Widget Recent Post No.

Πως ανάβουμε το καπνηστήρι. Τα δικά μου μυστικά ΒΙΝΤΕΟ


Το καπνηστήρι είναι το ΠΡΩΤΟ εργαλείο της επιθεώρησης και των εργασιών μας στα μελίσσια. Με το καπνό λέμε στις μέλισσες οτι "ηρθαμε εμείς" και η δουλειά μας γίνετε πολύ εύκολη! Ήρεμα μελίσσια σημαίνει γαλήνη και ηρεμία, και ξέρετε κάτι; Ακόμα και αν υπάρχει μεγάλος φόρτος σε εργασία, αν οι μέλίσσες είναι ήρεμες, η δουλειά μας γίνετε τόσο απαλή, που όση κούραση και αν έχουμε τη ξεχνάμε.

Τι υλικό διαλέγουμε για να ανάψουμε το καπνηστήρι
Φυσικά πευκοβελόνες! Οι πευκοβελόνες είναι με διαφορά το καλύτερο υλικό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για καυστική ύλη. Οι πευκοβελόνες παράγουν πυκνό αλλά ταυτόχρονα "ελαφρύ" καπνό. Δεν κάνει επιθετικές τις μέλισσες και δε τις κουράζει. Το πιο σημαντικό για εμένα, και θα σας το πω όπως το έχω ζήσει, είναι το εξής. Όταν ανάβω το καπνηστήρι με πευκοβελόνες, ο καπνός δεν με κουράζει. Δεν αισθάνομαι κάποια δυσφορία. Αντιθέτως αν δεν εχω πευκοβελόνες, και ανάψω με ξερά φύλλα απο ελιές, ή με άχυρο, η με εφημερίδα κλπ, ο καπνός είναι πολύ ενοχλητικός και πολύ πολύ πιο βαρύς. Γενικά έχω δεί ότι και οι μέλισσες γίνονται πολύ επιθετικές αν ο καπνός έχει μυρωδιές μέσα. Οι πευκοβελόνες επειδή έχουν πολύ καλή καύση δεν δημιουργούν τέτοια προβλήματα.

Πως ανάβουμε τη φωτιά
Αρχικά ανάβουμε με τον αναπτήρα απο το κάτω μέρος κρατώντας ένα μάτσο πευκοβελόνες στα χέρια μας. Αφου ανάψει και δούμε φλόγα το βάζουμε μέσα στο καπνηστήρι, και φυσάμε με το φυσερό για να αρπάξει καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε υλικό μέχρι να το γεμήσουμε έως επάνω. Τα πρώτα 5 λεπτά προσπαθούμε να το κρατήσουμε αναμένο χωρίς να το παρατήσουμε για να μη σβήσει. Μετά δε σβήνει με τίποτα... Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή, και είναι κρίμα όταν μερικοί νέοι μελισσοκόμοι παλεύουν ακόμα και ώρες για να ανάψουν το καπνηστήρι. Βασικό συστατικό της επιτυχίας είναι οι πευκοβελόνες να είναι ξερές, και να μην έχουν υγρασία. Γενικά απο έρευνες που έχουν γίνει ο καπνός απο πευκοβελόνες αφήνει τα λιγότερα υπολλείματα μέσα στη κυψέλη. Είναι πολύ ελαφρύς καπνός.

1ο βήμα
Βάζουμε φωτιά σε μια χούφτα πευκοβελόνες



 2ο Βήμα
Τοποθετούμε με το κάτω μέρος τη φωτιά, και τις πευκοβελόνες επάνω. Ταυτόχρονα πατάμε το φυσερό, για να ανάψει καλά η φωτιά


3ο Βήμα
Προσθέτουμε υλικό μέχρι να γεμήσει εως επάνω, και ταυτόχρονα φυσάμε με το φυσερό για να κρατηθεί η φωτιά στο εσωτερικό


Τα δείχνουμε όλα αναλυτικά στο βίντεο...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια