Widget Recent Post No.

Μελίσσια πετάγονται το μεσημέρι σαν σύννεφο έξω στην είσοδο και μετά ησυχία: Τι λες να συμβαίνει;



ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ:
Θα θελα να σου κάνω μια ερώτηση. Παρατηρώ στο μελισσοκομείο μου κάποιες κυψέλες ειδικά από την μεριά που χτυπά ο ήλιος το μεσημεράκι αργά για 45 λεπτά περίπου έναν χαμό. σύννεφο μελισσών έξω από την κυψέλη. μετά ηρεμία. τι λες να συμβαίνει; Δείτε βίντεο...



ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Φίλε μου αυτό είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείτε όταν οι εσωτερικές μέλισσες μετατρέπονται σε συλλέκτριες. Μια μέλισσα για να γίνει συλλέκτρια πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 20 ημέρες (περίπου) από την ημέρα της εκκόλαψης. Μόλις έρθει η ώρα λοιπόν, την κατάλληλη ώρα το μεσημέρι, πετάγονται έξω και επειδή στροβιλίζουν πολύ ώρα μπροστά στην είσοδο για να μαρκάρουν τη θέση της κυψέλης ακούγεται αυτή βαβούρα. Την άνοιξη που η ανάπτυξη είναι μεγάλη και γεννιούνται δεκάδες μέλισσες καθημερινά, συμβαίνει συχνά.

Υπάρχει και μια άλλη περίπτωση. Οι μέλισσες πετάγονται ξαφνικά έξω όταν τους βάλουμε σιρόπι μέσα στη κυψέλη. Μόλις βλέπουν τροφή μέσα νομίζουν οτι κάποια ανθοφορία δίνει. Λένε δηλαδή απο που έρχεται αυτή η τροφή ρε παιδιά, πάμε να ψάξουμε να τη βρούμε, και πετάγονται όλες έξω. Σε μια τέτοια περίπτωση παρασέρνονται όλες οι συλλέκτριες μαζεμένα και γι αυτό γίνεται αυτός ο θόρυβος.

Επειδή πολλοί μελισσοκόμοι που βλέπουν το φαινόμενο την Άνοιξη φοβούνται για σμηνουργία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω οτι σε μια τέτοια περίπτωση η βαβούρα είναι πολύ μεγαλύτερη, και βλέπουμε μια μαζική φυγή μελισσών χωρίς να επιστρέφει καμία. Φαίνεται ξεκάθαρα απο το μέγεθος της βαβούρας οτι φεύγει σμήνος. Θολώνει ο ουρανός!

Στο παρακάνω βιντεάκι είναι μια παραφυάδα 3 πλαισιών που κόπηκε απο το μητρικό μελίσσι με δύο πλαίσια γόνο. Σήμερα ο γόνος κλείνει αρκετές ημέρες που εκκολαφθηκε και γι αυτό γίνεται αυτό το πέταγμα. Οι μέλισσες κάνουν αναγνωριστική πτήση για να οριοθετήσουν την θέση που θα πηγαινοέρχονται τις επόμενες ημέρες. Όπως δείχνουν για να γίνει


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια