Widget Recent Post No.

Τα λόγια ενός μελισσοκόμου σε απόγνωση...


Άρθρο απο το περιοδικό Μελισσοκομικό Βήμα...
Στο περιοδικό σας είμαι συνδρομητής και διαβάζω όλες τις προσπάθειες που κάνετε για τον Έλληνα μελισσοκόμο και σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για να έχει και ο Έλληνας μελισσοκόμος φωνή.
Όμως απ' ό,τι βλέπουμε το κράτος μας δε θέλει να καταλάβει ότι αυτός που εργάζεται θα πρέπει και να αμείβεται κατά κάποιο τρόπο. Η περιοχή του νομού Ηλείας και ιδιαίτερα η περιοχή της Ζαχάρως θα περάσουν χρόνια για να δούμε ξανά καλές μέρες στα μελίσσια. Δεν ήταν η καταστροφική φωτιά που δεν άφησε τίποτα στο πέρασμά της, μας ήρθε και ο χειμώνας με τους πάγους που ήταν και η τελική σφαλιάρα.

Είμαι συνταξιούχος, ασχολούμαι με τη μελισσοκομία. Εγώ και η γυναίκα μου από το έτος 1977 έχουμε μελισσοκομικό βιβλιάρια δηλωμένα στην εφορία. Έρχεται ο ΕΛΓΑ τώρα και μου λέει «έχεις εισόδημα από τη σύνταξη και δε δικαιούσαι εσύ, μόνο η γυναίκα σου δικαιούται αποζημίωση». Μα τι πράγματα είναι αυτά, εμείς δε μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας. όσα μελίσσια μείνανε πολεμάμε να τα συνεφέρουμε με το ζόρι, με τάΐσματα, συνεχείς ελέγχους. Το πετρέλαιο πανάκριβο, γύρω μας βλέπουμε κρανίου τόπο, ούτε σε πέντε χρόνια δεν πρόκειται να πάρουμε εισόδημα, δηλαδή εγώ που είμαι συνταξιούχος δεν πρέπει να κάνω κάτι να βοηθήσω τα παιδιά μου και να μπορέσουμε να ζήσουμε κάπως καλύτερα; Κότερα και βίλες με πισίνες δε μπορεί να κάνει ο Έλληνας μελισσοκόμος. Εδώ το ευρώ όπως έχει καταντήσει εάν πας στο εστιατόριο να φας πρέπει το φαγητό να το πληρώσεις πριν το φας. διότι άμα το φας και το πληρώσεις μετά, θα έχει άλλη τιμή. 0α έχει ακριβύνει και μιλάμε για συντάξεις.

Οι υπουργοί μας είπαν ότι θα ικανοποιηθούν οι πληγέντες και τώρα μου λένε δε δικαιούσαι διότι είσαι συνταξιούχος θαρρείς και θα μου δώσουν χρήματα να κάνω επενδύσεις. Εάν ήμουν εφοπλιστής θα ήμουν δικαιούχος στα πάντα!!! Εδώ πολεμάμε να φτιάξουμε ξανά τα μελίσσια με καταναλωτικά δάνεια. Τι θα γινόταν εάν βοηθούσε το κράτος, όπως εσείς πολύ καλά ζητήσατε; Εάν έδινε 30 ευρώ ανά κυψέλη άτοκα η Αγροτική Τράπεζα; Εγώ δεν είπα να μας τα χαρίσουν, να τα πληρώσουμε! θα έπεφτε το κράτος έξω: Στα μελίσσια έχουμε πολύ μεγάλο κοστολόγιο με τη μετακίνηση. Τα καύσιμα μας διέλυσαν στην κυριολεξία. Έχω εμπιστοσύνη στο κράτος μας και έχω την εντύπωση πως θα τα λάβει υπόψη ο κύριος Υπουργός Γεωργίας και ότι μπορεί να το διορθώσει. Εγώ δε μπορώ να καταλάβω ένα πράγμα, όπως σας είπα τα μελίσσια τα έχω 35 χρόνια.

Τι πρέπει να κάνω τώρα; Να τα παρατήσω και μετά τι θα κάνω; Θα πάω στο καφενείο να πάρω και μια μυγοσκοτώστρα να βαράω μύγες. Εγώ τα μελίσσια δε μπορώ να αποχωριστώ ούτε μια μέρα. Αλλά από το γραφείο δε μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει μελισσοκομία. Από τη σύνταξη που παίρνω, το κράτος μου κρατάει φόρο πετρελαίου, φόρο κυψέλης, φόρο, ό,τι να πάρουμε φόρο. Ο συνταξιούχος που θέλει να κάνει κάποια δουλειά γιατί δεν πρέπει να την κάνει; Ας δώσει το κράτος ικανοποιητικούς μισθούς να μπορέσει ο συνταξιούχος να ζήσει κάπως καλά και μετά βλέπουμε. Δηλαδή η Ελλάδα είναι μόνο για τους βιομηχά νους και τους επώνυμους, τους έχοντες και κατέχοντες. Δεν κατηγορώ τους βιομηχάνους, γιατί και αυτοί χρειάζονται να δώσουν δουλειά στον άνεργο.

Όπως σας αναφέρω το κράτος δε βοηθάει τους μελισσοκόμους. Αν ήταν η ΠΑΕ του ποδοσφαίρου θα είχε άλλη μεταχείριση; 0 με λισσοκάμος που πραγματικά ιδρώνουν τα ρούχα που φοράει και εργάζεται, δεν πρέπει να βοηθηθεί από το κράτος; Πάμε στα μελίσσια και κοιτάζω γύρω μου και με πιάνει ο πανικός. Όταν σας λέω τέτοια πυρκαγιά δεν πρόκειται να περάσει ούτε μετά από 50 χρόνια. Ξέρετε τι θα πείνα έχεις πολλά μελίσσια; Δε θέλω να σας πω τον αριθμό. Να μείνεις στον άσσο, εισόδημα μηδέν και όχι για μια χρονιά.

Εμείς στην Ηλεία μετά από πέντε χρόνια θα μιλάμε για εισόδημα. Στην Ελλάδα μας ο Έλληνας έμαθε να τρώει μέλι. Ας προσέξει λίγο το κράτος και το μελισσοκόμο. Δε θέλει πολλά ο μελισσοκόμος την ώρα που εργάζεται και βγάζει το μεροκάματο, ας του δώσει το κράτος ένα ποτήρι νερό να ξεδιψάσει, ας τα λάβει υπόψη του ο Υπουργός Γεωργίας, που εγώ νομίζω ότι είναι ένας εξαίρετος άνθρωπος και πραγματικά προσπαθεί για τον Έλληνα αγρότη, ας δώσει και κάτι για τον Έλληνα μελισσοκόμο, να στηρίξει το εισόδημά του. Και ο Έλληνας μελισσοκόμος αυτά που θα κάνει το κράτος δεν τα ξεχνάει και δεν τα ξεχνάει γιατί τα έχει ανάγκη ό,τι και να του δώσει.

Εγώ σκέπτομαι για διάδοχη κατάσταση με αυτά που τραβάμε εμείς ποιος νέος θα θελήσει να συνεχίσει τη μελισσοκομία, που είναι μια πάρα πολύ καλή δουλειά να ασχοληθούν οι νέοι. Και ο νέος που θα ασχοληθεί θέλει δάσκαλο, γιατί η μελισσοκομία δεν είναι «έχουμε ένα κεφάλαιο, ανοίγουμε ένα μαγαζί με παπούτσια». Για να γίνει ένας μελισ σοκόμος πρέπει να περάσουν κάποια χρόνια και να έχει και το δάσκαλό του.

Το κράτος μας δυστυχώς κατάφερε να ερημώσει η ύπαιθρος, μαζεύτηκαν όλοι στα πανεπιστήμια και σε πολύ λίγα χρόνια θα χτυπάει ο ένας τον άλλο στην Ομόνοια. Ποιος νέος στην επαρχία θα ασχοληθεί με το αγροτικό επάγγελμα με αυτές τις συνθήκες; Πολλά σας έγραψα, να είστε καλά, να έχει ο μελισσοκόμος μια φωνή,
Παναγιώτης, Πύργος Ηλείας
Περιοδικό Μελισσοκομικό Βήμα της ΌΜΣΕ

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. Ξεσκησε το μελισοκομικο βιβιαριο μην δηλονης τιποτα στην εφορια μην ξαναπλθροσης ελγα ασφαλια της κλεψιας που δεν αποζιμιονουν κανενα μονο λευτα γηρευουν και εχε τις μελθσσες μαυρα και πουλα το μελι σου μαυρο ετση κ αλιος απ τα 10 σου περνουν τα 8 και θα τα βγαλης περα πολη ευκολα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καθε μερα ειμαι σε επαφη με αγροτες και μελισσοκομους λογω της δουλειας μου. Αυτο που βλεπω είναι εγκαταλλειψη της παραγωγης και ο μεσος ορος ηλικιας που ασχολειται με αυτα τα επαγγελματα να ειναι ανω των 55 ετων. Υπαρχει σχεδιο εγκαταλλειψης της Γεωργίας στην Ελλαδα και υποβαθμισης των εξαγωγων. Οι όποιες επιδοτήσεις είναι σταχτη στα ματια και για τη δημιουργία εντυπώσεων, μιας και δεσμεύονται κατευθείαν απο τις τράπεζες για οφειλές προς το δημόσιο, όπως έγινε πριν λίγο καιρο με τις ενισχύσεις. Σχεδιο τους να ξεπουληθουνε γη, νερό , ενεργεια και άλλοι παραγωγικοί συντελεστές σε ξενους επενδυτες, για ενα ξεροκομματο. Ηδη εχουν εκδηλωσει ενδιαφερον. Δεν ειναι τυχαια η προσφατη επισκεψη πριν λιγες ημερες απο κλιμακιο των Βρυξελών στο Υπουργείο Γεωργίας που το κάναν φύλλο και φτερό χωρις να ξερει κανεις τον λόγο, ούτε καν ο ίδιος ο Υπουργός. Με μια απλη αναζητηση ισως βρειτε καποιες πληροφοριες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έτσι όπως κάνουν θελουν να θέλουν τα παρατήσουμε.
    Μου αρέσει η φύση γύρισα χωριό εφτιαξα μελίσσια παω σε παλιούς μελισσοκόμους.

    Τρέξιμο κάργα εννοειται αλλά αυτό μου αρέσει από το να παω να σαπισω στην καφετέρια όλη μέρα.
    Και το πονοψυχο κρατος έρχεται και μου λέει να πληρώνω σαν ελεύθερος επαγγελματιας από το 1ο ευρω δηλωμένο νόμιμο κέρδος.

    Γνωστά ολα αυτά.

    Ακόμη και μια δουλειά να βρω και να εχω τα μελίσσια ως βοηθητικό πάλι δεν βγαίνει ο λογαριασμός.

    Τι θα πρωτοπληρωσεις?ενοίκια λογαριασμούς και τα μελίσσια που αν δεν βάζεις δεν θα πάρεις νόμος.

    Να πάω να με ταΐζει η μάνα μου με τον πατέρα μου και να παω καφετέρια καλύτερα?

    Έκανα τόσο κόπο να τα φτιάξω και να τα τρεξω και εκτός από το ότι έχει αλλάξει όλη η ατμόσφαιρα κλπ έχουμε και το κρατος μπαμπουλα.

    Για να μαζεύουν λεφτά ξέρουν.
    Για να βοηθούν να αναπτυχθεί η μελισσοκομία τον τσοκο τους ξέρουν ούτε και τους ενδιαφέρει.

    Καλές οι θεωρίες από το γραφείο.Αλλα Όταν γίνονται νόμοι και επιβάλλονται σε βάρος μας έχουμε πρόβλημα.

    Όπως το βλέπω εγω σαν νέος θα τα κάνουν έτσι τα πράγματα που αφενός θα τα παρατήσουμε οι πιο πολλοί αφετερου η μελισσοκομία θα είναι για αυτούς που αντέχουν οικονομικά ή έχουν τις κατάλληλες γνωριμίες στις κατάλληλες θέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλησπερα και απο ενα νεο μελισσοκομο. δεν ζω απο το μελι, και αρα με τις εξι κυψελες που εχω και ευελπιστω να τις κανω εικοσι για παρτυ μου, γιατι γουσταρω την μελισσα την κυψελη το αρωμα της, ειμαι ερωτευμενος, αντιλαμβανωμε λιγα εως πολλα. αντιλαμβανωμε το συστημα, την κλαψα, και την καταντια του συστηματος. οχι δεν μιλω για την εκαστοτε κυβερνηση, αλλα για τον εκαστοτε μελισσοκομο δηθεν, για το εκαστοτε μελισσοκομικο μπλοκ, για την κονομα γενικως. δεν γραφω για εσας αλλα για εσας. καλη κονομα χρονια τωρα, πουλωντας, αλλα τωρα τι. δεν εχεις πισινα φτιαξε, δεν εχεις σπιτι φτιαξε, αντε ρε αξιε. μερωδουλι που λενε. για την κυψελη τι θα μας πεις. τιποτα. τα λενε οι αλλοι. γεια σου ελληνα βουτηγμενε στην χημεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΝΟΣΕΙ.ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΟΜΣΕ Η ΟΠΟΙΑ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΜΕΣ ΕΞΕΥΤΙΛΙΣΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΟΛΛΟΙ ΝΕΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΝΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ.ΠΡΟΣΦΑΤΩΣ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 3.6 ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΠ ΜΕΛΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ.ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΤΕΣ ΤΗΣ ΝΟΣΗΡΗΣ ΟΜΣΕ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ.ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ . ΜΟΝΙΑΣΜΕΝΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!