Widget Recent Post No.

Νέα μέθοδος διάταξης των πλαισίων κατα Housel : Υπόσχεται να κάνει την σμηνουργία παρελθόν




Σήμερα φίλες και φίλοι θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω μια καινούργια τεχνική όσον αφορά την μελισσοκομία η οποία έρχεται από πολύ μακριά και ίσως ειπώνεται για πρώτη φορά στα Ελληνικά δεδομένα. Πρόκειται για μια εξαιρετική μέθοδο η οποία υπόσχεται να αλλάξει ριζικά την συμπεριφορά των μελισσών μας , και να κάνει παρελθόν τον μελισσοκομικό πυρετό που είναι η σμηνουργία.

Κάποιος θα φαντάζεται αυτή τη στιγμή κατι πολύ δύσκολο , η ίσως οτι θα διαβάσει κατι που ήδη γνωρίζει. Ομως σήμερα θα πούμε κατι τελείως διαφορετικό , για το οποίο στο εξωτερικό υποστηρίζουν οτι είναι το Α και το Ω για την ομαλή λειτουργιά μιας κυψέλης.

Κάποιος ονόματι Housel παρατήρησε οτι σε άγρια μελίσσια αλλά και αφεσμούς , οι μέλισσες έχτιζαν τις κηρήθρες τους με μια αυστηρά συγκεκριμένη διάταξη και οχι με τυχαίο τρόπο όπως θα νόμιζε κανείς.

Αρχικά να σας εξηγήσω ότι αν πάρουμε ένα πλαίσιο στα χεριά μας , και το κρατήσουμε κόντρα στον ήλιο θα παρατηρήσουμε ότι κάθε κελί φέρει στον πάτο ενα σχηματάκι όπως το γραμμα Υ. Αν γυρίσουμε από την άλλη πλευρά την κηρήθρα (στροφή 180 μοίρες) θα δούμε αυτό το Υ ακριβώς ανάποδα από ότι το είδαμε στην άλλη πλευρά.

Στην εικόνα φαίνεται ακριβώς αυτό που σας λέω....... Βλέπετε το Υ στο βάθος κάθε κελιού?






Και εδω η αλλη πλευρα της κηρηθρας με το Υ να ειναι ακριβως αναποδα.....






Οι μέλισσες χτίζουν όλες τις κηρήθρες με αυτόν τον τρόπο δηλαδή τα Υ στις δυο πλευρές καθε κηρήθρας να είναι ακριβώς ανάποδα.

η Ανακάλυψη που έρχεται να αλλάξει πολλα πράγματα είναι ότι οι μέλισσες στο κέντρο της κυψέλης βάζουν με κάποια σειρά αυτά τα <<Υ>> και όχι τυχαία.

Ενώ σε όλες τις κηρήθρες τα Υ είναι ανάποδα σε κάθε πλευρά , στο κέντρο της κυψέλης δεν συμβαίνει αυτό. Οι μέλισσες στις δυο κεντρικές πλευρές χτίζουν με το Υ να είναι στην ίδια θέση και όχι ανάποδα όπως σε όλα τα υπόλοιπα μέρη της κυψέλης και είναι το ''σημάδι'' που προσδιορίζει το επίκεντρο όλων των κηρηθρών.

Κοιτάξτε το σχεδιάγραμμα για να καταλάβετε τι σας λέω......




Δηλαδή οι μέλισσες έχουν ένα κέντρο στην κυψέλη τους , ένα κέντρο το οποίο καθοδηγεί τις εργάτριες και την βασίλισσα , στο να μην ''ψάχνουν'' αλλά να ξέρουν ακριβώς που βρίσκονται με σημείο αναφοράς το κέντρο της κυψέλης.

Οι μέλισσες όπως αναφέρει ο Housel χτίζουν με αυτόν τον τρόπο τις κηρήθρες τους , και μπορούμε να το εφαρμόσουμε και εμείς στα δικά μας μελίσσια.

Ο χειρισμός αυτός μας υπόσχεται μέλισσες που θα κάθονται σαν <<αρνάκια>> , με μηδενικές πιθανότητες επίθεσης προς τον μελισσοκόμο . Ο Housel που εφήβρε την μέθοδο υποστηρίζει ότι πλέον πάει χωρίς καμια προστασία στα μελίσσια του ακόμη και στην περίοδο του τρύγου.

Επίσης μας υπόσχεται ότι μελίσσια που έχουν αυτήν την διάταξη στις κηρήθρες , έχουν εξαιρετικά χαμηλή τάση σμηνουργίας. Νιώθουν <<σαν το σπίτι τους>> που λέμε , σαν να το έφτιαξαν μόνες τους.

Γίνονται παρα πολλές συζητήσεις για αυτό το θεμα στο εξωτερικό μιας και έριξα μια ματιά και σε κάποια φορουμς , και είναι σχετικά νέα ανακάλυψη.

Πολλοί είναι διστακτικού , αλλά εφόσον το εφαρμόζουν οι μέλισσες στην φύση , στην άγρια μορφή τους νομίζω δεν τίθεται χώρος αντιπαράθεσης.

Οι κηρήθρες που αγοράζουμε και βρίσκουν έτοιμες οι μέλισσες φέρουν και αυτές το Υ στο πάτο κάθε κελιού , βέβαια όχι όπως θα έπρεπε γιατί δεν το έχτισαν μόνες τους. Αλλά μπορούμε όλοι να κάνουμε αυτό τον πολύ απλό χειρισμό στο κέντρο του γόνου έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε στις μέλισσες μας ένα πιο οικείο περιβάλλον.

Οι κυψέλες τύπου Langstroth βεβαία μας δίνουν την δυνατότητα να κάνουμε αλλαγές μέσα στην κυψέλη , αλλαγές που ίσως αποδιοργανώνουν τις μέλισσες μας.

Εγω βρίσκω αυτήν την ανακάλυψη πολύ ενδιαφέρουσα και αν το εφαρμόζουν οι ίδιες οι μέλισσες γιατι όχι και εμείς???

Η ερευνα στηριζεται :  πηγή

Eξερευνώντας τον θαυμάσιο και εκπληκτικό κόσμο της μέλισσας

orinimelissa.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Εχει δημοσιευτεί και παλαιότερα το θέμα αυτο. Σήμερα, όπως και τότε, δεν διευκρινίζεται με ποιό τρόπο μπορεί κάποιος να το εφαρμόσει στα δικά του μελίσσια. Θα μπορούσατε να δώσετε περισσότερες πληροφορίες;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!