Widget Recent Post No.

Άνοιξιάτικο ρείκι: Μια πολύ δυνατή πρώιμη ανθοφορία



Μια πολύ δυνατή ανθοφορία για τα μελίσσια, είναι το ανοιξιάτικο ρείκι. Πρόκειται για μια πρώιμη νομή που δίνει πολύ δύναμη στα μελίσσια. Όταν τα μελίσσια συλλέγουν στο ρείκι ρίχνουν πολλούς γόνους, μαζεύουν πλούσια γύρη και νέκταρ, και σε συνδιασμό με μια καλή διέγερση (με σιρόπι) τα μελίσσια απογειώνονται απο θέμα ανάπτυξης. Θεωρώ πως το ανοιξιάτικο ρείκι είναι μια πολύ πρώιμη ανοιξιάτικη ανθοφορία που δίνει την περισσότερη ώθηση στα μελίσσια.

Το Ανοιξιάτικο ρείκι ανθίζει τα τέλη του φεβρουαρίου, συνήθως λίγο μετά τις 20 Φεβρουαρίου. Σε παραθαλάσσιες περιοχές ανθίζει πιο νωρίς, ενώ στα ημιορεινά, μπορεί να καθυστερήσει 7-10 μέρες. Το ανοιξιάτικο ρείκι συνήθως το συναντάμε μαζί με το φθινοπωρινό ρείκι και τη κουμαριά. Γενικά όμως δε σημαίνει ότι εκεί που δίνει το φθινοπωρινό δίνει και το ανοιξιάτικο. Η ότι εκεί που έχει ανοιξιάτικο ρείκι, έχει και φθινοπωρινό. Το ανοιξιάτικο ρείκι είναι ένα μελισσοκομικό φυτό, που πάνε για ξεχειμώνιασμα "εξεπίτηδες" οι μελισσοκόμοι. Μέρη με ανοιξιάτικο ρείκι θεωρούνται top για ανοιξιάτικη ανάπτυξη, και γι αυτό τα επιλέγουν τόσοι πολλοί μελισσοκόμοι



Το ανοιξιάτικο ρείκι αν και μια τόσο δυνατή ανθοφορία, ανθίζει τη πιο κρίσιμη περίοδο. Ο καιρός κάνει σκαμπανευάσματα, μια με κρύο μια με βροχές, έτσι το ανοιξιάτικο ρείκι δεν μπορεί να κάνει το "θαύμα" του. Πολύ λίγες χρονιές 1 στα 5 χρόνια θα δούμε το ανοιξιάτικο ρείκι να γεμίζει με νέκταρ και γύρη τα μελίσσια. Ο λόγος είναι ότι η παγωνιά που κάνει καίει τα άνθη. Έτσι βλέπουμε τους ρεικότοπους με ξεραμένα άνθη και να μην τα επισκέπτονται οι μέλισσες.

Γενικά στη Βόρεια Ελλάδα που ανθίζει πιο όψιμα, βλέπουμε τους μελισσοκόμους να έχουν αρκετά καλύτερες αποδόσεις.

Το ρεικόμελο γενικά είναι πολύ σπάνιο να βγεί, όμως αν μια χρονιά είναι πολύ καλή και δώσει μέλι, το χρώμα και η γεύση του είναι εξαιρετική. Είναι σκούρο σε χρώμα, και έχει μια πολύ ωραία γεύση, που θα έλεγα ότι θυμίζει λίγο το Φθινοπωρινό ρείκι. Γενικά το ρεικόμελο βγάζουν πολύ λίγοι μελισσοκόμοι κάθε χρόνο, και αυτό μόνο σε μια καλή χρονιά.



Ένα δείγμα ότι δουλεύει το ρείκι είναι όταν βλέπουμε τις μέλισσες να βουίζουν πάνω στα άνθη. Αν δεν υπάρχουν μέλισσες το ρείκι δεν δίνει. Αν επισκεφτείτε αυτή την ανθοφορία νωρίς την Άνοιξη, σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστοι! Γόνοι μεγάλοι και ανάπτυξη. Ωστόσο θα σας μείνει και ο πόνος απο τα τσιμπήματα, γιατί οι μέλισσες που τρέφονται με ρείκι, έχουν οι άτιμες ένα πόνο.. Άλλο πράγμα. Αυτό βέβαια είναι καλό, γιατί δυνατό τσίμπημα σήμαινει δυνατή μέλισσα. Και δυνατή μέλισσα σημαίνει γιόκ ασθένειες!!







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια