Widget Recent Post No.

Εύκολο test για να βλέπουμε τη νοζεμίαση στα μελίσσια

Ή νοζεμίαση είναι μια σοβαρή ασθένεια που είναι αόρατη στα μάτια του μελισσοκόμου. Δηλαδή ο μελισσοκόμος δεν βλέπει συμπτώματα και τα μελίσσια μπορεί να χάνονται αργά και βασανιστικά, εντελώς "αθόρυβα". Η νοζεμίαση έχει σημαντικές συνέπειες στα μελίσσια. Μειώνει το χρόνο ζωής έως και 80%, τα μελίσσια δεν αναπτύσσονται ούτε παράγουν μέλι. Ο ισχυρότερος σύμμαχος της νοζεμίασης είναι η υγρασία. Γι αυτό το φθινόπωρο ταίζουμε με ζυμάρι και όχι με σιρόπι, απομακρύνουμε τα ασφράγιστα μέλια, σηκώνουμε τις κυψέλες με λάστιχα η τούβλα, τα απομακρύνουμε με μερη που έχει πολύ υγρασία, και ευχόμαστε να κάνει το χειμώνα καλές μέρες, να μην κλείνονται οι μέλισσες στις κυψέλες τους.
Την νοζεμίαση όταν προσβάλλει για τα καλά τα μελίσσια την εντοπίζουμε εύκολα. Έχουμε ένα πρακτικό κόλπο που εφαρμόζεται απο παλιούς και έμπειρους μελισσοκόμους. Έχει ως εξής: Παίρνουμε μια μεγάλη σε ηλικία μέλισσα στα χέρια μας, πιάνουμε το θώρακα της, και στη συνέχεια με το χέρι τραβάμε το τέλος της κοιλιάς.


Αυτό το μακρουλό ζουμί που θα βγεί πρέπει να είναι κίτρινο, έως πορτοκαλί προς καφέ σε μια υγιή μέλισσα. Το έντονο χρώμα είναι λόγω της γύρης. Αν όμως είναι πρισμένο, και άσπρισμένο, τότε είναι προσβεβλημένη απο Νοζεμίαση.



Άλλα συμπτώματα τις ασθένειας πάνω στις μέλισσες είναι τα απαγγιστρωμένα φτερά - αντί για δύο φτερά η μέλισσα έχει 4 - μέλισσες που δεν μπορούν να πετάξουν και σέρνονται, ψώφιες μέλισσες στον πάτο της κυψέλης αλλά και στην είσοδο, αλλά το πιο ανησυχητικό σύμπτωμα είναι η απότομη πτώση του πλυθησμού. Παλιά την νοζεμίαση οι μελισσοκόμοι την έβλεπαν με τη διάροια! Οι μέλισσες έκαναν διάρροια στην είσοδο και πάνω στις κηρήθρες. Τώρα σπάνια μπορούμε να δούμε ένα τέτοιο σύμπτωμα. Η ασθένεια υποβόσκει και μας κλέβει το πλυθησμό χωρίς να το καταλάβουμε.

Στην περίπτωση του πρώτου test, δηλαδή δούμε μέλισσα με άσπρισμενο - διογνωμένο έντερο, τότε αμέσως πρέπει να στείλουμε δείγμα στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ, για να μας πεί αν όντως έχουμε νοζεμίαση και σε τι βαθμό είναι η προσβολή. Τo email που μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες είναι εδώ thrasia@agro.auth.gr 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια