Widget Recent Post No.

Πως επιλέγουμε το καλύτερο μελίσσι για να κάνουμε παραφυάδες και να φτιάξουμε βασίλισσες. Παλιός μελισσοκόμος μας λέει τα μυστικά του



Μερικά μυστικά για να διαλέξουμε το καλύτερο μελίσσι που θα μας κάνει τις καλύτερες παραφυάδες και τις πιο παραγωγικές μάνες. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα μελίσσι την Άνοιξη έχουν διαφορετική πορεία στην ανάπτυξη τους. Η κάθε βασίλισσα γεννά με διαφορετικούς ρυθμούς και το κάθε μελίσσι έχει την δική του ανάπτυξη άλλοτε μικρή και άλλοτε πολύ μεγάλη. Ο μελισσοκόμος πρέπει να παρατηρεί αυτές τις διαφορές προκειμένου να αναπαράγει μόνο τα καλύτερα μελίσσια. Με αυτό το τρόπο άλλωστε κάνουμε βελτίωση της φυλής των μελισσιών μας και την φέρνουμε στα μέτρα μας. Έτσι λοιπόν σε αυτή την ανάρτηση θα μιλήσουμε για τα μυστικά επιλογής του καλύτερου μελισσιού.

Για να κατανοήσετε πλήρως πως κάνουμε την επιλογή θα σας πω ένα πολύ πρακτικό παράδειγμα. Έχουμε ένα μελισσοκομείο με 40 μελίσσια. Και 5 μόνο από τα 40 μελίσσια γίνονται δεκάρια όταν τα άλλα είναι 4άρια - 5άρια - 6άρια. Ο μελισσοκόμος που βλέπει αυτά τα μελίσσια αναρωτιέται πως γίνεται να αναπτύχθηκαν τόσο γρήγορα. Τι μεσολάβησε και έγινε αυτή η διαφορά; Μα φυσικά τα γονίδια της βασίλισσας συνάδελφοι! Μια καλή βασίλισσα μπορεί να γεννά πολλά αυγά την κατάλληλη στιγμη! Το μελίσσι που πήρε πρώτο πάτωμα στο μελισσοκομείο μας είναι αυτό που πρέπει να επιλέξουμε για βασιλοτροφία, να κόψουμε παραφυάδες και γενικά να αναπαράγουμε.

Εξίσου σημαντικό στην επιλογή μελισσιών είναι να επιλέγουμε μελίσσια που έχουν χαμηλή τάση για σμηνουργία σε συνδιασμό με υψηλή παραγωγή μελιού. Ο μελισσοκόμος πρέπει να κρατά σημειώσεις απο τα μελίσσια προκειμένου να γνωρίζει ποιό μελίσσι είναι ποιό καλό και να πράττει ανάλογα. Για παράδειγμα ένω όλα τα μελίσσια έβγαλαν 10 κιλά, ένα μελίσσι πήρε 15 κιλά. Αυτό σημαίνει ότι έχει ικανότητες να βρίσκει μέλι περισσότερες απο τα υπόλοιπα. Οπότε πρέπει να διαιωνίσουμε αυτό το ένστικτο και να κάνουμε βασιλοτροφία - παραφυάδες με γόνο από αυτό το μελίσσι.

Γενικά ο μελισσοκόμος πρέπει να κάνει επιλογή των μελισσιών του με όλα τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί ο ίδιος. Για παράδειγμα άλλα χαρακτηριστικά που πρέπει να πετύχουμε είναι τα μελίσσια να είναι πιο ανθεκτικά στις ασθένειες, οι μάνες να γεννούν πολλές και δυνατές μέλισσες, να μη γεμίζουν τη κυψέλη με πρόπολη, να μην κόβουν και να μη μπλοκάρουν τη μάνα με μέλι στη γονο, και πολλά άλλα που επιθυμεί ο ίδιος ο μελισσοκόμος. Να ξέρετε ότι για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα χρειάζεται μακροχρόνια και επιμελή προσπάθεια. Όμως στο τέλος να είστε σίγουροι οτι θα δικαιωθείτε!

Μελίσσι δεκάρι που αναπτύχθηκε πρώιμα σε σχέση με τα υπόλοιπα. Είχε την ίδια περιποιήση, την ίδια τροφή, τους ίδιους χειρισμούς, και όμως ξεπέρασε τα υπόλοιπα. Ο μελισσοκόμος μπορεί να επιλέξει αυτό το μελίσσι για να κάνει βασιλοτροφία και παραφυάδες. Τα γονίδια της βασίλισσας μεταδίδονται στα παιδιά της, δηλαδή μέσω του γόνου.
Επίσης ένα καλό σφιχτό μελίσι με συμπαγή γόνο. Τα κρύα καθυστέρησαν την ανάπτυξη του. Θα πρέπει να ξέρετε οτι οι τροφοδοσίες που κάνουμε παρεμβάλλουν στην σωστή επιλογή του καλύτερου μελισσιού. Για να βρούμε το καλύτερο μελίσσι θα επρεπε να τα αφήσουμε χωρίς σιρόπι και να δούμε ποιό θα αναπτυχθεί πρώτο. Ωστόσο αυτό δεν είναι εφικτό τις περισσότερες φορές.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια