Widget Recent Post No.

Είναι επικερδής και εύκολη η μελισσοκομία; Μπορώ να εξασφαλίσω ένα καλό εισόδημα;



Προσωπικά πιστεύω ότι ο κλάδος της μελισσοκομίας είναι προσοδοφόρος όπως οποιαδήποτε επιχείρηση αφορά τη φύση και τα προιόντα της -γεωργία, κτηνοτροφία, αλειία-
Είναι εξίσου προσοδοφόρο με το να παίζεις ρώσικη ρουλέτα: ή θα πεθάνεις ή θα γίνεις πλούσιος συνήθως συμβαίνει το πρώτο!


Ας αφήσουμε όμως τα αστεία κι ας εξετάσουμε το θέμα διεξοδικά.

Τι πρόσοδο έχει ο επαγγελματίας μελισσοκόμος;
Καταρχήν επαγγελματίας μελισσοκόμος είναι ποιός;

Επαγγελματίας κατα τη γνώμη μου είναι ο μελισσοκόμος που καταφέρνει να ζεί αξιοπρεπώς απο την εργασία του που είναι να  παράγει προιόντα κυψέλης, να τα συσκευάζει και να τα διαθέτει λιανικώς ή και χοντρικώς στους καταναλωτές.
Ο επαγγελματίας παραγωγός έχει όπως όλοι οι επιχειρηματίες ένα κόστος παραγωγής αν αυτό δε το υπερκαλύψει τότε είναι καταδικασμένος επιχειρηματικά.

'Εχει διαπιστωθεί μετά από έρευνα στον Καναδά[ANDRUCHOW,1982] το εργατικό κόστος παραγωγής ενός κιλού μελιού φτάνει τα 1,94 δολάρια σε μελισσοκομείο μικρότερο των 10 μελισσιών ενώ είναι 0,31 του δολλαρίου [6,25 φορές μικρότερο] σε μελισσοκομείο των 700 μελισσιών.

Σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία είναι όποιος διαθέτει μελισσοκομικό βιβλιάριο δηλαδή κατέχει τουλάχιστον 10 μελίσσια και έχει κάνει έναρξη  στην εφορία, το επιμελητήριο και τον ασφαλιστικό φορέα -ΟΓΑ-.

Τα εξοδα για να κάνεις αυτά που σου ζητάει το κράτος είναι:
1500 ευρώ τα μελίσσια,
κάπου 50 ευρώ σφραγίδα και τιμολόγια,
κάπου 100 ευρώ το επιμελητήριο,
και περίπου 350 ευρώ το εξάμηνο για ΟΓΑ
συν το αντικειμενικό τίμημα της επιχείρησης -αγνωστο-
σύνολο2000 τουλάχιστο

Ενας υπερ-αισιοδοξος νέος ξεκινάει να υπολογίζει έτσι:
Με μέσο όρο επαγγελματικής παραγωγής 13,5 κιλά μέλι τη χρονιά η κυψέλη
με μέσο όρο πώλησης λιανικής 10 ευρώ το κιλό το μέλι
με μέσο όρο αγοράς 150 ευρώ η παραγωγική κυψέλη
με μέσο όρο εργατικού κόστους ερασιτέχνη 1,5 ευρώ το κιλό

Ας δούμε πόσα μελίσσια σημαίνουν ένα πιθανό εισόδημα 15000

εσοδα 15000 σημαίνουν  1500 κιλά μέλι σύν το ποσό για τα έξοδα
1500 κιλά με 13,5 η μία μας κάνουν 112 κυψέλες άριστες
κοστος αγοράς τους  16800

συν τα έξοδα εργατικού κόστους 1500 επί 1,5 μας κάνει 2250 ευρώ
2250ε σημαίνουν 1/7 για τα έξοδα αγοράς και διατήρησης κυψελης αρα για κάθε εφτα κυψέλες εσόδου έχουμε μια για τα εξοδα
επομένως επιπλέο 16 κυψέλες άριστες

συν 700 του ΟΓΑ
συν 50 του Επιμελητηρίου
750 ε σημαίνουν 1/20 για τα έξοδα 6 κυψέλες άριστες

συν εφορία-άγνωστες οι βουλές των κυρίων- βάλτε άλλες 10 κυψέλες άριστες  να είστε μέσα

για να έχει ένας άριστος παραγωγός πιθανά έσοδα σε άριστη παραγωγική χρονιά 15000 ευρώ
πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 144 κυψέλες άριστες


Οι βασικοι τομείς εργασίας του Έλληνα επαγγελματία μελισσοκόμου είναι:
να παράγει προιόντα κυψέλης,
να τα συσκευάζει
και να τα διαθέτει λιανικώς ή και χοντρικώς στους καταναλωτές.


Αν έστω κι έναν απο αυτούς τους τομείς παρακάμψει ο μελισσοκόμος  παύει να είναι επαγγελματίας μελισσοκόμος, δηλαδή δεν μπορεί να ζήσει από την μελισσοκομική εργασία του.

Είναι πολλοί οι παραγωγοί εξαιρετικών προιόντων κυψέλης σε ποιότητα και ποσότητα που τα προιόντα τους δεν τα διακινούν οι ίδιοι και δεν τα συσκευάζουν οι ίδιοι.
Για να το καταφέρουν με το ελάχιστο αναλογικά έσοδο που παίρνουν χονδρικώς το κάνουν σε υπερβολικά μεγάλο νούμερο κυψελών  με όλη τη φθορά που αυτό σημαίνει, καταντούν έτσι δούλοι κι όχι εργαζόμενοι.
Αυτοί δεν καταφέρνουν να ζήσουν απο την εργασία τους αφού το κέρδος είναι στο εμπόριο και ποτέ στην παραγωγή.
Άλλο παραγωγή κι άλλο κέρδος. Αρα αυτοί δεν είναι επαγγελματίες μελισσοκόμοι.Είναι θύματα των εμπόρων.

Υπάρχουν επαγγελματίες που κερδίζουν πάρα πολλά χρήματα από τη μελισσοκομία διαθέτοντας και συσκευάζοντας τα προιόντα των πρώτων χωρίς να παράγουν ούτε ένα κιλό μέλι. Ούτε αυτοί είναι επαγγελματίες μελισσοκόμοι είναι  επαγγελματίες έμποροι.

Υπάρχουν επαγγελματίες που κερδίζουν αρκετά χρήματα από το εμπόριο μελισσοκομικών προιόντων που αγοράζουν απο φίλους μελισσοκόμους κι από ένα μέρος -το μεγαλύτερο- δικών τους προιόντων. Αυτοί είναι επαγγελματίες μελισσοκόμοι και μάλιστα πολύ πετυχημένοι αφού γνωρίζοντας σε βάθος το προιόν γίνονται άριστοι πωλητές του βοηθώντας κι εκείνους τους συναδέλφους τους που δεν τα καταφέρνουν στις πωλήσεις έχοντας όφελος κοινό στη συνεργασία τους αυτή.
Προσωπικά θεωρώ ότι αυτός ο τύπος συνεργασίας είναι ο πιο θεαματικά αποτελεσματικός για όλους τους συνεργάτες αφού στηρίζεται σε σχέση φιλική και εμπιστοσύνης και επομένως δικαιοσύνης ευθύς εξαρχής. Αυτό δεν γίνεται σε κανένα συνεταιρισμό και σε καμιά συνεργασία μεγαλεμπόρου με παραγωγό.

Οταν είναι εξαιρετικά πετυχημένη -και μόνο τότε- η μελισσοκομική επιχείρηση δηλαδή όταν ξεπεράσει όλους τους εχθρούς της μέλισσας ο επιχειρηματίας και παράγει μια ποσότητα προιόντος έχει να παλέψει για τη διαθεση του προιόντος του στο κοινό σε καλή τιμή έχει να παλέψει με την αγορά δηλαδή.
Οσοι επιχειρηματίες δεν μπορούν να βγάλουν πολύ σε ποσότητα και εξαιρετικής ποιότητας προιόν και ταυτόχρονα να το συσκευάσουν σε εξαιρετικής ομορφιάς και ποιότητας συσκευασίες και να το διαθέσουν έτσι λιανικώς οι ίδιοι δεν έχουν κανένα όφελος απο αυτή τους την εξαιρετικά επίπονη εργασία.

Οι βασικότερες δυσκολίες της μελισσοκομίας αντίστροφα ειδωμένες:
απο το μέγεθος αυτού που ξέρει μέσα απο την ερασιτεχνική του εντατική όμως ενασχόληση προς το μέγεθος αυτού που μπορεί και το κάνει όπως πρέπει επαγγελματικά.

Το μέγεθος του κεφαλαίου για να γίνει σωστά η δουλειά του παραγωγού είναι  υψηλό,
αλλά μπορεί κανείς να κάνει το μελισσοκόμο και με ελάχιστα εργαλεία αλλά και οι μέλισσες θα κάνουν πως του δίνουν μέλι.
Για ερασιτεχνική ενασχόληση η μελισσοκομία έχει ενδιαφέρον και  μπορεί να ξεκινήσει με κανείς με 5-6 κυψέλες και μερικά  ψευτοεργαλεία καθώς και το αυτοκίνητο του, τη κουζίνα του, ή την αποθήκη του δηλαδή με ένα κεφάλαιο της τάξης των 1000 ευρώ μπορεί να κάνει τη δουλειά του δηλαδή να μάθει και να μαζέυει το μέλι  που θα φάει η οικογένεια του και κάποιοι λίγοι φίλοι.

Εφόσον διαθέσει χρόνο πάρα πολύ-χρόνια- και βαθιά γνώση μετά από χρόνια εντατικής ενασχόλησης μπορεί να προσπαθήσει να κάνει τον επαγγελματία ανεβάζοντας σιγά σιγά το κεφάλαιο του το ζωικό, γνωστικό και τις υποδομές του ώστε να φτάσει και να πλησιάσει κάπως έναν επαγγελματία.Αλλά έχει χάσει τη νοοτροπία του επαγγελματία δηλαδή το κυνήγι της παραγωγής και του χρήματος κερδίζοντας προφανώς άλλα πράγματα.

Το να γίνεις επαγγελματίας απαιτεί τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που πάνε πέρα από το  κεφάλαιο-χρήματα γνώσεις εργαλεία- που μπορείς να διαθέσεις .

Για επαγγελματική εργασία είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο να πετύχει κανείς να ζεί αξιοπρεπώς από αυτή χωρίς ένα αρκετά μεγάλο διαθέσιμο κεφάλαιο της τάξης των 200.000 αφού απαιτείται για την υποστήριξη 150 κυψελών:
χώρος αποθήκης -εργαστηρίου και πώλησης,
όχημα μικρό  με συρόμενη καρότσα ή  φορτηγό.
μηχανήματα βασικά: φυγοκεντρικό, απολεπιστικό, δοχείο θερμαινόμενο , δοχείο αποθήκευσης και κατανομής μελιού, αντλία μελιού,
καποιες εκατοντάδες ορόφων  και άλλων εξαρτημάτων κυψέλης με πολλές χιλιάδες πλαίσια,
ψυγειοκαταψύκτη κοντεινερ για να  προστατεύεις και αποθηκεύεις τις κτισμένες κηρήθρες
συσκευαστήριο  των διαφόρων προιόντων
και πιθανά ένα πλήρες μικρό εργαστήριο ξυλουργικων εργασιών

Ειναι συμπερασματικά μια δημιουργική αλλά απαιτητική και σκληρή εργασία που απαιτεί για να γίνει κανείς επαγγελματίας μεγάλο κεφάλαιο και γνώσεις όπως όλες οι επιχειρήσεις λόγω και των πάρα πολλών φυσικών εχθρών και αντιξοοτήτων της μέλισσας
Είναι μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που μπορεί να συγκεντρώσει το κεφάλαιο του εξελισσόμενος σιγά σιγά, ξεκινώντας ερασιτεχνικά και με ελάχιστο κεφάλαιο.
Πράγμα που είναι και η επιδίωξη και του παρόντος ιστολογίου.

Πηγή: idiston.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια