Widget Recent Post No.

Το πρωτο κρύο του φθινοπώρου και πως χειριζόμαστε καλύτερα το μελίσσι



Καθώς μπαίνουμε όλο και πιο βαθειά μέσα στο φθινόπωρο, το κρύο αρχίζει να γίνεται πιο έντονο, και ειδικά τα βράδια που πέφτει ψύχρα στο μελισσοκομείο μας. Ενώ τον Σεπτέμβριο έως και τον Οκτώβριο παρατηρείτε μια τεράστια "ανοιξιάτικη" ανάπτυξη στα μελίσσια, μετά την σταδιακή αλλαγή της θερμοκρασίας, και την έλλειψη ήλιου (η μέρα μικραίνει) τα μελίσσια προετοιμάζονται για το ξεχειμώνιασμα, και μπαίνουν σε μια είδους ημιχειμέρια νάρκη, όπου ο μεταβολισμός χαμηλώνει τις "στροφές" λειτουργίας, με σκοπό να διατηρηθεί το μελίσσι ζωντανό έως και τον ερχομό της Άνοιξης. Σε αντίθεση με άλλα έντομα οι μέλισσες διατηρούνται ζωντανές το χειμώνα, ενώ οι σφήκες πεθαίνουν. (Στις σφήκες επιβιώνει μόνο μια βασίλισσα που θα πέσει σε νάρκη μέχρι την άνοιξη).


Κατά τη γνώμη μου και την εμπειρία μου, τα μελίσσια τώρα πρέπει να είναι ήδη σφιγμένα, και όσοι μελισσοκόμοι τα έχουν ακόμα με τα πατώματα και τις άδειες κηρήθρες καλό είναι με τη πρώτη ευκαιρία να τα αφαιρέσουν. Πχ αν έχουμε ένα 12άρι μελίσσι, αφαιρούμε το δεύτερο πάτωμα και το κάνουμε 10άρι. Συνήθως τα ακρινά πλαίσια στο κάτω μέρος της κυψέλης δεν έχουν πολλές μέλισσες οπότε σφίγγουμε τα μελίσσια για καλύτερο ξεχειμώνιασμα. Πχ αν έχουμε ένα 8άρι μελίσσι, αφαιρούμε όσα πλαίσια έχει άδεια και σφίγγουμε το μελίσσι να γίνει 7άρι! Κολλάμε όλα τα πλαίσια στη μια πλευρά της κυψέλης, και στην άλλη βάζουμε φελιζόλ dow για μόνωση, όπως έχουμε δείξει με κάθε λεπτομέρεια στην Ορεινή Μέλισσα σε προηγούμενες αναρτήσεις.
Άλλο πολύ σημαντικό είναι το κηρόπανο. Για να κρατήσουμε περισσότερο γόνο αυτή την εποχή, πρέπει να κρατήσουμε ζεστό το μελίσσι. Και για να κρατήσουμε ζεστό το μελίσσι μας πρέπει, 1ον ο πλυθησμός να είναι μαζεμένος και 2ον τα υλικά που έχουμε μονώσει τη κυψέλη να κάνουν σωστή δουλειά. Συνήθως ένα απλό κομμάτι jean για κηρόπανο κάνει εξαιραιτική δουλειά για τη θερμομόνωση του μελισσιού, και βοηθάει το μελίσσι να μην πέσει απο θέμα πλυθησμού γρήγορα. Επίσης το κηρόπανο βοηθάει να καταναλώνεται και λιγότερο μέλι εφόσον συγκρατεί μέσα τη θερμότητα. Όπως γνωρίζουμε ο γόνος θέλει 34 βαθμούς. Αν το μελίσσι παίρνει αέρα απο επάνω η θερμότητα χάνεται, άρα πρέπει οι μέλισσες να τον ζεσταίνουν συνεχώς. Έτσι καταναλωνονται πολλες προμήθειες τσάμπα...

Πρέπει σε όλα μας τα μελίσσια να έχουν προμήθειες. Ένας μελισσοκόμος χθές με ρωτούσε "Μπορώ αφήσω τα μέλια μέσα για το χειμώνα, είναι πρόβλημα;"

Μπορώ αφήσω τα μέλια μέσα για το χειμώνα, είναι πρόβλημα;
Το χειμώνα αφήνουμε μέλια όσα καλύπτουν οι μέλισσες. Δεν αφήνουμε κηρήθρες με μέλι απροστάτευτες. Πχ αν έχουμε ένα μονο-όροφο μελίσσι, που έχει 6 πλαίσια πλυθησμό και 4 κηρήθρες με μέλι στα άκρα απροστάτευτες, η λύση είναι μια: Όσες κηρήθρες δεν έχουν μέλισσες τις παίρνουμε κατευθείαν. Δε χρειάζεται να τις περάσουμε απο κατάψυξη. Τις τοποθετούμε κατευθείαν σε σακούλα και τις αποθηκεύουμε μέχρι νωρίς την Άνοιξη που θα τις δώσουμε πίσω. Οι μέλισσες τις έχουν καθαρισμένες απο τον σκόρο, οπότε τις βάζουμε κατευθείαν για αποθήκευση πρίν προλαβει η πεταλούδα να τις γεννήσει. Κλείνουμε αεροστεγώς γιατί το μέλι απορροφά την υγρασία και μυρίζει.

Να ξέρετε πως όσα μέλια και να αφήσουμε η ενίσχυση με τροφή το χειμώνα μπορεί να χρειαστεί. Και κάτι άλλο. Μέχρι την Άνοιξη τα μελίσσια σίγουρα θα χρειαστούν μεγάλη ενίσχυση, εφόσον το μέλι δεν επαρκεί για τόσες γεννιές γόνου που πρέπει να ταίστουν αργότερα.

Τέλος, όση καλύτερη δουλειά έγινε τώρα το φθινόπωρο. Όσο περισσότερους γόνους έριξαν τα μελίσσια, όσο καλύτερη διατροφή είχαν οι μέλισσες, όσο περισσότερη περιποιήση δέχτηκαν απο το μελισσοκόμο, και όσο καλύτερη θεραπεία έγινε για βαρρόα και νοζεμίαση, τόσο πιο αποδοτικά μελίσσια θα κάνουμε την επόμενη χρονιά. Διότι όπως έχουμε πει πολλάκις στην Ορεινή Μέλισσα, η μελισσοκομία ξεκινά απο το φθινόπωρο!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια