Widget Recent Post No.

Μελίσσι χωρίς καθόλου γόνο, βουίζει έντονα. Συνένωση η υπάρχει άλλη λύση;



Καλησπέρα 
Ήθελα την συμβουλή σας σε ένα θεματακι.
Έχω μια παραφυάδα 2-3 πλαισίων που εδώ και 3 εβδομάδες περίπου ορφανεψε. Σήμερα είδα ότι δεν έχει καθόλου γόνο και έκανε το χαρακτηριστικο ήχο μόλις το άνοιξα (ΒΟΎΙΖΕ).
Κηφηνες δεν υπάρχουν.
Τι λέτε να κάνω? Να το ενώσω με κάποιο άλλο? Υπάρχει άλλη λύση?
ΥΓ: βρίσκομαι ανατολική Αττική (Αρτέμιδα ).
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση...
Το γεγονός ότι έμεινε 3 εβδομάδες ορφανό, όπως και το γεγονός ότι διασχίζουμε τη περίοδο που το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του, η μοναδική λύση που έχεις είναι να το συνεννώσεις. Θα εξηγήσω αμέσως γιατί αυτά τα δύο οδηγούν μόνο σε συνέννωση.

Πρώτα απο όλα όταν ένα μελίσσι μείνει για αρκετές ημέρες ορφανό, αυτό σημαίνει ότι οι εργάτριες γηραίνουν, δηλαδή απομένει λιγότερος χρόνος για να ζήσουν. Αυτό σημαίνει ότι παράγουν λιγότερο βασιλικό πολτό, γίνονται επιθετικές, και τέλος μπορούν να είναι στα πρόθειρα αρρενοτοκίας. Όπως και να έχει το αποτέλεσμα όταν ένα μελίσσι μείνει τόσο καιρό ορφανό, είναι η μείωση του πλυθησμού, η μη αποδοχή νέας γονιμοποιημένης βασίλισσας εύκολα, και άλλα επακόλουθα. Αν το μελίσσι ήταν αντί για 2-3 πλαίσια 10 πλαίσια γεμάτα πλυθησμό, τότε εννοείτε θα το σώζαμε και δεν θα το συνεννώναμε. Αλλα για 2-3 πλαισια που μέσα σε λίγες εβδομάδες θα λιγοστέψουν ακόμα περισσότερο, τότε ναι η λύση είναι συνέννωση.

Ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας είναι η περίοδος που διασχίζουμε. Όπως όλοι γνωρίζουμε η καλύτερη περίοδος για δημιουργία νέων μελισσιών είναι η Άνοιξη αλλά και το Καλοκαίρι για ορισμένες νότιες περιοχές. Στο τέλος του Καλοκαιριού όμως, δεν ενδείκνυται να κόβουμε μελίσσια, η να τα μικραίνουμε για οποιαδήποτε λόγο. (Εξαίρεση αποτελεί, αν βρισκόμαστε σε καλή νότια περιοχή, έχουμε μεγάλα μελίσσια, και κόψουμε παραφυάδες άνω των 4-5 πλαισίων). Ο μόνος μας σκοπός αυτή τη περίοδο είναι η ενδυνάμωση των μελισσιών, και η εισαγωγή στο χειμώνα με δυνατά μελίσσια με καλούς πλυθησμούς. Οπότε η καλύτερη λύση είναι να έχουμε λίγα και δυνατά μελίσσια, παρά πολλά και αδύναμα. Να ξέρετε πως αυτό είναι το μυστικό και για να επιτύχουμε σαν μελισσοκόμοι.. Λίγα μελίσσια και καλά.

Τώρα όσον αφορά την συνέννωση του μελισσιού 2-3 πλαισίων, η πρώτη λύση είναι να το συνεννώσεις με άλλο ένα αδύνατο μελίσσι, έτσι ώστε να το δυναμώσεις. Αν δεν έχεις κάποιο αδύναμο, μπορείς έτσι απλά να τινάξεις ολο το πλυθησμό κοντά στο μελισσοκομείο, να αποκακρύνεις τη μητρική του κυψέλη, και να μοιράσεις τα πλαισιά του σε άλλα μελίσσια. Έτσι ο πλυθησμός του θα διασκορπιστεί σε άλλα μελίσσια χωρίς πρόβλημα. Για μια ασφαλή συνέννωση μπορείς να χρησιμοποιήσεις σίτα πρόπολης όπως έχουμε δείξει σε άλλη ανάρτηση. Δες εδώ 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια