Widget Recent Post No.

Ξεσφραγίστε τα μέλια για αύξηση γέννας και ανάπτυξη: Εύκολη τεχνική για τρίπατα μελίσσια




Πολλά μελίσσια φτάνουν στην Άνοιξη με σφραγισμένα μέλια. Μελισσοκόμοι που έχουν ταΐσει καλά τα μελίσσια τους και δεν έκαναν ληστρικούς τρύγους το φθινόπωρο είναι φυσικό να διατηρούν σμήνη με αποθηκευμένα μέλια. Πως μπορούμε όμως να βοηθήσουμε τα μελίσσια να αξιοποιήσουν όλη την ποσότητα για να αναπτυχθούν πρώιμα; Όσο και αν φαίνεται παράξενο αυτό το μέλι είναι "νίτρο" για να αναπτυχθούν τα μελίσσια. Κανένα ζαχαροζύμαρο και κανένα σιρόπι δεν είναι σαν το μέλι.


Εδώ θέλω να σας εξηγήσω το γιατί. Όταν μια προνύμφη (γόνος) τρέφεται με μέλι γύρη και βασιλικό γίνεται πολύ δυνατή ανεπηρέαστη από ασθένειες κάτι που σημαίνει περισσότερη ενέργεια και μακροζωία. Αν εμείς αντικαταστήσουμε το μέλι με ζάχαρη οι μέλισσες που θα βγούν είναι πιο αδύναμες, ζουν λιγότερο όχι βέβαια ότι δεν πρέπει να τροφοδοτήσουμε. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι σαν το μέλι δεν υπάρχει. Είναι σαν το πρωτόγαλα που πίνουν τα ζώα τις πρώτες ημέρες της ζωής τους. Σαν το μητρικό γάλα έναντι του σκονόγαλου. Κάπως έτσι είναι και για τις μέλισσες. Το μέλι περιέχει πληθώρα απο σάκχαρα όπως φρουκτόζη γλυκόζη μαλτόζη και βιταμίνες στην πιο εύπεπτη τους μορφή. Η ζάχαρη απο την άλλη είναι σα να δίνουμε άχυρο. Μηδέν θρεπτική αξία. Δίνει μονάχα την απαιτούμενη ενέργεια.

Γι αυτό όσοι μελισσοκόμοι έχουν μέλια στις κυψέλες τους μπορούν να κάνουν κάτι πολύ απλό για να έρθει φουλ εκτροφή γόνου. Χειρισμός για να εκμεταλλευτούν στο έπακρο όλο το μέλι που υπάρχει στη κυψέλη. Ξέρετε είναι πολύ σημαντικό οι πρώτοι γόνοι που θα σκάσουν να θραφούν με μέλι. Ο λόγος είναι απλός. Νωρίς την Άνοιξη δεν υπάρχει πολύ νέκταρ ούτε πολύς πλυθησμός να το συλλέξει. Έτσι ο υπάρχων γόνος εξαρτάται ως επι τον πλείστον απο τις υπάρχων προμήθειες και την τροφοδοσία σε συνδυασμό με την ποσότητα γύρης που φέρνουν οι συλλέκτριες. Νωρίς την άνοιξη αν ταΐσουμε ζάχαρη ο γόνος θα έχει πολύ φτωχή τροφή. Καλό είναι λοιπόν να φάει και όσο μέλι υπάρχει.

Ο χειρισμός έχει ως εξής. Εκεί που βρίσκεται η σφαίρα του γόνου, πάμε με το ξέστρο μας και χαλάμε ελάχιστα σε πολλά σημεία τη σφράγιση. Δεν χρειάζεται να βάλουμε δύναμη. Λιγάκι να χαλάσει το κερί χωρίς να τρέξει πολύ μέλι κάτω. Οι μέλισσες αυτόν τον χειρισμό τον εκλαμβάνουν σα σημάδι οτι χρειάζεται χώρο η βασίλισσα. Αμέσως θα πάνε και θα ρουφήξουν όλο το μέλι, το οποίο απο τη στιγμή που θα μπεί στο στόμα τους θα γίνει τροφή για τον γόνο. Με αυτό το τρόπο βοηθάμε τη βασίλισσα να επεκτείνει τη γέννα κατα μήκος ολόκληρου του πλαισίου πιο γρήγορα.

ΕΙΚΟΝΑ: Έχω σημαδέψει τη περιοχή που μπορούμε να σπάσουμε τη σφράγιση για αύξηση της γέννας της βασίλισσας κατα μήκος ολόκληρου του πλαισίου

ΕΙΚΟΝΑ: Ολόκληρο το πλαίσιο έχει ανοιχτό γόνο εκτός απο τη πάνω πλευρά. Σπάμε τη σφράγιση για να το γεννήσει και αυτό η βασίλισσα


Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με το μέλι στα στεφανώματα δηλαδή πάνω απο τη σφαίρα του γόνου - που σίγουρα υπάρχει στα περισσότερα μελίσσια. Σπάζοντας τη σφράγιση τα μελίσσια θα καταναλώσουν το μέλι και θα αναπτυχθούν όπως πρέπει. Το χειρισμό αυτόν μπορούμε να τον κάνουμε μαζί με την τροφοδοσία νωρίς την Άνοιξη. Τονίζω την Άνοιξη γιατί αν κάποιος τρέξει μέλια στη κυψέλη το καλοκαίρι το πιο πιθανό είναι να προκαλέσει λεηλάσία και όχι βοήθεια.

Τώρα όσον αφορά τα πλαίσια με το σφραγισμένο μέλι. Σε αυτά καλό είναι να μην σπάσουμε τη σφράγιση. Ειδικά τα βαριά πλαίσια μπορούμε να τα αφήσουμε έτσι στο μελίσσι και αυτό ξέρει πότε θα τα χρησιμοποιήσει. Αν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσεί άμεσα μπορούμε και πάλι να σπάσουμε τη σφραγιση στο πλαίσιο και να το τοποθετήσουμε στην άκρη του γόνου απο τη μεριά που υπάρχει λιγότερη γύρη. Ποτέ δεν σπάμε τον γόνο με τέτοια πλαίσια. Η τροφή και πάλι θα διατεθεί για την ανατροφή του γόνου.

Πάντως πρέπει να ξέρετε το εξής. Όταν έρθει η Άνοιξη τα μελίσσια καταναλώνουν τα πάντα στο πέρασμα τους. Ασφράγιστα και σφραγισμένα μέλια, γύρες βανίλιες καταναλώνονται όλα με ταχύτατους ρυθμούς. Με το σπάσιμο της σφράγησης ωθούμε τα μελίσσια να καταναλώσουντο μέλι τους πιο νωρίς απο το κανονικό. Και φυσικά το αποτέλεσμα είναι πιο πρώιμη ανάπτυξη...


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια