Widget Recent Post No.

Πόση απόσταση να έχουν μεταξύ τους τα μελίσσια;





Ένα πολύ ωραίο και ενδιαφέρον θέμα θα αναπτύξουμε σήμερα. Πόση απόσταση πρέπει να απέχουν μεταξύ τους τα μελίσσια; Πόσο πρέπει να απέχουν η μια κυψέλη με τη διπλανή της, και πόσο οι "παράλληλες σειρές" όταν τις τοποθετούμε στο μελισσοκομείο; Όταν ένας παλιός μελισσοκόμος επισκέπτεται το μελισσοκομείο ενός νέου, πάντα σχολιάζει τον τρόπο που είναι τοποθετημένες οι κυψέλες. Συνήθως υπάρχει η περίπτωση να είναι πολύ "πυκνές" και στριμωγμένες, με ότι προβλήματα συνεπάγεται αυτό. Αν είναι αραιές οι κυψέλες δεν υπάρχει καθόλου πρόβλημα. Παμε όμως να δούμε τι προβλήματα δημιουργούνται όταν οι κυψέλες είναι πολύ στριμωγμένες...


1. Παραπλάνηση
Οι μέλισσες όταν είναι στριμωγμένες "σα σαρδέλες" μεταξύ τους οι κυψέλες, μπερδεύονται και αντί να μπούν στην δική τους κυψέλη, μπαίνουν στη διπλανή, αλλά πιο πολύ συμβαίνει στην μπροστινή. Δηλαδή στην κυψέλη που είναι πολύ κοντά και ακριβώς μπροστά. Η παραπλάνηση είναι ο νούμερο ένα τρόπος μετάδοσης ασθενειών, εφόσον ανταλλάζονται εργάτριες. Επίσης δημιουργείτε ανομοιομορφία στους πλυθησμούς. Τα μελίσσια δεν είναι ίσα, άλλα είναι δυνατά άλλα αδύνατα, και αυτό επειδή μερικές κυψέλες έχουν την τάση να μαζεύουν τις συλλέκτριες.

2. Δυσκολία στους χειρισμούς
Όταν έχουμε πολύ κοντά τις κυψέλες δεν μπορούμε να δουλέψουμε. Ένας παλιός μελισσοκόμος που ξέρει το τρόπο, τοποθετεί τις κυψέλες ανα μισό μέτρο, έτσι ώστε όταν κάθεται πάνω σε μια κυψέλη να μπορεί να ελέγξει την ακριβώς διπλανή. Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι έχουν προβλήματα στη μέση οπότε αυτή η τοποθέτηση προσφέρει πολύ ξεκούραση. Τι πιο ωραίο να κάθεσαι στην επιθεώρηση; Επίσης όταν είναι κοντα οι κυψέλες δεν μας βολεύει καθόλου να βγάζουμε - βάζουμε πατώματα, να αφήνουμε πλαίσια. Είναι τελείως άβολα, και αυτό το νιώθει κάποιος όταν κάνει το λάθος και βάλει πολύ κοντά τις κυψέλες.

3. Ηλιοφάνεια
Στριμωγμένες κυψέλες δεν παίρνουν σωστά τον ήλιο τους! Τα μελίσσια χρειάζονται ήλιο, όλες τις εποχές εκτός απο το Καλοκαίρι. Ο ήλιος που χτυπά την είσοδο και τα τοιχώματα της κυψέλης, το καπάκι δίνει σημαντική θερμότητα! Οι μέλισσες βοηθούνται να ζεστάνουν τον γόνο, να ζεσταθούν οι ίδιες, και στη συνέχεια αφού ζεσταθούν μπορούν και να συλλέξουν. Οι μέλισσες αν και δεν είναι πλήρως εξαρτημένες απο τον ήλιο, τον χρειάζονται. Πως τα ερπετά, χρειάζονται λίγο ήλιο για να κινηθούν το πρωί; Έτσι και οι μέλισσες, αλλά με αρκετά διαφορετικό τρόπο, εφόσον παράγουν και οι ίδιες θερμότητα. Όταν η μια κυψέλη κάνει ίσκιο στη διπλανή της, σημαίνει ότι έχουμε βάλει πολύ κοντά τις κυψέλες.

Τόση ώρα μιλάμε για στριμωγμένες κυψέλες, και δεν αναφέραμε αποστάσεις. Πόση απόσταση πρέπει να απέχουν τελικά οι κυψέλες; Όσον αφορά μια σειρά απο κυψέλες, πρέπει η απόσταση να είναι περίπου 60-70 εκατοστά, τόσο που να μας βολέψει να κάτσουμε στο καπάκι της μιας, και να επιθεωρήσουμε τη διπλανή. Όσον αφορά την επόμενη σειρά κυψελών, αυτή πρέπει να είναι πάνω απο 1-2 μέτρα τουλάχιστον. Όσο πιο πίσω, τόσο το καλύτερο. Συνήθως οι μελισσοκόμοι τα τοποθετούν στο 1.5 μέτρο, και κάνουν ένα επιπλέον κόλπο. Η σειρές ειναι μεν παράλληλες, αλλά οι κυψέλες είναι τοποθετημένες σε διάταξη, έτσι ώστε καμία κυψέλη να μην έχει ακριβώς μπροστά της κάποια άλλη. Σκεφτείτε δύο παράλληλες σειρές μελισσιών, με τις κυψέλες όλες την μια πίσω απο την άλλη. Αν πάρουμε την μια σειρά και την μετακινήσουμε λίγο, οι κυψέλες δεν θα είναι η μια μπροστά απο την άλλη αλλα σε v διάταξη. Επίσης προσέχουμε και το χρώμα, δεν θέλουμε να έχουμε μπροστά ούτε πίσω ίδιο χρώμα. Αυτό οφελεί να έχουμε πολυχρωμία στις κυψέλες μας.

Δείτε μερικά παραδείγματα μελισσοκομείων που έχουν σωστή διάταξη...

Αν και οι κυψέλες είναι τοποθετημένες κοντα η μια στην άλλη οι σειρές δεν είναι και απέχουν πάνω απο 3 μέτρα. Αυτή η διάταξη είναι σωστή. Οι κυψέλες είναι πολύχρωμες και δεν έχουμε παραπλάνηση

Εδώ έχουμε μια πολύ ωραία αραιή διάταξη χωρίς παραπλάνηση. Όμως οι κυψέλες μοιάζουν μεταξύ τους, και γι αυτό έχουν τοποθετηθεί σε τόσο μεγάλη απόσταση


Βλέπουμε πάλι αραιά τοποθετημένες κυψέλες. Απέχουν 2 περίπου μέτρα μεταξύ τους

Εδώ είναι αρκετά κοντά τοποθετημένες. Θα βοηθούσε περισσότερο αν οι κυψέλες είχαν πιο έντονα χρώματα να κάνουν περισσότερο αντίθεση. Οι κυψέλες δεν πρέπει να τοποθετούνται τόσο κοντά το χειμώνα ειδικά.
Οι κυψέλες αυτές αν και στενά τοποθετημένες, έχουν διαφορετικά χρώματα και είναι τοποθετημένες σε v διάταξη. Δηλαδή εκεί που η μια σειρά έχει κυψέλη η ακριβώς πίσω δεν έχει. Οι κυψέλες έχουν αντίθεση στα χρώματα τους και δεν έχουμε παραπλάνηση. Ωστόσο αν οι σειρές απείχαν περισσότερο μεταξύ τους καλό θα έκανε και όχι κακό.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια