Widget Recent Post No.

Η καλλιέργεια της φακελωτής και η απόδοση σε μέλι ανά στρέμμα!



H Φακελωτή  μελιτογόνο, γυρεοφόρο, κτηνοτροφικό και επιδοτούμενο.

Ο σπόρος της ωριμάζει σε 60 ημέρες περίπου και πρέπει να αρδευτεί δύο τουλάχιστον φορές. Το ύψος του φυτού είναι 70 - 90 πόντους και η διάρκεια της ανθοφορίας 50 ημέρες.

Αποδίδει περίπου 40 κιλά μέλι το στρέμμα όταν χρησιμοποιείται ως μελιτογόνο φυτό.
H φακελωτή, Facelia tanacetifolia, είναι ένα από τα κυριότερα μελισσοτροφικά φυτά και είναι ιδιαίτερα πολύτιμη, καθόσον μπορεί να δίδει παρατεταμένες ανθισμένες φυτείες και τότε που η έλλειψη λουλουδιών στη φύση δημιουργεί συνθήκες πείνας στην κυψέλη.

Η σπορά γίνεται ανάλογα με το πότε επιθυμούμε να υπάρχει ανθισμένη φυτεία φακελωτής για τις ανάγκες βοσκής των μελισσών μας. Η φυτεία αρχίζει να ανθίζει περίπου δύο μήνες από τη σπορά και η άνθιση διαρκεί επίσης δύο μήνες. Το χωράφι προετοιμάζεται με τον συνήθη τρόπο και πριν από τη σπορά δέχεται ένα φρεζάρισμα. Ακολουθεί η σπορά, η οποία μπορεί να γίνει με σπαρτικές σίτου, κατάλληλα ρυθμισμένες ή με πνευματικές μηχανές. Για μικρές εκτάσεις η σπορά μπορεί να γίνει με το χέρι "στα πεταχτά". Η ποσότητα σπόρου που χρειάζεται είναι από 800 μέχρι 1.000 γραμμάρια το στρέμμα. Σε βάθος 0,5 έως 2 εκατοστά, ανάλογα με τη μηχανική σύσταση του εδάφους. άμμο. Η φακελωτή δεν αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από μηδέν οC.

Μετά το φύτρωμα η φακελωτή αναπτύσσει ισχυρό ριζικό σύστημα και πλούσια βλάστηση και ανταγωνίζεται επιτυχώς τα ζιζάνια. Η φυτεία της φακελωτής μετά το πέρας της άνθησης και βόσκησης των μελισσών, μπορεί να θεριστεί για παραγωγή σανού ή να χρησιμοποιηθεί για επί τόπου βόσκηση προβάτων και άλλων ζώων.

 Εγώ σαν νέος μελισσοκόμος είδα μεγάλη διαφορά στα σμήνη μου , καθώς είχαν αρκετές μέλισσες και γόνο έτοιμο για τα ηλιόσπορα,επίσης δεν χρειάστηκε να ταϊσω τα μελίσσια σε περιόδους ξηρασίας καθώς το κάθε στρέμμα μπορεί να φροντίσει 5 τουλάχιστον δυνατά μελίσσια

Για να προμηθευτείτε σπόρο φακελωτής:
Τιμή κιλού : 8 ευρώ το κιλό
Τηλέφωνα επικοινωνίας : 6937219702

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια