Widget Recent Post No.

Χειρισμοί το Φθινόπωρο για το ξεχειμώνιασμα και δυνατό ξεκίνημα την Άνοιξη!



Το φθινόπωρο είναι η εποχή, που οι παλιοί μελισσοκόμοι λένε ότι ξεκινά η μελισσοκομική χρονιά. Και η αλήθεια είναι πως ο μελισσοκόμος έχει πολλές εργασίες να κάνει. Απο το φθινόπωρο θα κριθεί το πόσο καλά θα αναπτυχθούν τα μελίσσια την Άνοιξη, η λεγόμενη πρώιμη ανάπτυξη με τις χειμερινές μέλισσες! Το φθινόπωρο οι μέλισσες χρειάζονται πολύ τροφή, κυρίως απο ανθοφορία, αλλά και ενίσχυση με ζυμάρι - σιρόπι ουτοσώστε να δημιουργήσουν λιπόσωμα και μια ουσία που ονομάζεται βιτελογεννίνη!


Η βιτελογεννίνη όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες είναι μια βασική λιποπρωτείνη, που κάνει στον οργανισμό της μέλισσας κάτι εντυπωσιακό! Μπορεί να παρετείνη την ζωή της μέλισσας, δίνοντας ακόμα και μήνες ζωής, και αυτή είναι που καθορίζει αν οι μέλισσες είναι καλοκαιρινές ή χειμερινές ανάλογα με το είδος και την ποσότητα της τροφής που έχουν λάβει κατά τη βρεθική τους ηλικία. Η βιτελογεννίνη αποθηκεύεται μέσα στο σώμα της μέλισσας, και δίνει απίστευτη ενέργεια για πολύ καιρό. Σκεφτείτε λοιπόν ένα παράδειγμα: Πάμε τα μελίσσια στο ρείκι, και έρχεται πλούσιο μέλι αλλά και γύρη απο πολλά λουλούδια. Οι μέλισσες αρχίζουν να χτίζουν κεριά, να παράγουν πλούσιο βασιλικό πολτό, και να ταίζουν του σκασμού τον γόνο τους. Αυτές οι τόσο καλοταισμένες μέλισσες είναι γεμάτες βιτελογεννίνη, επειδή έφαγαν πολύ βασιλικό πολτό, και γνήσιο μέλι γύρη!

Θα έχετε ακούσει τους παλιούς μελισσοκόμους να λένε "πάω τα μελίσσια στο ρείκι, να ρίξουν γόνους, για να ξεχειμωνιάσουν και να μπούν δυνατά στην Άνοιξη". Πως είναι δυνατό απο το φθινόπωρο κιόλας, τόσους μήνες νωρίτερα, να παίζεται η ανάπτυξη του σμήνους την Άνοιξη; Και όμως όσο και αν φαίνεται παράξενο συμβαίνει! Και θα σας εξηγήσω αναλυτικά... Όταν εκκολαφθούν 3 πλαίσια με καλοταισμένο γόνο τον Οκτώμβριο, οι μέλισσες αυτές θα ζήσουν περίπου μέχρι και τον Φεβρουάριο! (Στην Ελλάδα έχουμε ελαφρύ χειμώνα, οι μέλισσες πετάνε όλη τη περίοδο και γι αυτό δεν ζούν 6 μήνες όπως συμβαίνει σε βορεινές χώρες όπως η Ρωσία για παράδειγμα). Αξίζει να ανφέρουμε ότι όσες μέλισσες θρέφονται απο ρείκια, ακονιζιές, πολύκομπο, και οποιαδήποτε άλλη ανθοφορία ζούν περισσότερο. Μέλισσες που τρέφονται με φτωχής ποιότητας τροφή ζούν και λιγότερο απο 3 μήνες!

Το μυστικό όμως είναι το εξής. Πως η διατροφή του γόνου τώρα, παίζει σημαντικό ρόλο την Άνοιξη; Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει, ότι οι μέλισσες το λιπόσωμα που έχουν αποθηκευμένο τώρα στο σώμα τους, κάνουν οικονομία και το διατηρούν μέχρι και τον Φεβρουάριο. Με αυτό το λιπόσωμα, θα δώσουν πραγματικά τη ζωή μέσα απο το σώμα τους, και αφού θρέψουν τον πρώτο γόνο της Άνοιξης, θα πεθάνουν! Και τότε είναι που ο μελισσοκόμος βλέπει νεκρές μέλισσες, οι οποίες φυσικά θα αντικατασταθούν άμεσα απο τις ανοιξιάτικες και πολύ δυνατές μέλισσες ηλικίας μόλις 21 ημερών!

Συνεπώς η περιποίηση των μελισσιών τον Σεπτέμβριο - Οκτώμβριο είναι η αρχή των πάντων. Απο τώρα θα κριθεί πόσο πρώιμη ανάπτυξη θα έχουν τα μελίσσια τον Φεβρουάριο, πόσα πατώματα θα πάρουν, πόσα μέλια θα συλλέξουν. Φαίνεται παράξενο, αλλα δώστε τη βαρύτητα που χρειάζεται! Ταίστε τα μελίσσια όσο δεν παίρνει, και φροντίστε να φέρνουν γύρη και νέκταρ απο ανθοφορία. Έτσι θα κάνετε τα πιο δυνατά μελίσσια, και η άνοιξη θα έρθει με πολύ φόρα....

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια