Widget Recent Post No.

Ο 10λογος του μελιού: Για εύκολες και καλές πωλήσεις!


Σήμερα θα σας αποκαλύψουμε δέκα «μυστικά» που αν τα γνωρίζουμε και τα εφαρμόζουμε πιστά, θα εξασφαλίσουμε μέλια άριστης ποιότητας, που θα πουληθούνε εύκολα και σε καλές τιμές, βελτιώνοντας έτσι το μελισσοκομικό μας εισόδημα.

Στο χθεσινό μας άρθρο, αναφερθήκαμε στις βασικές έννοιες της ποιότητας του μελιού και επισημάναμε πόσο σημαντικό είναι, εμείς οι έλληνες μελισσοκόμοι, να προασπίσουμε, με νύχια και με δόντια, την καλή φήμη που έχει το ντόπιο ελληνικό μέλι, και να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να διατηρήσουμε τη θετική εικόνα που υπάρχει μέσα στη συνείδηση του έλληνα καταναλωτή, γι αυτό το υπέροχο προϊόν!

Με νουθεσίες όμως και ευχολόγια, δεν προκύπτουν αποτελέσματα. Για να γίνει αυτό, για να κάνουμε πράξη την καλή και αδιαμφισβήτητη ποιότητα του μελιού που παράγουμε, θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιους συγκεκριμένους κανόνες, χωρίς παρεκκλίσεις και χωρίς «εκπτώσεις».

ΠΡΩΤΟ: Σταματάμε κάθε είδους τροφοδοσία, είκοσι τουλάχιστον μέρες πριν την έναρξη της ανθοφορίας κατά την οποία προσδοκάμε να συλλέξουν και αποθηκεύσουν μέλι τα μελίσσια μας – βασική ανθοφορία. Σε καμιά περίπτωση δεν τροφοδοτούμε κατά τη διάρκεια της βασικής ανθοφορίας.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Προσανατολιζόμαστε σε αφάρμακες-βιοτεχνικές μεθόδους αντιμετώπισης των ασθενειών. Αν αυτό δεν είναι αρκετό (?), επιλέγουμε σκευάσματα πιο ήπια και περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον, όπως οργανικά οξέα – τα επονομαζόμενα και βιολογικά!
Όλες οι θεραπευτικές μας παρεμβάσεις, μέσω σκευασμάτων, εφαρμόζονται μετά τον τρύγο ή τρεις τουλάχιστον μήνες πριν απ αυτόν.
Σε καμιά περίπτωση δεν εφαρμόζουμε θεραπευτικές αγωγές κατά τη φάση της βασικής ανθοφορίας. Αν, λόγω απόλυτης ανάγκης, γίνει κάτι τέτοιο, δεν τρυγάμε το μέλι αυτό.

ΤΡΙΤΟ: Αν για την αντιμετώπιση των ασθενειών καταφύγουμε σε φαρμακευτικές αγωγές, τότε χρησιμοποιούμε μόνο εγκεκριμένα σκευάσματα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή τους. Τα φάρμακα τοποθετούνται πάντα στον εμβρυοθάλαμο  και ποτέ στα πατώματα. Σε καμιά περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά σκευάσματα για να αντιμετωπίσουμε-προλάβουμε  τυχόν ασθένειες των μελισσιών μας.

ΤΕΤΑΡΤΟ: Απολυμαίνουμε κάθε χρόνο συστηματικά τις κυψέλες μας και αλλάζουμε κάθε 3 ή το αργότερο 4 χρόνια τις παλιές μαύρες κηρήθρες.

ΠΕΜΠΤΟ: Δεν κάνουμε καταχρηστική χρήση του καπνίσματος, κατά τον τρύγο. Εναλλακτικά, αντί για καπνιστήρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψεκαστήρι νερού.

ΕΚΤΟ: Τρυγάμε κηρήθρες που έχουν τουλάχιστον κατά τα ¾  της επιφανείας τους σφραγισμένα μέλια. Δεν τρυγάμε κηρήθρες που περιέχουν γόνο και μέλια που βρίσκονται κοντά σε γόνο.

ΕΒΔΟΜΟ: Οι χώροι του πραγματοποιείται ο τρύγος, πρέπει να είναι προσεγμένοι, να μην έχουν οσμές, σκόνες, καπνούς και υπερβολική υγρασία. Τα μηχανήματα και τα σκεύη που χρησιμοποιούνται για τον τρύγο πρέπει να έχουν πλυθεί και ξεπλυθεί με απορρυπαντικό και άφθονο ζεστό νερό.

ΟΓΔΟΟ: Το μέλι που έχει τρυγηθεί να φιλτράρεται αποτελεσματικά μέσα από λεπτά φίλτρα να γίνεται αφαίρεση του αφρού και τα δοχεία αποθήκευσης να γεμίζονται μέχρι πάνω, για την αποβολή όλου του υπάρχοντος αέρα.

ΕΝΑΤΟ: Το μέλι χρειάζεται να θερμανθεί για να γίνει πιο εύκολη η επεξεργασία του. Η θέρμανση του γίνεται σε δοχεία διπλού τοιχώματος και σε καμιά περίπτωση η θερμοκρασία του δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 45ο C.
Τα βάζα και τα δοχεία της συσκευασίας πρέπει να είναι κατάλληλα για τρόφιμα και να έχουν πλυθεί, ξεπλυθεί και στεγνώσει καλά, πριν από τη χρήση τους, ενώ θα πρέπει να σφραγίζονται ερμητικά, για να μη μπορεί να εισχωρήσει αέρας. Τα γυάλινα και διάφανα πλαστικά βάζα δεν θα πρέπει να μένουν εκτεθειμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ηλιακή ακτινοβολία.

ΔΕΚΑΤΟ: Αποφεύγουμε τις άσκοπες αναμείξεις μελιών και ενημερώνουμε τους καταναλωτές πως η κρυστάλλωση του μελιού είναι ένα απολύτως φυσικό φαινόμενο. Ακόμα του δίνουμε οδηγίες για την ασφαλή αποθήκευση και διατήρησή του, ενώ δεν σταματάμε να «προπαγανδίζουμε» όπου βρεθούμε και όπου σταθούμε τις ευεργετικέ ιδιότητες του μελιού και την υπεροχή της ντόπιας παραγωγής έναντι των εισαγόμενων  αντίστοιχων προϊόντων.

Κλίνοντας, να επισημάνουμε πως σήμερα, αποφύγαμε τις εκτενείς περιγραφές στα επί μέρους θέματα. Κάναμε αυτή την επιλογή σκόπιμα, για να δώσουμε στο άρθρο μας την μορφή ενός πραγματικού δεκάλογου, που θα μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος, μελισσοκόμος αναγνώστης να εκτυπώσει και αναρτήσει σε κάποιο χώρο του, για να του θυμίζει ανά πάστα στιγμή ποιες είναι οι «υποχρεώσεις» του, απέναντι στον εαυτό του, στην οικογένειά του και στον έλληνα καταναλωτή!

Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια