Widget Recent Post No.

Οι πλουσιότερες ανθοφορίες του Καλοκαιριού: Οι καλύτερες επιλογές μεταφοράς των μελισσιών μετά το βουνό!



Η μεταφορά των μελισσιών απο το βουνό είναι αν όχι απαραίτητη απολύτως αναγκαία! Ήδη το τελευταίο διάστημα όλοι οι μελισσοκόμοι κατεβαίνουν δίχως δεύτερη σκέψη απο το βουνό, με σκοπό να επισκεπτούν πλούσιες ανθοφορίες του Καλοκαιριού, όπως είναι τα βαμβάκια, τα ηλιόσπορα, τα τριφύλλια τα καλαμπόκια, και όλες οι ποτιζόμενες καλλιεργούμενες εκτάσεις του Καλοκαιριού. Όπως γνωρίζουμε το Καλοκαίρι έχει έντονη ξηρασία ανοβρία, και το μέλι που έρχεται είναι απο κάποια μελιτώματα, αλλά κυρίως απο τις ποτιζόμενες καλλιέργειες των αγροτών. Για να καταλάβετε τη σημασία μιας τέτοιας καλοκαιρινής ανθοφορίας θα σας δώσω μερικά παραδείγματα. Ένα στρέμμα καλαμποκιού δίνει περίπου απο 20 κιλά έως 30 κιλά γύρη ανα στρέμμα, φανταστείτε 1000 και 300.000 στρέμματα πόση γύρη δίνουν. Και αν η χρονιά είναι καλή, τα καλαμπόκια πιάνουν μελίγκρα και δίνουν και μέλι.

Ο ηλιόσπορος φαίνεται να είναι μια απο τις πιο διάσημες καλοκαιρινές ανθοφορίες, μιας και δίνει πολύ πλούσιο ανθόμελο. Καμία ανθοφορία δεν δίνει τόσο μέλι, μια τόσο κρίσιμη και ξερική περίοδο. Στην Βόρεια Ελλάδα οι μελισσοκόμοι μένουν κάθε χρόνο ευχαριστημένοι απο την απόδοση του ηλιόσπορου. Κατα μέσο όρο ένα πάτωμα μέλι θεωρείτε κάτι φυσιολογικό για τον ηλιόσπορο απο κάθε μελίσσι. Ωστόσο είναι ένα αρκετά φθηνό μέλι, και δεν έχει ζήτηση στην αγορά.

Βαμβάκι! Άλλη μια τόσο διάσημη καλοκαιρινή ανθοφορία. Μελισσοκόμοι απο Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο βαμβάκι, μια ανθοφορία που αν η χρονιά δεν έχει "πράσινο σκουλήκι" δεν ραντιστεί, μπορεί να αποδόσει στους μελισσοκόμους πολύ καλές ποσότητες μελιού. Όχι όμως τίποτα εξωπραγματικό. Παλαιότερα οι μελισσοκόμοι έπαιρναν στάνταρ μέλι απο το βαμβάκι, τώρα έχουν αλλάξει αρκετά τα πράγματα, και πολλοί μελισσοκόμοι απλώς επισκέπτονται το βαμβάκι για ανάπτυξη παραφυάδων και δυνάμωμα των μελισσιών. Ο τρύγος δυστυχώς δεν είναι ποτέ σίγουρος.

Μια εξίσου σημαντική καλοκαιρινή ανθοφορία είναι το Λιγούστρι των πόλεων. Πολλές πόλεις είναι διακοσμημένες με δέντρα που ονομάζονται λιγούστρια, και αρχές του Ιουλίου βγάζουν άπειρα κίτρινα άνθη τα οποία δουλεύουν οι μέλισσες και τρελαίνονται. Αν τα μελίσσια βρίσκονται πολύ κοντά σε πόλη, και έχουν να δουλέψουν τέτοια ανθοφορία αποθηκεύουν μέλι! Το μέλι απο αυτή την ανθοφορία είναι απίστευτα νόστιμο, έχει γεύση σαν αχλάδι, φρούτο, και αξίζει πραγματικά να το δοκιμάσετε έστω και μια φορά!

Το καλοκαίρι έχουμε και την άγνωστη ανθοφορία που μας φέρνει μέλι πολλές φορές εξ ουρανού! Φυσικά μιλάω για τον παράγοντα τύχη όπου τα μελίσσια δουλεύουν και φέρνουν μέλι, δίχως να γνωρίζουμε απολύτως σίγουρα απο που έρχεται αυτό! Έχει συμβεί σε όλους τους μελισσοκόμους να βλέπουμε τις κυψέλες μας να γεμίζουν μέλι, όμως δίχως να γνωρίζουμε απόλυτα σίγουρα την προέλευση αυτού του μελιού. Ξέρετε υπάρχουν σπάνιες χρονιές, όπου τα πουρνάρια, ακόμα και τα καλάμια πιάνουν μέλι! Και καταλαβαίνετε τι συμβαίνει όταν δίνουν μέλι αυτές οι απέραντες εκτάσεις... Αλλά το να περιμένει μέλι κανείς απο τέτοιες σπάνιες περιπτώσεις, είναι σα να περιμένει ένα θαύμα.

Γενικά μετά το έλατο η αμέσως επόμενη επίσκεψη των μελισσοκόμων είναι ο κάμπος! Και μετά το κάμπο και αυτές τις ανθοφορίες που προανέφερα έρχεται το πολυπόθητο μας πεύκο! Απο τον Άυγουστο κιόλας οι μελισσοκόμοι εγκαταλείπουν τα καθιερωμένα μέρη, και επισκέπτονται τα πεύκοδάση, όπου εκεί παίρνουμε ένα πιο σίγουρο και πλούσιο μέλι. Ο πεύκος δεν αστιεύεται. Αν πεί να δώσει μέλι δίνει πολύ μεγάλες ποσότητες. Ακόμη και τα 10άρια μελίσσια μπορούν να γεμίσουν ένα πάτωμα με μέλι!

Γενικά τα μελίσσια πρέπει να φεύγουν απο τον Έλατο όσο πιο νωρίς γίνετε, και η καλύτερη περίοδος είναι τέλη Ιουνίου έως και αρχές Ιουλίου. Όταν τα μελίσσια δεν δουλεύουν καθόλου στο βουνό, δεν πρέπει να καθυστερούν σε αυτή τη κατάσταση. Μεταφορά για ένα καλύτερο μέρος δίχως δεύτερη σκέψη...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια