Widget Recent Post No.

Μετάγγιση μελισσιού από τριπλοκυψελίδιο σε κανονική κυψέλη


Γράφει η μελισσοκόμος Μαρία Βαλαβάνη...
Μετάγγιση μελισσιού από τριπλοκυψελίδιο σε κανονική κυψέλη
Φτιάξαμε ωραίες φρέσκες βασιλοπούλες με τριπλοκυψελίδια.
Ωραία, τι κάνουμε όμως με αυτές τώρα ?


Η νέα βασίλισσα γεννάει φουλ και το νέο μελίσσι έχει ανάγκη από μεγαλύτερο σπιτάκι για να καλύψει τις ανάγκες του σε ανάπτυξη, οπότε γρήγορα έρχεται η στιγμή που θα πρέπει να του κάνουμε "μετακόμιση" πριν ζορίσουν τα πράγματα, από το μικρό σπίτι, στο ...μεγαλύτερο...




Αρχικά πάμε στην κυψέλη που θέλουμε να μεταγγίσουμε, στην συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για τρία μελίσσια των τριών πλαισίων που συστεγάζονται σε μια κυψέλη με ξύλινο χώρισμα ανάμεσά τους και με διαφορετική είσοδο το καθένα.




(η δημιουργικότητα στο...φουλ, σχεδιάκια περίεργα για τη παραπλάνηση, "κεντραρισμένη" είσοδο για να στοχεύει καλύτερα την επιστροφή της η βασίλισσα και το χρώμα να έχει ελαφρώς...ξεφύγει!!)

Τοποθετούμε μπροστά από κάθε είσοδο, σε μικρή απόσταση, από μια μεγάλη κυψέλη την οποία έχουμε απολυμάνει με το φλόγιστρο.



Ανοίγουμε τα καπάκια και βάζουμε τις εισόδους των κυψελών στραμμένες προς τα εμπρός...



Έχουμε προμηθευτεί με έξτρα πλαίσια άδεια, χτισμένα κατά προτίμηση, αλλά αν δεν έχουμε, τοποθετούμε και άχτιστα φύλλα αν η εποχή το επιτρέπει.


Ανοίγουμε προσεκτικά το εσωτερικό καπάκι από το πρώτο μελίσσι και αφού βρούμε το πλαίσιο με τη βασίλισσα,




για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα την ξεχάσουμε κάπου μέσα στο τριπλοκυψελίδιο, τοποθετούμε τα πλαίσια με προσοχή μέσα στη νέα κυψέλη που βρίσκεται μπροστά στην είσοδο του μελισσιού που μεταγγίζουμε.

Εδώ τοποθετήθηκαν τα τρία πλαίσια που ήταν στο τριπλοκυψελίδιο με τους γόνους στο κέντρο, ένα άχτιστο πλαίσιο (τέρμα τα χτισμένα, δεν έχω άλλα στην αποθήκη) και ένα ακόμα πλαίσιο με τροφές που πάρθηκε από δυνατότερη κυψέλη για να βοηθήσει τη μικρή παραφυάδα στην ανάπτυξή της...


Στο τέλος προστέθηκαν και δυο φύλλα φελιζόλ στην άκρη για να είναι πιο "συμμαζεμένο" το μελίσσι μέσα στη μεγάλη κυψέλη.


Όταν με το καλό, αρχίσουν να γεννιούνται περισσότερες μέλισσες και το μελίσσι καλύψει και τα πέντε πλαίσια, προσθέτουμε εκατέρωθεν του γόνου νέα πλαίσια για να έχει χώρο το μελίσσι να αναπτυχθεί.

Με τον ίδιο τρόπο αντίστοιχα, μεταγγίζουμε και τα άλλα δυο μελισσάκια.

Μέσα στα κυψελίδια πάντα παραμένουν μερικές μέλισσες, για να τις πάρουμε πιο εύκολα, μπορούμε να βάλουμε ένα άδειο χτισμένο πλαίσιο ώστε να ανέβουν επάνω και στη συνέχεια να τις τινάξουμε στη μεγάλη κυψέλη.Να προσέξουμε μόνο να τις τινάξουμε στην αντίστοιχη σωστή κυψέλη που πρέπει να πάνε.

Στο τέλος ότι απέμεινε το τινάζουμε με τη βούρτσα ή με ένα απότομο ανάποδο τίναγμα.



Απομακρύνουμε το άδειο πια τριπλοκυψελίδιο από τη θέση του και τοποθετούμε σε αυτή τις τρεις κυψέλες με τα μεταγγισμένα μελίσσια.

Προσπαθούμε να κρατήσουμε, όσο είναι δυνατόν, περίπου τις ίδιες θέσεις με τις παλιές εισόδους ...





Οι μέλισσες θα αρχίσουν να ψάχνουν κατά την επιστροφή τους το σημείο που βρισκόταν η είσοδος που είχαν συνηθίσει και θα κάνουν μικρούς κύκλους μέχρι να βρουν τη νέα είσοδο.Επίσης καλό είναι να αφήνουμε μια μικρότερη είσοδο από την κανονική έως ότου αναπτυχθεί κάπως η κυψέλη.





Τέλος, παρατηρώντας για λίγο το πέταγμα των εργατριών στις εισόδους, μπορούμε να στρίψουμε λίγο τις κυψέλες μεταξύ τους ώστε να τις διευκολύνουμε να βρουν τη νέα είσοδο και έτσι να έχουμε λιγότερη παραπλάνηση...



Πολύ σύντομα όμως θα μάθουν το νέο σημείο εισόδου και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα προσανατολισμού.

Αργότερα μπορούμε να μετακινούμε 10-20 cm σιγά - σιγά κάθε ημέρα τις κυψέλες μεταξύ τους ώστε να τις απομακρύνουμε και να τοποθετηθούν πια στην οριστική τους νέα θέση.

Καλορίζικες να είναι στα νέα τους σπιτάκια, να μεγαλώσουν και να έχουν...πολλά μέλια του χρόνου!!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια