Widget Recent Post No.

Μελίσσι με νοζεμίαση: Πως καταλαβαίνουμε οτι κόλλησε την ασθένεια. συμπτώματα (video)



Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε μελίσσι προσβεβλημένο από νοζεμίαση. Όπως βλέπουμε οι μέλισσες παρουσιάζουν μια περίεργη συμπεριφορά η οποία μας δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτό το μελίσσι. Ο μελισσοκόμος πρέπει να πονηρεύεται κάθε φορά που βλέπει κάτι τέτοιο. Μέλισσες που πάσχουν απο νοζεμίαση ζούν λιγότερο έχουν έντονη διάροια και είναι πιο επιθετικές. Το γεγονός ότι κόβονται τα εσωτερικά τους όργανα σε συνδυασμό με τον πόνο οδηγεί σε μια περίεργη συμπεριφορά το μελίσσι δεν ξέρει τι του φταίει.
Το κύριο σύμπτωμα της νοζεμίασης είναι νεκρές μέλισσες - περισσότερες απο το φυσιολογικό, στον πάτο και μπροστά απο την είσοδο. Όπως είπαμε οι προσβεβλημένες μέλισσες ζούν λιγότερο και αυτό έχει ως συνέπεια την μείωση του πλυθησμού. Επειδή είναι ύπουλη η ασθένεια ο πλυθησμός δεν πέφτε απότομα για να κάνει μπαμ αλλά σιγά σιγά σχεδόν αθόρυβα. Άλλο σύμπτωμα της ασθένεια είναι η διάροια στα πλαίσια και μπροστά στην είσοδο - ΠΡΟΣΟΧΗ αν βρείτε κόκκινα σημάδια είναι απο την πρόπολη και όχι απο τη διάροια. Διάροια βρίσκουμε σε πολύ βαριά προσβεβλημένα μελίσσια κυρίως λόγω της nosema apis και όχι της nosema cerana που είναι η νέα νοζεμίαση.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες με συμπτώματα ενός μελισσιού...





Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Για να έχουμε μία εικόνα του "φυσιολογικού", αυτή την περίοδο, στην περίπτωση ενός μελισσιού 5 πλαισίων, ποιος είναι ο φυσιολογικός αριθμός νεκρών μελισσών, ημερησίως, μπροστά από την είσοδο της κυψέλης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!