Widget Recent Post No.

Πέθανε το μελίσσι: Τι περίεργο μπορεί να συμβαίνει αυτή την εποχή;



Για ποιούς λόγους μπορεί να χαθεί ένα μελίσσι αυτή την εποχή; Απο την πολύχρονη εμπειρία μου, μπορώ να πω ότι υπάρχουν τρείς λόγοι. Ο πρώτος και ο συνηθέστερος είναι η ασθένειες, και συγκεκριμένα η βαρρόα και η νοζεμίαση. Όποιος μελισσοκόμος δεν έκανε ακόμα θεραπεία βαρρόας, τα μελίσσια αποδυναμώνονται, οι μέλισσες πεθαίνουν και στο τέλος χάνονται. Όσον αφορά την νοζεμίαση είναι η πιο ύπουλη ασθένεια. Αποδεκατίζει τους πλυθησμούς δίχως ο μελισσοκόμος να καταλάβει τίποτα.

Ο δεύτερος λόγος και ο πιο συνηθέστερος, είναι η απώλεια του πλυθησμού λόγω γηρατείας. Πολλοί μελισσοκόμοι την Άνοιξη δεν φροντίζουν καλά τα μελίσσια τους. Πχ ενώ πρέπει να φροντίζουν να έχουν γύρη, τα ταξιδεύουν στα πεύκα, όπου και παράγονται αδύναμες μέλισσες. Άλλοι μελισσοκόμοι αδυνατούν να τα θρέψουν και να τα ταίσουν, έτσι απο το φθινόπωρο κιόλας έχουμε μέλισσες οι οποίες δεν είναι δυνατές, και δεν μπορούν να αντέξουν να ζήσουν πολύ καιρό. Επίσης μελίσσια που κατά την φθινοπωρινή ανάπτυξη ταλαιπορούνται απο ασθένειες, δεν παράγουν καλές μέλισσες, και αυτές δεν μπορούν να ζήσουν μέχρι και τον Φεβρουάριο. Συνεπώς σε όλες αυτές τις περιπτώσεις τα μελίσσια χάνονται πρόωρα και δεν καταφέρνουν να ξεχειμωνιάσουν. Δεν έφταιγε η βασίλισσα, ούτε κάποια αρρώστια, μόνο εμείς και οι χειρισμοί μας.

Τρίτος λόγος και πιο σπάνιος, που συμβαίνει κυρίως σε μεγάλους μελισσοκόμους είναι η λιμοκτονία. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως έχουμε καθαρά συμπτώματα απο νεκρές μέλισσες, μέσα στις κηρήθρες αλλά και στον πάτο. Λέμε ότι συμβαίνει κυρίως σε παλιούς μελισσοκόμους, διότι όταν έχεις πολλά μελίσσια είναι εύκολο να ξεχαστεί κάποιο χωρίς τροφή.

Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε ένα μελίσσι νεκρό. Όπως θα παρατηρήσετε ο μελισσοκόμος που είχε αυτό το μελίσσι δεν το έσφιξε προφανώς, έχει ακόμα αν δείτε, και άσπρες κηρήθρες. Συνεπώς το μελίσσι αυτό δεν τα κατάφερε, και πολλά μπορεί να έπαιξαν ρόλο. Αν δείτε το βίντεο όμως, προς το τέλος συμβαίνει κάτι πολύ περίεργο. Κάτι πολύ μεγάλο πετάγεται, και ο μελισσοκόμος απέδωσε ότι αυτό έφταιξε που χάθηκε το μελίσσι. Η γνώμη μου όμως είναι ότι πρώτα πέθανε το μελίσσι και μετά καταλήφθηκε απο το ζώο....


Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. ΤΙ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΜΑΛΑΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ
    ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΠΟΣΟ ΜΑΛΑΚΑΣ ΕΙΝΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προτού το μελίση να καταληφθεί σπο το ερπετό είχε εγκαταληφθεί απο κάποιον που θέλη να λέγετε μελισσοκόμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και γω λιγα πραγματα ξερω για τις μελισσες αλλα τετοιες μαλακιες δεν κανω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!