Widget Recent Post No.

Παράτησε τις κηρήθρες και έφυγε μέσα στο Φθινόπωρο: Λύθηκε το μυστήριο τι έγινε στα μελίσσια...



Καθώς επιθεωρούσα τις κυψέλες είδα πολύ αναστατωμένες και επιθετικές τις μέλισσες. Απο το πρώτο κιόλας μελίσσι που άνοιξα κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά. Σαν οι μέλισσες να αντιμετώπιζαν κάποιο εχθρό, ο οποίος τις μετέτρεψε σε αγρίμια. Δεν πέρασε λίγη ώρα στα μελίσσια και είδα τις εισόδους μερικών μελισσιών να φρουρούνται με πολλές μέλισσες, αλλά επιπροσθέτως είδα κάτι ακόμα πιο παράξενο. Οι εισόδοι των κυψελών, ειδικά αυτοί που είχαν μεγάλο άνοιγμα, είχαν προπολαριστεί ολοκληρωτικά απο τις μέλισσες. Ανατρίχιασα μόλις είδα το "ΤΟΙΧΟΣ" που προσπαθούσαν να υψώσουν οι μέλισσες για να προφυλαχθούν απο τον μυστιριώδες εχθρό.


Για κακή μου τύχη πολλές κυψέλες είχαν ξεχαστεί χωρίς τα προστατευτικά τους πορτάκια, και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την μη αποτελεσματική άμυνα στην είσοδο. Πολλοί μελισσοκόμοι θα αναρωτιούνται ποιός εχθρός μπορεί να δημιουργήσει τόσο έντονο πρόβλημα στις μέλισσες, που μπορεί ακόμα και να τις αναγκάσει να εγκαταλείψουν την κυψέλη τους;

Μέλισσες δημιουργούν τοίχος από πρόπολη για να μην περνάνε ανεπιθύμιτοι εχθροί μέσα. Είναι καθαρά σημάδι ότι κάτι παράξενο συμβαίνει. Με αυτό το τρόπο οι μέλισσες αντιμετωπίζουν τέτοιες δύσκολες καταστάσεις


Μόλις είδα στα μελίσσια μου το "ΚΥΜΑ" απο τεράστιες νυχτοπεταλούδες! Τότε κατάλαβα το μέγεθος του προβλήματος. Οι αχερόντιες άρχησαν να πέφτουν νεκρές, μέσα στη κυψέλη, πάνω στα πλαίσια, μέσα στις κηρήθρες στην είσοδο. Οι μέλισσες έδιναν μάχη για να κρατήσουν την άμυνα τους, όμως καθώς αυξανόταν οι επιθέσεις όλο και δυσκολευόταν να αντιμετωπίσουν το συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα. Απο τη πρώτη κιόλας στιγμή μόλις κατάλαβα τι γινόταν, έβαλα τα πορτάκια, στις ξύλινες τα ξύλινα απλά, και στις πλαστικές ειδικά ενισχυμένα που αγόρασα. Προσωπικά στις πλαστικές κλείνω την μια απο τις δύο εισόδους για καλύτερη αντιμετώπιση σε τέτοιες περιπτώσεις.

Μόλις έβαλα τα πορτάκια, ήδη ήταν αργά για ένα μελίσσι. Είναι σχεδόν σοκαριστική η εικόνα που αντίκρισα και θα σας τη μεταφέρω όπως ακριβώς την είδα. Ήταν μια παραφυάδα των 4 πλαισίων, πολύ υγιής με πολλούς γόνους πριν αρκετές ημέρες. Μόλις όμως αντιμετώπισε τις πεταλούδες, δεν μπορούσα, και ξεκίνησε να χτίζει τοίχος πρόπολης στη πόρτα. Οι πεταλούδες ήταν πολλές και το μελίσσι τελικά παράτησε τη κυψέλη και έφυγε. Στην κυψέλη δεν υπήρχε ούτε γόνος ούτε τίποτα. Το μελίσσι πήρε τα πάντα και έφυγε... Δυστυχώς αυτό που συνέβη σε ένα μελίσσι δικό μου, μπορεί σε κάποιον άλλο που δεν επισκέπτεται συχνά τα μελίσσια, να χάσει περισσότερα! Αυτές οι πεταλούδες είναι πολύ πιο επικίνδυνες απο όσο νομίζει κάποιος. Γι αυτό μεγάλη προσοχή!!!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια