Widget Recent Post No.

Πως ξεχειμωνιάζουμε τα μικρότερα και αδύναμα μελίσσια: Πρακτικοί τρόποι διάσωσης και ανάπτυξης!



Ο χειμώνας είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για τους μελισσοκόμους. Είναι μια περίοδος που σημειώνονται μόνο απώλειες και καμία αύξηση. Δηλαδή ένας μελισσοκόμος που έχει 100 μελίσσια, είναι απολύτως φυσιολογικό να χάσει περίπου 5 μελίσσια, ενώ αν είναι περισσότερα 10 πχ, τότε οι απώλειες θεωρούνται επικίνδυνες, και μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο όπως πχ κάποια ασθένεια. Μέσα σε αυτά τα μελίσσια που χάνουν οι μελισσοκόμοι, βρίσκονται αυτά που έχουν μικρό πλυθησμό, δηλαδή 2-3 πλαίσια, που σύμφωνα με πολλούς μελισσοκόμους δεν αξίζει να σωθούν, η είναι χαμένη υπόθεση. Ωστόσο δεν κάνουμε αυτή την ανάρτηση για να σας απογοητεύσουμε, θα πούμε πως αξίζει να τα σώσουμε, και θα μάθουμε τρόπους πως να το κάνουμε αυτό.

Καταρχήν, το χειμώνα, τα μικρότερα μας μελίσσια ασκούν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διατηρήσουν έστω και λίγο γόνο, μέσα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, προκειμένου να διατηρήσουν τον πλυθησμό τους. Ένα μικρό μελίσσι, ξέρει ότι είναι μικρό, ξέρει ότι έχει ανάγκη πλυθησμό, και γι αυτό ξεγονιάζει δυσκολότερα. Σύμφωνα με τη πολύχρονη εμπειρία, τα μεγαλύτερα μελίσσια είναι αυτά που σταματούν τους γόνους περισσότερο το χειμώνα, ενώ με τα αδύναμα μελισσάκια συμβαίνει εντελώς το αντίθετο, δηλαδή μπορεί να μην ξεγονιάσουν και καθόλου. Βάση αυτού λοιπόν πρέπει να προσφέρουμε στα μικρά μας μελίσσια κάτι πολύ βασικό!

ΜΟΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΥΟ
Ένα μικρό μελισσάκι έχει τεράστια ανάγκη για μόνωση απο το κρύο. Δεν φαντάζεστε πόσο σημαντικός είναι αυτός ο παράγοντας για να εξασφαλίσουμε τις χαμηλότερες απώλειες πλυθησμού όλη την επόμενη περίοδο. Όπως ξέρουμε το μελίσσι το χειμώνα έχει πτωτική πορεία στο πλυθησμό. πχ το Νοέμβριο είναι 10άρι, και μέχρι τις αρχές της Άνοιξης μπορεί να είναι 5 πλαίσια. Είναι απολύτως φυσικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο, γι αυτό εκτρέφουν τόσο πλυθησμό το φθινόπωρο γιατί επρόκειται να χαθεί μεγάλο μέρος αυτού. Με τα μικρά μελίσσια όμως με 2-3 πλαίσια, δεν υπάρχει περιθώριο να χάνεται τσάμπα πλυθησμός.

Η μόνωση εξασφαλίζει στο μελίσσι ελάχιστη απώλεια θερμότητας απο τον γόνο. Όταν το μελίσσι είναι στριμωγμένο, μαζεμένο, νιώθει ζεστασιά, είναι φυσικό να εκτρέφει και γόνο, έστω και λίγον, σε ένα πλαίσιο ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για να μην πέσει επικίνδυνα η δυναμικότητα του μελισσιού. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο βασική είναι η μόνωση του μελισσιού για να μην βρεθεί νεκρό μέσα σε 1-2 μήνες.

Όσον αφορά την μόνωση σε ένα μικρό μας μελισσάκι, μπορούμε να εφαρμόσουμε το εξής κόλπο. Πάιρνουμε φελιζόλ (φιμπράν) σε κατάστημα με οικοδομικά υλικά. Το κάθε φύλο κοστίζει περίπου 5 ευρώ και βγάζει μόνωση για 10 μικρά μελίσσια περίπου. Μπορείτε να κόψετε τα φύλα έτσι ώστε να σφραγίσετε το μελισσάκι με αυτό το τρόπο όπως στην παρακάτω εικόνα...



Προσέχουμε να αφήσουμε στο πίσω μέρος ένα κενό για να αερίζεται λίγο το μελίσσι και να φεύγει η υγρασία

Άλλος τρόπος είναι να βάλουμε φελιζόλ απο τη μια μεριά, και διπλό κηρόπανο στο επάνω μέρος. Πάντα αφήνουμε ένα κενό σε κάποια μεριά έτσι ώστε να αερίζεται το μελίσσι. Επιλέγουμε η μεριά αυτή να είναι όσο πιο μακριά γίνεται απο τον γόνο. Ο γόνος ανεβάζει θερμότητα προς τα πάνω, εμείς θέλουμε να την εγκλοβίσουμε εκεί. Δεν ξεχνάμε να προσθέσουμε και μια τροφούλα η οποία είναι πολύ βασική επίσης. Διαλέγουμε μια ποιοτική τροφή, για να πάρει δυνάμεις το μελισσάκι.

Το τελευταίο βήμα, είναι μετά απο αρκετό καιρό 1 μήνα περίπου, η όποτε τέλως πάντων το μελίσσι πέσει σε πλυθησμό, να το ενισχύσουμε απο κάποιο άλλο μελίσσι. Ο τρόπος που θα επιλέξουμε πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή μιας και ο χειμώνας είναι δύσκολη περίοδος για τινάγματα πλυθησμών στην είσοδο κλπ. Εγώ όταν δώ ότι το χρειάζεται, προσθέτω πλαίσιο με γόνο, με εκκολαπτόμενες μέλισσες (αυτές που σκάνε εκείνη την ώρα) και το βάζω μόνο υπο την προυπόθεση ότι το μελίσσι έχει επαρκή πλυθησμό για να το καλύψει. Μεγάλη προσοχή πάνω σε αυτό λοιπόν.

Αυτά λοιπόν για σήμερα!

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Βλέπω στην εικόνα και έχεις τοποθετήσει από τη μια μεριά φελιζολ. Αν τοποθετήσουμε και από την άλλη μεριά δε πετυχαίνουμε καλυτερα αποτελεσματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!