Widget Recent Post No.

Όσοι δεν έκαναν θεραπεία για βαρρόα στα μελίσσια τους αυτά παθαίνουν...



Πολλοί μελισσοκόμοι κάνουν ένα τραγικό λάθος. Νομίζουν πως τα μελίσσια μπορούν να αντέξουν χωρίς θεραπεία κατά της βαρρόα το φθινόπωρο. Κάνωντας μια θεραπεία το χειμώνα δεν αρκεί δυστυχώς. Για να είναι καθαρά τα μελίσσια μας χρειαζόμαστε δύο καλές θεραπείες, μια τέλη δεκεμβρίου, και μια σεπτέμβριο, και έτσι καταφέρνουμε να έχουμε σωστά υγιή και δυνατά μελίσσια.

Υπάρχουν μερικοί παλιοί μελισσοκόμοι, που κάνοντας μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία το χειμώνα, δεν κάνουν άλλη για ολόκληρο το χρόνο. Για κάποιον που έχει εμπειρία, και μπορεί να ελέγχει τα μελίσσια για ύπαρξη βαρρόα αυτό φυσικά και γίνετε. Αλλά βρε παιδιά, με τη κατάσταση που έχουμε σήμερα, ποιός δεν κολλάει βαρρόα από το διπλανό του; Όσο καλή θεραπεία και να κάνουμε, όλο και κάποιος θα βρεθεί κοντά μας για να μας κολλήσει πάλι βαρρόα. Υπάρχουν χαρακτηριστικές εμπειρίες, όπου είχα θεραπεύσει στο 100% τα μελίσσια μου, και μόλις επισκέφτηκα τον έλατο, που πηγαίνουν όλοι οι μελισσοκόμοι κόλλησα πολύ βαρρόα.

Απο προσωπικά πειράματα θέλω να σας πω ότι είδα στα μελίσσια. Μια χρονιά θεράπευσα το χειμώνα τα μελίσσια πολύ καλά, με διπλή θεραπεία ταινίες και οξαλικό οξύ ταυτόχρονα, και αφαιρέθηκαν όσοι λίγοι γόνοι υπήρχαν. Με λίγα λόγια θησίασα ένα μέρος του πλυθησμού για να θεραπεύσω κατά 100% τη βαρρόα. Για 1.5 χρόνο δεν είδα ύπαρξη βαρρόας στο μελισσοκομείο μου. Όμως όσα μελίσσια είχαν κάνει μεταφορά στον έλατο, πήραν βαρρόα. Τα υπόλοιπα μελίσσια που ηταν απομονωμένα ήταν πολύ καθαρά. Συνεπώς όσο καλή θεραπεία και να κάνουμε είναι αδύνατο να γλιτώσουμε απο αυτό το διάολο.

Συνεπώς η συμβουλή μου είναι να είστε πάντα σε ετοιμότητα. Προληπτική θεραπεία σε όλα τα μελίσσια και το φθινόπωρο, γιατί αν δεν κάνετε θεραπεία θα χαθούν μελίσσια. Να πως βρήκε τα μελίσσια του ένας συνάδελφος. Πήγε για επιθεώρηση και βρήκε τις κυψέλες άδειες και τα μέλια άθικτα. Φυσικά το πρόλαβε νωρίς αλλιώς θα γινόταν λεηλασία...







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια