Widget Recent Post No.

Θεραπεία της νοζεμίασης στα μελίσσια: Τι κάνουμε τώρα το Χειμώνα;



Η νοζεμίαση κάθε χειμώνα θερίζει τα μελισσοκομεία, και όπως αναφέρουν τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι ερευνητές της μελισσοκομίας, ο χειρότερος σύμμαχος της νοζεμίασης είναι η αδιαφορία απο μεριάς του μελισσοκόμου. Η εμπειρία λέει, ότι όταν ο μελισσοκόμος αφήνει απεριποιητα τα μελίσσια του, δηλαδή δεν τα ταίζει τακτικά, δεν παίρνει μέτρα για την υγρασία, δεν αφαιρεί τις περιττές κηρήθρες, και γενικά δεν ασχολείτε όσο πρέπει, η νοζεμίαση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή καταστροφή. Αν πάλι ο μελισσοκόμος φροντίζει τα μελίσσια του, ακόμη και αν χτυπηθεί απο νοζεμίαση, τα μελίσσια θα έχουν δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν και μόνα τους την ασθένεια.


Η νοζεμίαση είναι χειρότερη ασθένεια, και ξεκινά απο το φθινόπωρο, ενώ κορυφώνεται το χειμώνα και γενικά όση περίοδο τα μελίσσια δεν πετάνε. Σύμφωνα με τους μελισσοκόμους απο όλη την Ελλάδα, η νοζεμίαση είναι ο νούμερο ένα παράγοντες που έχουμε απώλειες σε πλυθησμό, αλλά και σε ολόκληρα μελίσσια το χειμώνα, και το χειρότερο ξέρετε ποιό είναι; Ότι πολλές φορές ο μελισσοκόμος έχει πλήρη άγνοια για την ασθένεια που αποδεκατίζει τα μελίσσια του.

Όπως έχουμε πεί σύμφωνα με το μεγάλο καθηγητή του ΑΠΘ, η σίγουρη λύση για να θεραπευτούν τα μελίσσια μας, είναι βάζωντας σιρόπι με θυμόλη με τη γνωστή συνταγή, δηλαδή 1 γραμμάριο θυμόλη σε 15 λίτρα σιρόπι. Ωστόσο αυτή τη θεραπεία μπορούμε να την εφαρμόσουμε μόνο συγκεκριμένες περιόδους όπως είναι πχ η Άνοιξη το Φθινόπωρο που έχουμε καλό καιρό. Το χειμώνα που απαγορεύεται τι μπορούμε να κάνουμε στα μελίσσια;

Η λύση το χειμώνα είναι μόνο με ζαχαροζύμαρο. Αφορμή για την σημερινή μου ανάρτηση ήταν η συνταγή που έφτιαξε ο αγαπητός μελισσοκόμος Ασημάκη, όπου έδωσε ζαχαροζύμαρο με NOZEVIT, ένα φάρμακο πολύ αποτελεσματικό στη νοζεμίαση. Όπως μου είπε μιλώντας με την Ορεινή Μέλισσα, το NOZEVIT του το πρότεινε το πανεπιστήμιο, και του έδωσαν και συνταγή μάλιστα, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για όλους τους μελισσοκόμους που θέλουν πρόληψη κατά της νοζεμίασης, ταίζοντας μόνο ένα ζυμάρι!

Η δοσολογία λοιπόν είναι η εξής.
Έδωσα στα μελίσσια μου ζαχαροζύμαρο με nozevit και διαβάζοντας τον κ. Θρασυβούλου η δόση που έβαλα ήταν 3 ml σε ένα κιλό και έδωσα στο κάθε μελίσσι μισό κιλό. Δηλαδή σε κάθε μελίσσι 1.5μλ Nozevit. Ακούγωντας και διαβάζοντας για αυτό το σκεύασμα, είναι αρκετά αποτελεσματικό και προέρχεται απο φυσικά εκχυλίσματα, δηλαδή είναι βιολογικό. Μπορούμε να το προμηθευτούμε απο μελισσοκομικά καταστήματα.

Κάποιοι ίσως αναρωτιούνται τη χρήση της θυμόλης στο ζαχαροζύμαρο αντί του NOZEVIT. O μεγάλος καθηγήτής όμως του ΑΠΘ, διαφωνεί και μας λέει τα εξής:
Η χρήση της θυμόλης εναντίον της Νοσεμίασης είναι ίσως ο αποτελεσματικότερος τρόπος περιορισμού των σπορίων της ασθένειας. Καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με τη χρήση της θυμόλης σε σιρόπι (1 γραμμάριο σε 15 λίτρα αφού πρώτα διαλυθεί σε λίγο οινόπνευμα) για μεγάλο χρονικό διάστημα όποτε αυτό χρησιμοποιείται. Η θυμόλη σε ζαχαροζύμαρο έχει μελετηθεί ερευνητικά σε εγκλωβισμένες μέλισσες σε συνθήκες εργαστηρίου και όχι σε μελισσοκομεία, με μέγιστη συγκέντρωση 0,012%. Τα αποτελέσματα σε αυτές τις συνθήκες ήταν θετικά. Είναι όμως πιθανό η χρήση ζαχαροζύμαρου που περιέχει θυμόλη, όταν χρησιμοποιείται στο μελίσσι να προκαλέσει αναστάτωση στις μέλισσες λόγω της συνεχούς παρουσίας έντονης οσμής. Για το λόγο αυτό, αποφύγετε τη χρήση θυμόλης στο ζαχαροζύμαρο, παρασκευάστε ζυμάρια με μέλι και άχνη ζάχαρη και την άνοιξη, ή το φθινόπωρο, όποτε τροφοδοτείτε με σιρόπι χρησιμοποιείστε εκεί τη θυμόλη. Επαναλάβετε τη διαδικασία αυτή κάθε χρόνο ανεξάρτητα με την παρουσία ή όχι σπορίων της Νοσεμίασης. Η ασθένεια αυτή επιμένει, γι’ αυτό και οι μελισσοκόμοι προτρέπονται να εφαρμόζουν θεραπευτικές επεμβάσεις κάθε φθινόπωρο και άνοιξη για τουλάχιστον μία πενταετία.

Τέλος να αναφέρουμε ότι υπάρχουν και έτοιμα στο εμπόριο ζυμάρια με ΝΟΖΕVIT, απο μεγάλες εταιρίες και σε πολύ καλές τιμές. Το έχει η Αρκαδική Μελισσοκομία στο παρακάτω σύνδεσμο:
http://arkadikimelissokomia.gr/product/nozevit

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια