Widget Recent Post No.

Πότε κατεβάζουμε τα πατώματα απο τα μελίσσια; Πως αποθηκεύουμε σωστά τις κηρήθρες μας;



Σήμερα θα μάθουμε χειρισμούς, πως και πότε κατεβάζουμε τα πατώματα από τα μεγάλα μας μελίσσια, και πως πρέπει να αποθηκεύσουμε τις κηρήθρες για να μην χαλάσουν και να διατηρηθούν άριστα μέχρι την επόμενη χρονιά. Όπως γνωρίζουμε οι κηρήθρες έχουν ως εχθρό το κηροσκόρο, μια πεταλούδα που σκορπάει τα αυγά της το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο, και τότε είναι που ο μελισσοκόμος πρέπει να παίρνει μέτρα. Όσον αφορά την αφαίρεση των πατωμάτων απο τα μελίσσια δεν είναι κάτι δύσκολο, θα σας τα εξηγήσω όλα αναλυτικά!


Το Καλοκαίρι διανύουμε μια περίοδο πτώσης πλυθησμού. Δηλαδή μικραίνουν τα μελίσσια μας. Για παράδειγμα όταν τον Μάιο είχαμε ένα καλό τριόροφο μελίσσι, τον Αύγουστο ίσως γίνει 15άρι-20άρι. Συνεπώς τότε αναγκάζεται ο μελισσοκόμος να αφαιρέσει το κενό πάτωμα. Ποτέ δεν κάνει καλό σε ένα μελίσσι να έχει κενά πατώματα. Αφήνουμε μόνο όσα πατάνε οι μέλισσες για να ζεί καλύτερα το σμήνος. Η αφαίρεση του πατώματος γίνεται με το μάτι του μελισσοκόμου! Δηλαδή αν δούμε ότι ένας όροφος έχει λίγες έως καθόλου μέλισσες, τότε μπορούμε να τον πάρουμε αφού τινάξουμε όλο τον πλυθησμό μέσα στο μελίσσι.

Συνήθως τα μελίσσια που έγιναν τριόροφα τον Μάιο τον Αύγουστο γίνονται 20άρια. Ενώ μερικά μελίσσια που έγιναν 20άρια - 15άρια τον Μάιο μπορούν να πέσουν στα 10 πλαίσια τον Αύγουστο. Σε κάθε περίπτωση παίρνουμε τα κενά πατώματα για να δώσουμε στις μέλισσες την ευκαιρία να ζήσουν με καλύτερη οργάνωση, και φυσικά να γνωρίζουμε τι μελίσσια έχουμε.

Ο καλύτερος τρόπος να αφαιρέσουμε τα πατώματα είναι κατα τη διάρκεια του τρύγου! Δηλαδή αφαιρούμε τα πλαίσια και τα πατώματα για να τα τρυγήσουμε και δεν τα ξανα επιστρέφουμε. Φυσικά αν δούμε οτι όσα πλαίσια πήραμε είχαν πολλές μέλισσες τότε τα ξανα επιστρέφουμε, ενώ αν ήταν σχεδόν εγκαταλελλημένα μπορούμε να μην τα ξανα επιστρέψουμε. Πολλοί μελισσοκόμοι αφήνουν τα τρυγημένα πατώματα για γλύψιμο (απο το μέλι) κάπου κοντά στο μελισσοκομείο, και στη συνέχεια αφού καθαρίσουν πλήρως, γίνεται μετακίνηση στο χώρο της αποθήκης!

Τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για τον κηροσκόρο είναι απλά. Ξέρετε οι κηρήθρες που προσβάλλονται απο κηροσκόρο είναι μόνο οι σκούρες και οι καφέ. Οι άσπρες δεν έχουν κανένα πρόβλημα, όπως επίσης και οι κτισμένες άσπρες! Με λίγα λόγια για να καταλάβετε: Αν οι κηρήθρες έχουν σκούρο χρώμα, θέλουν προστασία απο το κηροσκόρο. Αν οι κηρήθρες είναι άσπρες δεν έχουν πρόβλημα.

Ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης των σκούρων κηρηθρών είναι να τις βάλουμε όλες στη καταψυξη, για 24 ώρες, έτσι ώστε να σκοτωθούν όλα τα αυγά του κηροσκόρου, και στη συνέχεια αποθήκευση αεροστεγώς με μαύρη σακούλα σε δροσερό μέρος. Προσέχουμε πάρα πολύ να μην υπάρχει ούτε μια χαραμάδα ανοιχτή γιατί μπορεί να μπεί πάλι πεταλούδα και να γεννήσει.

Άλλος εξίσου αποτελεσματικός και βιολογικός τρόπος είναι να βάλουμε ανάμεσα απο τα πατώματα χλωρά φύλλα καρυδιάς. Δηλαδή πάνω ακριβώς απο κάθε δεκάδα πλαίσια, ακριβώς εκεί ανάμεσα, βάζουμε λίγες χούφτες φύλλα απο καρυδιά. Όσοι το δοκίμασαν είδαν πολύ καλά αποτελέσματα, ο κηροσκόρος δεν πιάνει με αυτή τη μυρωδιά. Η λύση αυτή προέρχεται απο παλιούς μελισσοκόμους και είναι δοκιμασμένη χρόνια. Να ξέρετε ότι και με αυτή τη μέθοδο πρέπει να κλείσουμε αεροστεγώς τα πλαίσια.

Τέλος για τις άκτιστες κηρήθρες που δεν πρόλαβαν να πιάσουν οι μέλισσες, αλλά και τις άσπρες που δεν πιάνει ο κηροσκόρος, μπορούμε να τις αποθηκεύσουμε πάλι αεροστεγώς σε δροσερό μέρος, και αυτό το κάνουμε για να μη χαθεί η έντονη μυρωδιά του κεριού. Όσο πιο καλά τις διατηρήσουμε τόσο πιο καλά θα τις ξανα πιάσουν οι μέλισσες την Άνοιξη. Να ξέρετε ότι ο κηροσκόρος τρέφεται με υπολείματα απο τον γόνο τη γύρη το κερί, και αυτή τη μαυρίλα που βλέπουμε πάνω στο πλαίσιο. Τις άχτιστες αμα τις γεννήσει κηροσκόρος τα αυγά του πεθαίνουν χωρίς τροφή, ενώ αν είναι χτισμένη και άσπρη μπορεί σε σπάνια περίπτωση να δούμε μια ήπια προσβολή.

Εγώ πάντως όσες φορές αποθήκευσα άχτιστες και χτισμένες άσπρες κηρήθρες και τις τύλιξα καλά την επόμενη χρονιά τις βρήκα μια χαρά. Στις μαύρες κηρήθρες χρησιμοποιώ καταψύκτη και βάζω σε δόσεις ανα 40 πλαίσια περίπου. Και μένουν σα καινούργια μέχρι και την επόμενη χρονιά. Ελπίζω όλες αυτές οι πληροφορίες που συγκέντρωσα σήμερα να σας φανούν τόσο χρήσιμες όσο και εμένα!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια