Widget Recent Post No.

Πόσο μεγάλη είσοδο έχουν ανάγκη τα μελισσια! Ένα νέο πείραμα μας το αποδεικνύει



Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα στα μελίσσια μας! Σκοπός, να αποδείξουμε τη χρησιμότητα της εισόδου στα μελίσσια, και πόσο μεγάλη πρέπει να είναι αυτή. Δηλαδή πόσο κενό χρειάζονται οι μέλισσες για να μπαινοβγαίνουν όπως τους αρέσει. Ο μόνος τρόπος για να το καταφέρουμε αυτό, ήταν να προσομοιώσουμε την είσοδο του μελισσιού όπως είναι στη φύση, και να το αφήσουμε να πράξει, κατα βούληση στη νέα του είσοδο!

Βάλαμε σε 2 μελίσσια μας λοιπόν μια ειδική κυψέλη η οποία είχε είσοδο και στο κάτω μέρος, αλλά και στο καπάκι. Η διαφορά ήταν στο καπάκι, το οποίο σχεδιάστηκε χωρίς την ειδική σίτα. Στην ουσία το καπάκι είχε 4 διαφορετικές εισόδους, και το μελίσσι θα επέλεγε ποια θα χρησιμοποιήσει απο όλες. Το αποτέλεσμα ήταν απίστευτο. Οι μέλισσες λάτρευαν την είσοδο στο καπάκι, και συγκεκριμένα αυτή που βρισκόταν το περισσότερο σμήνος. Την είσοδο στο κάτω μέρος τη χρησιμοποιούσαν κατά πολύ λιγότερο. Μάλιστα το εντυπωσιακό είναι ότι χρησιμοποιούσαν σαν είσοδο τη μεριά του καπακιού, που έβλεπε σε ένα τυφλό σημείο χωρίς αέρα. Οι μέλισσες ως γνωστών δε θελουν ρεύματα αέρα στη κυψέλη τους.

Το ενδιαφέρον είναι ότι την είσοδο τους, δεν την άφησαν έτσι! Την επεξεργάστηκαν, χτίζοντας επάνω τη δική τους πόρτα! Μια πόρτα που θα περνάνε μόνο μέλισσες, και όχι σερσέκια ή μπάμπουρες. Για τις μέλισσες το μικρό άνοιγμα σημαίνει καλύτερη φρούρηση, και ασφάλεια για το μελίσσι. Η είσοδος αυτή όπως δείχνει στα μελίσσια μικραίνει όταν ο καιρός κρυώνει, και μεγαλώνει όταν ο καιρός ζεσταίνει.

Συμπέρασμα: Οι μέλισσες λατρεύουν τις μικρές εισόδους, και όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, 2 cm είσοδος είναι αρκετή για αυτές και τις κάνει να νιώθουν ασφάλεια. Επίσης όπως φαίνεται στις εικόνες θέλουν να έχουν σαν ασφάλεια και μια δεύτερη είσοδο προκειμένου να διαφεύγουν αν κάτι κακό συμβεί, η για κάποιο άλλο λόγο που δε μπορούμε να ερμηνεύσουμε.

Οι μέλισσες δε θα σταματήσουν ποτέ να μας εκπλήσσουν, καθημερινά βλέπουμε το θαύμα τους μπροστά στα μάτια μας. Δείτε εικόνες...






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια