Widget Recent Post No.

Τι μπορεί να συμβεί στα μελίσσια ενώ αναπτύσσονται, και να σταματήσουν... Ένας πολύ σοβαρός χειρισμός





Βρισκόμαστε κυριολεκτικά στη καρδιά της Άνοιξης! Γόνοι μέλια γύρες, τα μελίσσια οργιάζουν αυτή τη περίοδο! Η βασίλισσα τώρα που ο καιρός είναι ζεστός και η μέρα μεγαλύτερη, φτάνει στο μέγιστο της απόδοσης της. Σύμφωνα με την εμπειρία ενός παλιού μελισσοκόμου, η βασίλισσα φτάνει στο μέγιστο της γέννας της τον Απρίλιο, και ο χρόνος που είναι ο πιο αποδοτικός είναι ο δεύτερος. Δηλαδή μια καλή βασίλισσα που έχει κλείσει τουλάχιστον 12 μήνες ζωής, και έχει ξεχειμωνιάσει., γεννάει σε απίστευτους ρυθμούς. Όταν βλέπετε μελίσσια που αναπτύσσονται με τρελούς ρυθμούς, δεν σημαίνει μόνο ότι ο καιρός βοηθά, αλλά και ότι η μάνα του μελισσιού είναι κορυφαίας ποιότητας! Μόνο οι καλές μάνες φτιάχνουν τα τριόροφα μελίσσια που βλέπουμε στις εικόνες και στα μελισσοκομεία των άλλων συναδέλφων!

Όπως έχουμε πεί, ταίζοντας τακτικά τα μελίσσια, και προσθέτοντας νέα πλαίσια μπορούμε να εξασφαλίσουμε μέγιστη ανάπτυξη. Όμως όταν έρχεται η μεγάλη ανάπτυξη, και έχουμε πολλές συλλέκτριες υπάρχει ένα μεγάλο μειωνέκτημα! Η γύρη που έρχεται στη κυψέλη είναι τόσο πολύ που το μελίσσι, αντί να ταίζει τον γόνο την αποθηκεύει, με αποτέλεσμα να γεμίζει όλος ο χώρος σε όλες τις κηρήθρες. Στο μέρος που έχω εγώ τα μελίσσια μου, δηλαδή Αγρίνιο Κεντρική Ελλάδα, τα μελίσσια μπλοκάρουν με γύρες τέλη Μαρτίου, έως τον Απρίλιο. Στη Νότια Ελλάδα μπορεί να συμβεί και νωρίτερα.



Γιατί μπλοκάρουν τα μελίσσια με γύρη νωρίς την Άνοιξη, πως συμβαίνει; Ας το δούμε... Η άνοιξη για τις μέλισσες είναι ένας παράδεισος! Υπάρχουν παντού λουλούδια που περιμένουν να τους "ρουφιχτεί" το πεντανόστιμο νέκταρ και η γύρη τους. Όλα αυτά τα λουλούδια βρίσκονται παντού γύρω απο το μελισσοκομείο σε κάθε πιθαμή του εδάφους, και είναι πολύ κοντά! Η γύρη που παράγεται απο κάθε δέντρο είναι πάρα πολύ, και επειδή τα μελίσσια είναι κοντά τη συλλέγουν πολύ γρήγορα. Για να συλλεχθεί η γύρη χρειάζεται υγρασία. Νωρίς την Άνοιξη λοιπόν έχουμε με λίγα λόγια τις ιδανικότερες συνθήκες για να παραχθεί πολύ γύρη. Όμως αν είναι τόσο πολύ, αντί για ανάπτυξη μπορεί να μας μπλοκάρει τα μελίσσια.

Πολλοί μελισσοκόμοι, μόλις βλέπουν να μπλοκάρει ο γόνος απο γύρες κάνουν το εξής κόλπο. Τοποθετούν γυρεοπαγίδες! Δηλαδή όσα μελίσσια είναι περίπου 10άρια, και αρχίζουν μέσα στον γόνο, ακριβώς ανάμεσα να μπαίνουν φρέσκιες πολύχρωμες γύρες, αυτό σημαίνει ότι οι μέλισσες προλαβαίνουν τη βασίλισσα με γύρη, και δεν βρίσκει χώρο για να γεννήσει. Βάζοντας γυρεοπαγίδα βοηθάμε σημαντικά στην αποσυμφόρηση απο την πολύ γύρη. Το μελίσσι όταν μπαίνει γυρεοπαγίδα, περνάει μέσα όση γύρη καταναλώνει ο γόνος, και όχι παραπάνω!

Πλαίσιο στα πρώτα στάδια μπλοκαρίσματος με γύρη

Τελικό στάδιο, ολικό μπλοκάρισμα με γύρη
Πολλοί μελισσοκόμοι ισχυρίζονται ότι το μπλοκάρισμα με γύρη στο μελίσσι είναι κάτι καλό. Και αληθεύει. Μπορεί μέν να μπλοκάρει την ανάπτυξη, αλλά αν κάποιος έχει σκοπό να μεταφέρει τα μελίσσια του πχ στο έλατο, τότε όλη η αποθηκευμένη χύρη θα μετατραπεί σε χρυσό! Το μελίσσι θα καταναλώσει ολη αυτή τη γύρη στη περίοδο του Ιουλίου, όπου η λυψεινδρία δημιουργεί μεγάλη έλλειψη γύρης για να ταιστεί ο γόνος. Μην ξεχνάμε ότι ένα μελίσσι χωρίς γύρη, δεν αναπτύσσετε ακόμα και αν είναι τίγκα στο μέλι! Η γύρη άλλωστε είναι το ψωμί του γόνου, όπως λένε και οι παλιοί μελισσοκόμοι.

Απλώς έχω να πω ένα ακόμα μυστικό. Όταν βάλουμε γυρεοπαγίδες, προσέχουμε να μπει μόνο στα δυνατά μελίσσια. Το δεύτερο που πρέπει να προσέξουμε είναι η τροφή. Μελίσσι που έχει τοποθετημένη γυρεοπαγίδα χρειάζεται ενίσχυση με ζυμάρι ταυτόχρονα με τη παραγωγή γύρης. Ξέρετε με τη παγίδα χάνεται η σειρά του μελισσιού, όποτε η τροφοδότηση είναι απολύτως απαραίτητη. Αυτά για σήμερα, και ελπίζω να έχετε όλοι μέγιστη ανάπτυξη σε όλα τα μελίσσια σας!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια