Widget Recent Post No.

Γιατί η βασίλισσα περπατά αργά, σα να βαριέται;



Είναι και αυτό ένα πρόβλημα που βλέπουμε σε μερικά μελίσσια του μελισσοκομείου μας. H εικόνα είναι η εξής. Βλέπουμε τη βασίλισσα να περπατά πάνω στο πλαίσιο, και οι κινήσεις της είναι πολύ αργές. Πχ για να πάει απο την αρχή του πλαισίου μέχρι τη μέση μπορεί να κάνει αρκετά δευτερόλεπτα. Όταν εμείς κάνουμε κάποια απότομη κίνηση δεν αντιδρά γρήγορα, και γενικά όλα τα αντανακλαστικά της είναι πολύ αργά. Απο τι μπορεί να συμβαίνει αυτό φαντάζεστε; Είναι άραγε κάποια ασθένεια η μήπως κάτι πολύ πιο απλό;

Ως επί το πλείστον το πρόβλημα αυτό πηγάζει απο την ηλικία της βασίλισσας. Όσο πιο γερασμένη είναι η βασίλισσα τόσο πιο αργή γίνετε και στις κινήσεις της, τόσο πιο αργά περπατάει. Σύνηθως μια βασίλισσα πάνω απο 3 χρονών μπορεί να έχει τέτοια εικόνα. Συγκεκριμένα απο την εμπειρία μου έχω δεί βασίλισσες 4 χρονών που ανταποκρίνονται ακριβώς στην εικόνα που σας περιέγραψα παραπάνω.

Τι συνέπειες έχει μια αργή βασίλισσα;
Μια αργή βασίλισσα είναι φυσικό ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί σωστά στις ανάγκες του μελισσιού. Δεν μπορεί να γεννήσει γρήγορα το πλαίσιο, άρα και ο γόνος που θα αποκτήσει το μελίσσι της θα είναι μικρός σε έκταση. Φανταστείτε ότι μια νεαρή και σφαιράτη βασίλισσα πρέπει να τρέχει κυριολεκτικά, προκειμένου να γεννάει 10 και 12 πλαίσια με γόνο. Μια γέρικη βασίλισσα που περπατάτα "σα κότα" όπως λέμε σε απλά ελληνικά, δεν πρόκειται ούτε κατά διάνοια να γεννήσει όπως πρέπει να γεννήσει. Δεν πρόκειται να ακουμπήσει τις δυνατότητες μιας νέας βασίλισσας!

Δεν είναι όμως μόνο η ηλικία. Μια βασίλισσα μπορεί να γίνει αργή και για πολλούς αλλούς λόγους. Πχ στην επιθεώρηση με μια απότομη κίνηση τραυματίζουμε τη βασίλισσα, και αυτή απο εκεί και μετά αποκτά ένα πρόβλημα κινητικό που στα δικά μας μάτια φαίνεται απλώς μια αργή βασίλισσα. Αντίστοιχα μπορεί να δημιουργηθούν και άλλα παρόμοια προβλήματα, πχ να κοπεί το ένα πόδι της βασίλισσας και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Σημασία έχει το αποτέλεσμα.

Προσοχή όμως συνάδελφοι. Μην μπερδευόμαστε. Μπορεί σε ένα μελίσσι να δούμε μια νέα και ήρεμη - άργη βασίλισσα. Το ότι είναι ήρεμη και πάει αργά, δε σημαίνει ότι δε μπορεί να ανταποκριθεί και στις ανάγκες της. Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε αν απλώς την ακουμπήσουμε. Αν αρχίσει να τρέχει με μανία και δύναμη σημαίνει ότι έχει δυνατότητες απλώς πηγαίνει με πιο ήρεμους ρυθμούς μέσα στο μελίσσι, ανάλογα και με τη κατάσταση που βρίσκεται ο γόνος. Πχ το Καλοκαίρι που υπάρχει λιγος γόνος η βασίλισσα δεν έχει λόγω να βιάζεται για να γεννήσει πολλά πλαίσια. Είναι και η ζέστη οπότε η βασίλισσα είναι πιο ήρεμη. Αντίστοιχα συμβαίνει και το χειμώνα.

Αν η βασίλισσα είναι γερασμένη και αργή, τότε όπως είναι φυσικό πρέπει να την αντικαταστήσουμε. Γενικά ένα μελίσσι αντικαθιστά γρήγορα τις προβληματικές βασίλισσες μόνο του, αλλά αν θέλουμε να έχουμε μια πιο γρήγορη βοήθεια στο μελίσσι πρέπει να την αντικαταστήσουμε εμείς. Πολλές φορές μια παλιά βασίλισσα συμβιώνει με τη καινούργια της αντικατάστασης, δηλαδή 2 βασίλισσες στο ίδιο μελίσσι. Ο λόγος είναι ότι η νέα βασίλισσα δε μπορεί να εντοπίσει τις φερομόνες της γέρικης βασίλισσας, εφόσον είναι εξασθενημένη, και το ίδιο συμβαίνει και στις "μυρωδιές" που εκκρίνει.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια