Widget Recent Post No.

Σημάδεμα Βασίλισσας. Όλα τα μυστικά για να γίνει εύκολα!



Όπως έχουμε πει και έχουμε γράψει πολλές φορές, τα μελίσσια μας δεν περιμένουν την ημερολογιακή έναρξη της άνοιξης για να αρχίσουν να δουλεύουν. Για τις μέλισσες, η αρχή της νέας περιόδου ξεκινάει με γνώμονα το μεγάλωμα της μέρας, που αρχίζει δειλά-δειλά από τις 21 του Δεκέμβρη και κορυφώνεται την 21 Ιουνίου, όπου έχουμε το χειμερινό και το ανοιξιάτικο ηλιοστάσιο αντίστοιχα. Στην πράξη και ανάλογα πάντα με το τόπο και τις συνθήκες που επικρατούν, η βασίλισσα ξεκινάει τις συστηματικές της γέννες και το μελίσσι ολόκληρο αρχίζει να δραστηριοποιείται, από τις αρχές του Φλεβάρη

Αυτά όλα είναι γνωστά, μα τα αναφέρουμε για να μας υπενθυμίσουν πως ο χρόνος τρέχει γρήγορα και ότι σε λίγες βδομάδες μερικοί από εμάς ίσως να ξεκινήσουν – κάποιοι συστηματικοί θα το κάνουν πιο νωρίς -  τους πρώτους τους ανοιξιάτικους χειρισμούς.
Μερικοί από τους χειρισμούς αυτούς, «απαιτούν» να βρούμε την βασίλισσα. Μια διαδικασία που είναι χρονοβόρα και  «εκνευριστική» για τους νέους κυρίως μελισσοκόμους, ιδιαίτερα αν είναι από τους τυχερούς που τα μελίσσια τους θα έχουν ξεχειμωνιάσει με επιτυχία και θα έχουν ήδη δημιουργήσει μεγάλους πληθυσμούς.

Σε προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο «Πως βρίσκουμε τη βασίλισσα», αναφερθήκαμε στους τρόπους που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε αυτή τη δουλειά όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά γίνεται!

Σε αυτό το άρθρο μας – που αναδημοσιεύσαμε σήμερα το πρωί-  γράφουμε:
«Ένας ασφαλής τρόπος να βρίσκουμε αμέσως την βασίλισσα είναι να την σημαδέψουμε. Υπάρχουν στα καταστήματα μελισσοκομικών ειδών ειδικοί μαρκαδόροι με τους οποίους μπορούμε να την χρωματίσουμε πάνω στη ράχη. Κυκλοφορούν σε πέντε διαφορετικά χρώματα, καθένα από τα οποία αντιστοιχεί σε διαφορετικό έτος. Έτσι μπορούμε να γνωρίζουμε, με μια απλή επιθεώρηση, όχι μόνο αν υπάρχει βασίλισσα ή αν αυτή έχει αλλάξει, μέσα σε μια κυψέλη, μα επί πλέον και πόσο χρονών είναι. Όμως και αυτή τη ταχτική να ακολουθήσουμε... πάλι το θέμα που μπαίνει είναι πως την βρίσκουμε για να την σημαδέψουμε?»

Στο άρθρο μας αυτό δεν είχαμε όμως αναφέρει με πιο τρόπο γίνεται το σημάδεμα της βασίλισσας! Αυτό το είχαμε αφήσει για μια άλλη φορά.
Να λοιπόν που ήρθε η ώρα να αναφερθούμε στο θέμα αυτό.

Να διευκρινίσουμε πως έχουμε δυο επιλογές. Ή να κάνουμε το σημάδεμα μόνο για να μπορούμε να βρίσκουμε εύκολα τη βασίλισσα ή να το κάνουμε για να μπορούμε και να τη βρίσκουμε αλλά και για να γνωρίζουμε την ηλικία της. 

Στην πρώτη περίπτωση χρησιμοποιούμε το κόκκινο χρώμα, γιατί είναι εκείνο που κάνει το μεγαλύτερο κοντράστ μέσα στην κυψέλη, κάνοντας τη βασίλισσα να ξεχωρίζει αμέσως, στην δεύτερη περίπτωση χρησιμοποιούμε τα πέντε «προδιαγεγραμμένα» χρώματα που αντιστοιχούν σε πέντε διαδοχικές χρονολογίες. Τα χρώματα αυτά και τα αντίστοιχα έτη που αντιπροσωπεύουν είναι:
ΜΠΛΕ → 0 ή 5
ΑΣΠΡΟ →1 ή 6
ΚΙΤΡΙΝΟ →2 ή 7
ΚΟΚΚΙΝΟ →3 ή 8
ΠΡΑΣΙΝΟ →4 ή 9 

Το χρώμα αυτό το εναποθέτουμε με ειδικούς μαρκαδόρους που βρίσκουμε στα καταστήματα μελισσοκομικών ειδών,  πάνω στη ράχη της βασίλισσας.

Ένας πιο σύγχρονος τρόπος σημαδέματος της βασίλισσας, είναι η τοποθέτηση, στη ράχη της βασίλισσας, ενός πλαστικού αυτοκόλλητου δίσκου που έχει αριθμούς ή απλά είναι χρωματιστός, ενώ ένας παλιότερος τρόπος που ήθελε το ψαλίδισμα των φτερών της βασίλισσας, σήμερα θεωρείται ξεπερασμένος και δεν συνίσταται η εφαρμογή του.

Τέλος, να αναφέρουμε και τον απλό,  μα πρακτικό, τρόπο που χρησιμοποιούν πολλοί παλιοί μελισσοκόμοι που έχουν μεγάλο αριθμό μελισσιών. Αυτοί προτιμούν, αντί να σημαδεύουν τη βασίλισσα, να σημαδεύουν εξωτερικά την κυψέλη, με τη τοποθέτηση μιας έγχρωμης πινέζας.

Ας δούμε τώρα πως εφαρμόζουμε το σημάδεμα της βασίλισσας με την απλή και πρακτική μέθοδο του μαρκαδόρου, που είναι και η ποιο δημοφιλής.
Το πρώτο που πρέπει φυσικά να κάνουμε, είναι να εντοπίσουμε τη βασίλισσα. Σε ένα μικρό μελίσσι ή μια παραφυάδα αυτό είναι εύκολο να γίνει, όπως έχουμε πει.

Μόλις λοιπόν την εντοπίσουμε οπτικά, την παρακολουθούμε με το βλέμμα και μόλις βρεθεί σε μια ανοιχτή επιφάνεια – στη κηρήθρα δηλαδή - την εγκλωβίζουμε ανάμεσα στον αντίχειρα και στο δείκτη.
Προσοχή! Το πιάσιμο αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο στο ύψος του θώρακα και ποτέ στην πίσω κοιλιακή χώρα της βασίλισσας – για ευνόητους λόγους! 

Μετά το βάψιμο της ράχης της, την εναποθέτουμε και πάλι στο ίδιο πλαίσιο και στην περιοχή από όπου την «συλλάβαμε», αφού την κρατήσουμε κάνα λεπτό, ίσα να στεγνώσει το χρώμα – ανάλογα πάντα και με την εποχή και τις επικρατούσες θερμοκρασίας και καπνίσουμε καλά τη γύρω περιοχή.

Αν, μέσα στην ίδια μέρα, κάνουμε σημάδεμα πολλών βασιλισσών του μελισσοκομείου μας, καλό θα είναι να χρησιμοποιήσουμε χειρουργικά πλαστικά γάντια μιας χρήσης, που θα αλλάζουμε κάθε φορά.
Πάντως, ακόμα και αν βάψουμε μια μόνο βασίλισσα, θα πρέπει να έχουμε καθαρά και χωρίς οσμές χέρια, όπως φυσικά και να έχουμε πάρει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις που απαιτούν οι χειρισμοί «ανοιχτής κυψέλης» - βλέπε σχετικά άρθρα μας.

Να αναφέρουμε ακόμα πως στην αγορά κυκλοφορούν κάποια «μανταλάκια» σύλληψης και εγκλωβισμού της βασίλισσας, μα η χρήση τους ίσως αποδειχτεί τελικά περισσότερο μπελαλίδικη από ότι τα πρακτικά καλά που προσφέρουν.

Κάποιοι συνάδελφοι μελισσοκόμοι προτιμούν να βάφουν τη βασίλισσα επί τόπου, πάνω στο πλαίσιο, χωρίς να την πιάσουν στο χέρι τους, εναποθέτοντας απλά τον μαρκαδόρο βαφής πάνω στη ράχη της.
Η πρακτική αυτή φαίνεται απλούστερη, μα εγκυμονεί τον κίνδυνο μικροτραυματισμού της βασίλισσας, ή στην καλύτερη περίπτωση, το χρωματισμό και άλλων σημείων του σώματός της, καθώς αυτή κινείται! 

Κλείνοντας και το σημερινό μας άρθρο, να σημειώσουμε πως στις μέρες μας, που οι βασίλισσες πρέπει να ανανεώνονται, τουλάχιστον, κάθε δεύτερο χρόνο, με δική μας βούληση και δικούς μας χειρισμούς και όχι στην τύχη, το σημάδεμα της βασίλισσας ίσως να μην αποτελεί μια κύρια προτεραιότητα.

Εξ άλλου, ας μη ξεχνάμε πως τα περισσότερα πράγματα αξιολογούνται από το αποτέλεσμα τους και πως κάποιες αξίες μετριόνται με το έργο τους.
Έτσι και η βασίλισσα, αποδεικνύει περισσότερο την ύπαρξη και την αξία της από την κατάσταση του μελισσιού- γόνος πληθυσμός – και λιγότερο από αυτή την ίδια της την εμφάνιση.
Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια