Widget Recent Post No.

Τα πλεονεκτήματα των μεγάλων μελισσιών



Ένα φλέγων θέμα σήμερα αφιερωμένο στα πλεονεκτήματα των μεγάλων πλυθησμιακά μελισσιών. Τι συμφέρει το μελισσοκόμο τελικά, να έχει 300 μελίσσια (μονά) η 30 τριόροφα; Πότε μπορεί να πάρει περισσότερο μέλι;

Θα τα πούμε όσο πιο απλά και περιεκτικά γίνετε! Η διαφορά είναι τεράστια! Τα πλεονεκτήματα των μεγάλων μελισσιών είναι αδιαρίθμητα! Ένα τριόροφο μελίσσι είναι μια μηχανή συλλογής μελιού! Θα συλλέξει ακόμα και σε μια φτωχή ανθοφορία, όπου και αν βρεθεί.



Φωτογραφία απο τον George Halastanis

Αυτό που σκέφτεται ένας απλός μελισσοκόμος είναι ότι: Το τριόροφο μελίσσι δίνει τριπλάσια ποσότητα σε μέλι απο ένα μονό. Ο συλλόγισμός αυτός στηρίζεται στον πλυθησμό που στο τριόροφο είναι 3 φορές περισσότερος. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ! 

Ένα τριόροφο μελίσσι μπορεί να δώσει ακόμα και 10 φορές περισσότερο μέλι διότι το μυστικό δεν είναι στον πλυθησμό αλλά στις πολλές συλλέκτριες! Ένα μεγάλο μελίσσι έχει πάρα πολλές συλλέκτριες. Δεκάδες χιλιάδες! Σε ένα μεγάλο μελίσσι χτίζουμε έναν αδιαπέρατο "τακτικό" στρατό έτοιμο για όλα! Καί όταν μια ανθοφορία ανοίξει η κυψέλη θα πλυμμηρήσει!





Τώρα ας δούμε γιατι συμβαίνει αυτό. Ένα μικρό μελίσσι έχει πολλές παραμάνες - τροφοί. Δηλαδή εσωτερικές μέλισσες που ταίζουν τον γόνο, τη βασίλισσα και καθαρίζουν την κυψέλη. Μια μικρή κυψέλη έχει πολλές τέτοιες μέλισσες αλλά πολύ λίγες συλλέκτριες. Δηλαδή η δυναμικότητα είναι πολύ μικρότερη απο αυτή που φαίνεται στο δικό μας μάτι. 

Σε αντίθεση μια τριόροφη κυψέλη έχει δεκάδες χιλιάδες συλλέκτριες. Πολύ περισσότερες απο τις εσωτερικές  μέλισσες. Και εδώ είναι όλα τα "λεφτά". Ένα τέτοιο μελίσσι μπορεί να αποδειχθεί τόσο παραγωγικό όσο δεν φαντάζεστε. Και αυτό γιατί όσο μεγαλώνει το μελίσσι οι συλλέκτριες αυξάνονται (εκθετικά) σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό! Δηλαδή πχ σε ένα 20άρι μελίσσι οι συλλέκτριες πενταπλασσιάζονται!




Παρακάτω δείτε ένα σχεδιάγραμμά που απεικονίζει με "κόκκινο" τις συλλέκτριες των μελισσιών!






Πολλοί μελισσοκόμοι μάλιστα προσπαθούν να σχηματίσουν ακόμη και 40ρια - 50ρια μελίσσια για να εκμεταλλευτούτουν αυτή τους την δυνατότητα. Είναι έξυπνοι όμως. Διότι γνωρίζουν οτι αυτά τα μελίσσια θα παράξουν πολύ περισσότερο μέλι. Πως καταφέρνουν ξνα σχηματίσουν τόσο μεγάλα μελίσσια; Με συνεννώσεις φυσικά.




Όσον αφορά τα τριόροφα μελίσσια αν πάει καλά η χρονία γίνονται σχετικά εύκολα. Αρκει να ακολουθήσουμε κάποιους χειρισμούς όπως να δίνουμε συνεχώς χώρο στη βασίλισσα για να γεννάει, τροφοδοσία νωρίς την άνοιξη,  κλπ.

Το βασικό όμως για να κάνουμε τόσο μεγάλα μελίσσια είναι να έχουμε καλό αίμα στις βασίλισσες μας. Μια κακή βασίλισσα δεν θα φτιάξει ποτέ ένα μεγάλο μελίσσι!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια