Widget Recent Post No.

Ένα σοβαρό λάθος στα μελίσσια, όταν τα σκεπάζει το χιόνι...



Βρισκόμαστε στην πιο ψυχρή περίοδο όλης της χρονιάς. Σε πολλά μέρη ήδη έχει χιονίσει και πάρα πολλά μελίσσια είναι καλυμμένα απο χιόνι. Και εδώ είναι που γίνεται ένα πολύ μεγάλο λάθος. Πολλοί μελισσοκόμοι νέοι αλλά και παλιοί, πάνε και ξεχιονίζουν τις κυψέλες. Καθαρίζουν τις πόρτες για να μπεί αέρας, και αφαιρούν το χιόνι απο το καπάκι. Η νοοτροπία είναι η εξής: Όταν το χιόνι ακουμπάει τη κυψέλη, το μελίσσι ψύχεται και δεν κάνει καλό. Ωστόσο στη πραγματιικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή το χιόνι προστατεύει τη κυψέλη απο το κρύο, αλλά και απο το να βγούν οι μέλισσες έξω.

Ξέρετε ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που οδηγεί σε απώλειες μελισσιών; Με το ξεχιόνισμα της κυψέλης, μπαίνει ήλιος και φώς ξαφνικά μέσα στη κυψέλη, με αποτέλεσμα οι μέλισσες να νομίζουν ότι έλιωσε το χιόνι και ότι έφτιαξε η θερμοκρασία. Φυσικά το αποτέλεσμα είναι να ψωφούν κατα δεκάδες έξω απο τη κυψέλη. Όποια μέλισσα ακουμπήσει το χιόνι αναισθητοποιείτε κατευθείαν, και μέσα σε λιγότερο απο ώρα έχει πεθάνει. Μερικοί αποδίδουν αυτό το φαινόμενο στην αντανάκλαση του φωτός απο το χιόνι. Ότι και να ισχύει πάντως το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο.



Όταν ρίχνει χιόνι δεν μπορούμε να βοηθήσουμε με κανένα τρόπο τα μελισσάκια. Το μελίσσι αντέχει το κρύο αλλά όχι τη πείνα. Αυτή είναι μια σοφή κουβέντα που λένε όλοι οι παλιοί μελισσοκόμοι το χειμώνα. Όποιος μελισσοκόμος έχει φροντίσει τα μελίσσια του να έχουν μπόλικες προμήθειες, καλή μόνωση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Ένα λάθος που γίνετε εδώ είναι τα μελίσσια να έχουν μέλια εκτός μελισσόσφαιρας, και να πεθαίνουν απο λιμοκτονία. Ναι φυσικά και μπορεί να συμβεί. Το μελίσσι το χειμώνα μπορεί να έχει πολλά μέλια, αλλά όχι στη μεριά που βρίσκονται μαζεμένες οι μέλισσες. Λόγω του κρύου οι μέλισσες δεν μπορούν να σπάσουν τη σφαίρα για πάρουν τη τροφή με αποτέλεσμα να πεθαίνουν απο τη πείνα. Έτσι ο μελισσοκόμος πρέπει πάντα να έχει τοποθετημένη μελισσοτροφή ζυμάρι, ακριβώς πάνω απο τη μελισσόσφαιρα, ανεξαρτήτως απο την επάρκεια μελιού.

Άλλο λάθος που γίνετε απο νέους κυρίως μελισσοκόμους είναι το άνοιγμα καπακιών. Άνοιγμα καπακιών απαγορεύεται κάτω απο 10 βαθμούς, και επιθεώρηση κάτω απο 13. Μα δεν υπάρχει χειρότερο λάθος να αναστατώσουμε το μελίσσι με τόσο χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι έγκλημα. Ακόμα και αν το μελίσσι είναι νηστικό, πρέπει να περιμένουμε να βγάλει ήλιο να καλυτερεύσει η θερμοκρασία, και στα γρήγορα να πετάξουμε το ζυμάρι και να φύγουμε. Δεν χωρούν περιθώρια λάθους το χειμώνα. Ένας απερίσκεπτος χειρισμός μπορεί να μας κάνει να χάσουμε ζωές μελισσιών.

Και άλλο ένα πολύ βαρύ λάθος, η καθυστερημένη καταπολέμηση της βαρρόα. Ο μελισσοκόμος πρέπει οπωσδήποτε απο νωρίς όταν ξεγονιάσουν τα μελίσσια να εφαρμόσει μια καλή θεραπεία για την αποπαρασίτωση των μελισσιών. Καθυστερήσεις του τύπου δεν προλαβαίνω έχω δουλειές κλπ, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. Τα μελίσσια είναι ζωντανά, ιερά, δεν μπορούμε να τα ταλαιπορούμε, και να τα βασανίζουμε επειδή έχουμε δουλειές. Η καταπολέμηση βαρρόα γίνετε μέσα στον Δεκέμβριο οπωσδήποτε και δεν αργούμε πέρα απο τις 15 Ιανουαρίου. Όταν τα μελίσσια ξεκινήσουν να κάνουν γόνους είναι πλέον αργά. Γι αυτό το θέμα όμως θα κάνουμε και ξεχωριστή ανάρτηση εφόσον είναι πολύ σοβαρό.

Δείτε ένα βίντεο με χιονισμένα μελίσσια του φίλου μας Γιάννη!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια