Widget Recent Post No.

Εύκολη θεραπεία για βαρρόα νοζεμίαση και παγίδα για κηρόσκορο: Τι κάνουν οι έμπειροι μελισσοκόμοι


Ασθένειες και Θεραπείες:
Κηρόσκωρος: Πεταλούδα σκόρου που γεννά στις κερήθρες. Το σκουλήκι που βγαίνει τρέφεται με κερί, μέλι, καταστρέφει την δομή των κερήθρων και κάνει τρύπες σε όλα τα ξύλινα μέρη της κυψέλης.
Παγίδα για κηρόσκωρο: Σε ένα πλαστικό μπουκάλι κοκακόλας 2 λίτρων, ανοίγουμε μια τρύπα 2 εκ. κοντά στον λαιμό. Μετά ρίχνουμε μέσα στο μπουκάλι 1 φλυντζάνι νερό, 1 φλυντζάνι ζάχαρι, μισό (1/2) φλυντζάνι ξύδι και τέλος μια αποφλοιωμένη μπανάνα. Περιμένουμε λίγες ημέρες ώστε το μίγμα να αρχίσει να μυρίζει, (ζύμωση) και μετά δένουμε το μπουκάλι (κρεμάμε) σε κάποιο δέντρο κοντά στο μελισσοκομείο.


Βαρρόα: Αιτία της ασθένειας είναι το άκαρι Varroa jacobsoni
Θεραπεία
Μυρμιγκικό οξύ: Σε ένα χαρτόνι διαστάσεων περίπου 20 χ20 cm το οποίο τοποθετούμε επάνω στά πλαίσια βάζουμε από μία σύριγγα 2.5 ml μυρμιγκικό οξύ και κλείνουμε την κυψέλη. Eπαναλαμβάνουμε μετά από 4 μέρες και γιά τέσσερεις φορές. Κάνουμε μία επέμβαση την ¨Ανοιξη και μία το φθινόπωρο εννοείτε πολύ πρίν και μετά τον τρυγητό.

ΘΥΜΟΛΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗ:
Α-ΤΡΟΠΟΣ:Τοποθετούμε 15 γραμμάρια κρυσταλλικής θυμόλης, πάνω στους κηρηθροφορείς στο κέντρο της κυψέλης μέσα σε ένα πλαστικό μπώλ ύψους 3 εκατοστών, σκεπασμένο με ένα τούλι για να μην πετάξουν οι μέλισσες την θυμόλη έξω από την κυψέλη και για διάρκεια τουλάχιστον 21 ημερών (3 επταήμερα), προτιμούμε 28 ημέρες (4 επταήμερα). Η ιδανική θερμοκρασία είναι 12-32 C. Η πρώτη εφαρμογή γίνεται την άνοιξη πριν την έντονη νεκταροέκρριση και η δεύτερη το φθινόπωρο μετά τον τρύγο.
Β-ΤΡΟΠΟΣ: Παίρνουμε 30 γραμμάρια κρυσταλλικής θυμόλης και τα λιώνουμε σε 150 κυβικά εκατοστά καθαρό οινόπνευμα. Από το μίγμα αυτό, παίρνουμε 5-20 κυβικά εκατοστά και τα βάζουμε σε 13,5 λίτρα σιρόπι και ταίζουμε το μελίσσι κατά τακτά χρονικά διαστήματα για 21-28 ημέρες. Η χρήση αυτή μπορεί να επεκταθεί και στην διαδικασία παρασκευής του ζαχαροζύμαρου. Η χρήση της θυμόλης ,σύμφωνα με πληροφορίες, ΄΄κόβει΄΄ τον βιολογικό κύκλο της βαρρόας, με συνέπεια την έμμεση ΄΄στείρωση΄΄ της θηλυκιάς βαρρόας. Δεν επηρεάζει την βασίλισσα και τον γόνο. Δεν αφήνει υπολλείματα στο κερί και στο μέλι. Είναι εγκεκριμένο στην Βιολογική Μελισσοκομία. Aποτελεσματικότητα πάνω από 95%.

Νοζεμίαση:
Σε 25 κιλά μέλι και 75 κιλά ζάχαρη (μίγμα 3 ζάχαρι +1 μέλι) ρίχνουμε 9-10 κεφάλια καθαρισμένες σκελίδες σκόρδο, αφού πρώτα, τα λειώσουμε στο μπλέντερ με 3-4 ποτήρια νερό ή με χυμό πορτοκαλιών. Το μείγμα που θα προκύψει τοποθετείτε σε νάιλον σακούλες ανά 2-3 ή 4 κιλά, το αφήνουμε να ΄΄παγώσει΄΄ και κατόπιν κόβοντας την σακούλα στο κάτω μέρος την τοποθετούμε πάνω στους κηρηθροφορείς, μέσα στις κυψέλες του.
-Να έχουμε ανοικτά τα παράθυρα των καπακιών των κυψελών του για να φεύγει η υγρασία.
-Και καθαρό τον πάτο τους.
-Το ζαχαροζύμαρο αυτό να μην λείπει από τα μελίσσια από τον Νοέμβριο μέχρι και τέλος Μαρτίου.
πηγή 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια