμε ένα κιλό ανα μελίσσι και είμαστε καλλυμένοι απο νοζεμίαση.

Εναλλακτικά παίρνουμε το σκεύασμα nozevit και εφαρμόζουμε τη θεραπεία ως εξής:

To Nozevit είναι ένα φυσικό προϊόν που συμβάλλει στην ενίσχυση και διατήρηση της εντερικής ακεραιότητα της μέλισσας, μαζί με τη μακροπρόθεσμη υγεία και τη ζωτικότητα των μελισσών σας.

Η ποσότητα που χορηγείται ανά κυψέλη είναι ανάλογη της δυναμικότητα της.
Μέθοδος εφαρμογής :
βρέξιμο ή ψεκασμός απευθείας πάνω στα πλαίσια της κυψέλης
 προσθήκη Nozevit στο σιρόπι ή σε υποκατάστατο γύρης
Προληπτική φροντίδα των μελισσών : τάισμα σιροπιού με Nozevit 2 φορές σε διάστημα 10 ημερών.
Ταΐζουμε δυο φορές την άνοιξη και δυο φορές το φθινόπωρο λίγο πριν το ξεχειμώνιασμα.
Αν έχετε καλοκαιρινές απώλειες σας προτείνουμε να ταΐσετε δυο ή τρεις φορές σιρόπι με Nozevit.
Σε περιόδους που οι μέλισσες σας είναι λιγότερο παραγωγικές και εξασθενημένες, προτείνουμε  τάισμα σιροπιού με Nozevit 4 φορές αφήνοντας να περάσουν 4 ημέρες ανάμεσα στα ταΐσματα.
Δοσολογία: 2,5ml/L σιροπιού ή 1 ml σε 1/2 κιλό υποκατάστατου γύρης. 
Δείτε το προιόν στην Αρκαδική Μελισσοκομία
http://arkadikimelissokomia.gr/product/nozevit-200ml/


Για να μπούμε δυνατά στην Άνοιξη, και να δούμε τέτοιες εικόνες, πρέπει να φτιάξουμε τα σωστά μελίσσια τώρα... Απο το φθινόπωρο γίνονται τα σωστά μελίσσια!


2. Σωστή νομή για να μας θρέψει τα μελίσσια
Εξασφαλίζουμε μια καλή μεριά με γύρη και νέκταρ για τα μελίσσια. Το σημαντικότερο είναι να δουλεύουν τα μελίσσια απο έξω, έτσι ώστε και τις ασθένειες να πολεμήσουν, αλλά και να παραχθεί καλοθρεμμένος γόνος, απο τον οποίο θα προκύψουν δυνατές μέλισσες. Όταν λέμε να δουλεύουν τα μελίσσια, δεν εννοούμε να φέρνουν μέλι, αλλά οι ποσότητες που έρχονται να επαρκούν για να αναπτυχθεί το μελίσσι. Αν πχ δούμε μέσα στο μελίσσι γύρες, αλλά και οι μελισσούλες να έχουν κίτρινα μπαλάκια στα ποδαράκια τους, σημαίνει ότι είμαστε καλά!

3. Ενίσχυση με τροφή όσο και αν κοστίσει στη τσέπη μας
Τα μελίσσια χρειάζονται ενίσχυση το φθινόπωρο με 2-4 κιλά τροφής το κάθε ένα. Πρέπει να τους δώσουμε αρκετές προμήθειες, τις οποίες σε συνδιασμό με την υπάρχουσα ανθοφορία, το μελίσσι θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο για την ανατροφή γόνου!

4. Ξελάφρωμα βαρρόα
Όλα τα παραπάνω θα μπορέσουν να αποδώσουν καρπούς, αν είμαστε απαλλαγμένοι απο τη βαριά προσβολή της βαρρόα. Η βαρρόα γονατίζει τα μελίσσια και είναι ο βασικός παράγοντας εμφάνισης της νοζεμίασης και όλων των ασθενειών. Για να έχουμε υγιή μελίσσια πρέπει πρώτα απο όλα να απαλλαχτούμε απο τη βαρρόα λοιπόν. Δεν ταίζουμε καμία τροφή πρίν απαλλαχτούμε απο τη βαρρόα. Δε χρειάζεται η θεραπεία που θα κάνουμε να είναι 99% αποτελεσματική, είναι αδύνατο άλλωστε. 2 ταινιούλες σε κάθε μελίσσι για 1 φορά είναι αρκετές για να ξελαφρώσουμε τα μελίσσια μας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια