Widget Recent Post No.

Εάν ορφανεψει δυνατό 15άρι μελισσι τι ενέργειες κάνουμε;



Ερώτηση μελισσοκόμου...
Εάν έχει ορφανεψει ένα δυνατό μελισσι (15αρι)τι ενέργειες κάνουμε

Απάντηση...
Το πρώτο και το βασικότερο σε ένα ορφανό μελίσσι είναι να δούμε αν έχει βασιλικά κελιά η ανοιχτό γόνο (νεαρό σκουληκάκι μιας ημέρας) για να αποκτήσει νέα βασίλισσα. Συνήθως όταν ένα τόσο μεγάλο μελίσσι μείνει ορφανό και χάσει ξαφνικά την μάνα για αγνωστούς λόγους, οι μέλισσες απο τα νεαρά σκουληκάκια και τα αυγά που έχει γεννήσει θα αναφρέψουν καινούργια βασίλισσα. Τα πλαίσια που συναντάμε βασιλικά κελιά σε ένα ορφανό μελίσσι με τόσο πλυθησμό, είναι όλα όσα γέννησε τις τελευταίες ημέρες η βασίλισσα. Αν δεν έχει αυγό η σκουληκάκια δεν μπορεί να κάνει βασίλισσα και αν δεν επέμβουμε για καιρό θα γίνει αρρενοτόκο, δηλαδή θα γεννούν κηφήνες οι ίδιες οι μέλισσες.

Ο καλύτερος χειρισμός για ένα ορφανό μελίσσι - αν έχουμε Άνοιξη ή καλοκαίρι - είναι να πάρουμε και να το κόψουμε σε παραφυάδες αφού σφραγίσουν όλα τα κελιά. Μπορούμε με αυτό το τρόπο λοιπόν να εκμεταλλευτούμε την ορφάνια και να αποκτήσουμε καινούργιες ποιοτικές μάνες! Κατά τη δημιουργία των βασιλικών κελιών καλό θα είναι το μελίσσι να τροφοδοτείτε με μπόλικο σιρόπι, και να υπάρχει νομή που να δίνει νέκταρ και γύρη. Μόνο έτσι παράγονται καλές μάνες!

Επειδή όμως η παραπάνω περίπτωση για το ορφανό μελίσσι είναι η πιο ιδανική, θα πούμε και την χειρότερη των περιπτώσεων. Δηλαδή το μελίσσι να χάσει την μάνα και για κάποιο λόγο να μην έχει καθόλου γόνο για να φτιάξει καινούργιες βασίλισσες.

Σε μια τέτοια περίπτωση παίρνουμε ανοιχτό γόνο με μικρά σκουληκάκια και αυγά απο επιλεγμένο καλό μελίσσι, και το δίνουμε στο ορφανό για να κάνει βασιλοκελιά. Ελέγχουμε έπειτα απο 7 ημέρες να δούμε αν το μελίσσι έκανε κανονικά βασιλικά κελιά, τα χαλάμε και αφήνουμε μόνο τα 3 καλύτερα. Στην συνέχεια κλείνουμε τη κυψέλη και δεν την ξανά ενοχλούμε για 20 μέρες περίπου. Δηλαδή συνολικά η διαδικασία απόκτησης νέας γονιμοποιημένης μάνας που γεννά παίρνει ένα μήνα.

Άλλη περίπτωση με ορφανό μελίσσι που τυχαίνει τις περισσότες φορές, είναι να δούμε βασιλικά κελιά και μερικά να έχουν εκκολαφθεί. Εδώ μεγάλη προσοχή. Με το που δούμε κελί που έχει εκκολαφθεί δεν πειράζουμε τίποτα και κλείνουμε τη κυψέλη. Το μελίσσι έχει νεαρή αγονιμοποιητη βασίλισσα και δεν πρέπει να διαταράξουμε την ισορροπία της κυψέλης. Με τους χειρισμούς μας μπορεί οι μέλισσες να κόψουν τη βασίλισσα και μετά το μελίσσι να μείνει τελείως ορφανό.

Τώρα αν το μελίσσι μείνει ορφανό για μεγάλο διάστημα γίνεται αρρενοτόκο, και τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για να το επαναφέρουμε στη φυσιολογική του κατάσταση. Θα μιλήσουμε σε άλλη ανάρτηση διεξοδικά γι αυτό το θέμα...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια