Widget Recent Post No.

Γιατί μερικά μελίσσια φαίνονται σαν άρρωστα το Καλοκαίρι;


Το Καλοκαίρι είναι μια παράξενη περίοδος για τα μελίσσια. Με τη ζέστη φουντώνουν διάφορες ασθένειες των μελισσιών όπως ασκοσφαίρωση, σηψηγονίες, βαρρόα κλπ. Πολλοί μελισσοκόμοι αναρωτιούνται το γιατί και σήμερα θα το εξηγήσουμε σύμφωνα με την εμπειρία μας. Άλλο φαινόμενο του Καλοκαιριού είναι μερικοί μελισσοκόμοι να βλέπουν προβληματικά μελίσσια ή άρρωστα το οποίο φυσικά μπορεί να οφείλετε στη περίοδο και τη ζέστη και όχι στην υγεία του μελισσιού. Δηλαδη αν παίρναμε αυτά τα μελίσσια και αντιστρέφαμε τις συνθήκες που ζούν, αμέσως θα έπαιρναν τα πάνω τους και θα φαινόταν πολύ πιο υγιή!!


Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή τα πράγματα. Το καλοκαίρι εκτός από την ζέστη έχουμε τρομερές ελλείψεις. Δηλαδή τα μελίσσια δεν έχουν τροφές να φέρουν από έξω. Συνήθως η γύρη έχει τρομερή έλλειψη, και χωρίς γύρη τα μελίσσια δεν μπορούν να θρέψουν τους γόνους ούτε τη βασίλισσα. Συνεπώς αρχίζουμε να έχουμε πολύ λίγο γόνο, και πολλές φορές αυτός μπορεί να γίνει και λίγο διάσπαρτος, λόγω του ότι όταν η βασίλισσα δεν τρέφεται καλά δεν γεννά ποιοτικά αυγά, άρα πολλά αυγά δεν μετατρέπονται ποτέ σε σκουληκάκια! Η εικόνα στα δικά μας μάτια είναι σαν να έχουμε προβληματικό μελίσσι, όμως στην αλήθεια φταίει πάρα πολύ η φτώχεια της φύσης και η πολύ έντονη ζέστη. Μελίσσια υπο την επίρεια θερμοπληξίας φαίνονται επίσης έτσι και εννοείτε πως είναι εντελώς αντιπαραγωγικά.

Για τον καύσωνα ο μελισσοκόμος πρέπει να παίρνει μέτρα, όπως βάψιμο με άσπρο χρώμα τα καπάκια ή φελιζόλ πάνω απο κάθε καπάκι, ή ακόμα και κηρόπανο μέσα στο μελίσσι το οποίο όπως έχω δεί με την εμπειρία μου βοηθά πάρα πολύ. Άλλη σίγουρη και αποτελεσματική λύση είναι να αγοράσουμε πλαστικά καπάκια με μόνωση απο την ANEL. Κάνουν επίσης πάρα πολύ καλή δουλειά.

Γιατί οι ασθένειες φουντώνουν το Καλοκαίρι;
Μελισσοκόμοι γνωρίζετε ότι ένα μελίσσι μπορεί να νοσεί και η ασθένεια να μην φαίνεται επειδή το μελίσσι την πολεμά πάρα πολύ καλά; Για παράδειγμα έχουμε ένα σφιχτο μελίσσι την Άνοιξη και επειδή υπάρχει έντονη νεκταροέκκριση η ασκοσφαίρωση δεν εμφανίζεται, δεν μπορεί να προσβάλλει τον γόνο επειδή θερμαίνεται και ταίζετε σωστά! Αντιθέτως μόλις έρθει το Καλοκαίρι ο γόνος υποσιτίζεται δεν τρώει σωστή και πλήρης τροφή, και έτσι, μέσα σε λίγες ημέρες εμφανίζονται κρούσματα της ασθένειας τα οποία στη συνέχεια πολλαπλασιάζονται! Όσο και να ταίσουμε με σιρόπι και γυρεόπιτα μαζί δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε παρόμοιες συνθήκες με μια ανθοφορία!

Ποτέ μα ποτέ δεν μπορούμε να αξιολογίσουμε μια βασίλισσα το Καλοκαίρι, το φθινόπωρο και το Χειμώνα. Η καλή βασίλισσα αξιολογείτε σωστά μόνο την άνοιξη.  Και ξέρετε γιατί; Γιατί τα μελίσσια μόνο την Άνοιξη φτάνουν στο απόγειο της ανάπτυξης τους. Τότε δείχνουν τις δυνατότητες τους. Πως μπορούμε να αξιολογήσουμε ένα μελίσσι αμα δεν μας δείξει τι μπορεί να κάνει;

Ένα μεγάλο πρόβλημα το Καλοκαίρι που μπορεί να οδηγήσει σε έντονη επιθετικότητα και διάσπαρτο γόνο μέσα στο Καλοκαίρι είναι η βαρρόα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ύπουλη είναι. Μόλις αρχήσει το Καλοκαίρι να λιγοστεύει ο γόνος, η βαρρόα αυξάνεται σε αναλογία με τον γόνο που υπάρχει, έτσι αναγκάζονται να μπαίνουν περισσότερες απο μια σε κάθε κελί. Οι προνύμφες δεν αντέχουν να χάνουν τόσο αίμα, πεθαίνουν, οι μέλισσες αδειάζουν το νεκρό κελί, και στη συνέχεια βλέπουμε μετά απο μέρες ένα διάσπαρτο γόνο. Μελίσσι που έχει προσβολή απο βαρρόα βλέπουμε μέλισσες με βαρρόα στη πλάτη και μασημένα φτερά σε εργάτριες. Η εικόνα της βαρρόα δηλαδή σε ένα μελίσσι μας είναι ευδιάκριτη.

Πολλοί μελισσοκόμοι αφήνουν χωρίς επέμβαση για τη βαρρόα τα μελίσσια τους και κάνουν μόνο μια φορά τον Χειμώνα. Αυτό έχει μια σημαντική συνέπεια. Τα μελίσσια το φθινόπωρο δεν μεγαλώνουν σωστά, δεν αναπτύσσουν τόσο δυνατές μέλισσες όσο χρειάζονται. Οπότε αυτό είναι ένα μικρό πρόβλημα. Όσοι μελισσοκόμοι κάνουν θεραπεία με οξαλικό οξύ το χειμώνα επιβάλλεται να κάνουν κάτι ανάλογο και το φθινόπωρο.






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια