Widget Recent Post No.

Μέθοδος «ΕΜΜΑ»: Και μεγάλη σοδειά μελιού και καταπολέμηση Βαρρόα!


Η μεγάλη σοδιά και η υγεία των μελισσιών, αποτελεί ασφαλώς το «άπιαστο» όνειρο του κάθε - νέου κυρίως –μελισσοκόμου. Σήμερα λοιπόν θα σας αποκαλύψουμε την μέθοδο που πετυχαίνει αυτόν ακριβώς τον διπλό στόχο, και μάλιστα με απλούς και ελάχιστους χειρισμούς.
Τη μέθοδο αυτή την βαφτίσαμε μέθοδο «ΕΜΜΑ» και στην πραγματικότητα είναι μια μετεξέλιξη – παραλλαγή της Ολιστικής Αφάρμακης Μελισσοκομίας που έχουμε παρουσιάσει από τις σελίδες αυτού του blog.


Όπως γνωρίζουμε εμείς όλοι εμείς που την εφαρμόζουμε - μα και όσοι την έχουν απλά μελετήσει - η Ολιστική Αφάρμακη Μελισσοκομία, πετυχαίνει πολύ μεγάλες παραγωγές μελιού με μελίσσια υγιή, χωρίς καθόλου την χρήση φαρμάκων ή άλλων παρασκευασμάτων – ούτε καν αυτών που ονομάζονται «βιολογικά!». 

Παρά τα ασύγκριτα όμως πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου, έχει και ένα μειονέκτημα! Απαιτεί πολύ εξοπλισμό και αρκετούς χειρισμούς. Η μέθοδος "ΕΜΜΑ", στηριζόμενη στις ίδιες αρχές και θέτοντας τους ίδιους στόχους παραγωγής μελιού και υγείας μελισσιών, καταφέρνει να τους προσεγγίσει σε μεγάλο ποσοστό - όχι 100% είναι η αλήθεια -  μα με πολύ πιο εύκολο τρόπο!

Ας περάσουμε όμως στο κυρίως θέμα μας και ας ξεκινήσουμε την παρουσίαση αυτής της «νέας» μεθόδου, που θα συζητηθεί πολύ και που θα την λατρέψουν οι νέοι κυρίως μελισσοκόμοι!
Πριν όμως να το κάνουμε αυτό, θεωρούμε χρήσιμο να αναφέρουμε λίγα θεωρητικά πράγματα για τα μελίσσια μας.

Υπάρχει κάποιος νόμος που επίσημα τον διατύπωσε ο Φαρράρ και που μας λέει πως ένα μελίσσι με διπλάσιο πληθυσμό από ένα άλλο, δεν δίνει δυο φορές περισσότερο μέλι, μα πολύ περισσότερο. Μας λέει ακόμα πως ένα μελίσσι με τριπλάσιο πληθυσμό, δεν μας δίνει τριπλάσιο μέλι μα πολλαπλάσιο!

Αυτός είναι ακριβώς και ο λόγος που ο αρχικός στόχος του κάθε μελισσοκόμου είναι να βρεθεί με δυνατά-ισχυρά μελίσσια την εποχή της βασικής ανθοφορίας που έχει βάλει σαν στόχο.
Για να τον πετύχουμε αυτόν τον στόχο χρειάζονται κάποιες προϋπόθεσης με βασικότερη την καλή φυσική κατάσταση του μελισσιού – την καλή του υγεία δηλαδή!

Όπως όμως έχουμε πει και έχουμε γράψει πολλές φορές, η κύρια αιτία όλων σχεδόν των ασθενειών που ταλαιπωρούν τα μελίσσια μας είναι η Βαρρόα! Επομένως μελίσσια απαλλαγμένα από την Βαρρόα, σημαίνει κατά τεκμήριο και υγιή μελίσσια! 

Πως όμως μπορούμε να απαλλάξουμε τα μελίσσια μας από την επικίνδυνη και καταστροφική αυτή ασθένεια... και μάλιστα χωρίς φάρμακα, όταν είναι διαδεδομένη η άποψη πως η  Βαρρόα  δεν καταπολεμείται αποτελεσματικά, παρά μόνο με συστηματική φαρμακευτική αγωγή?
Η άποψη αυτή είναι φυσικά μια μεγάλη πλάνη και συντηρείται από κάποιους για λόγους σκοπιμότητας!

Πράγματι, η ίδια η φυσιολογία και ο κύκλος συμβίωσης της μέλισσας και της Βαρρόα, είναι τα εργαλεία εκείνα που θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε μελίσσια χωρίς επιμόλυνση.
Να θυμηθούμε μόνο πως όταν στο μελίσσι υπάρχει πολύς γόνος, όλα τα άτομα των βαρρόα βρίσκονται είτε μέσα στα κελιά των εργατριών και των κηφήνων, είτε πάνω στις εσωτερικές μέλισσες. Με άλλα λόγια όταν υπάρχει πολύς γόνος οι συλλέκτριες είναι 99% καθαρές από Βαρρόα.

Να θυμηθούμε ακόμα πως τα Βαρρόα σπάνια βρίσκονται πάνω στην βασίλισσα και μόνο στην περίπτωση δραματικής προσβολής του μελισσιού. Τέλος να θυμηθούμε πως τα θηλυκά Βαρρόα μπαίνουν στα κελιά για να γεννήσουν, τρεις με τέσσερις μέρες πριν αυτά σφραγιστούν. Δηλαδή ο πολύ φρέσκος γόνος δεν έχει καθόλου Βαρρόα.

Ανακεφαλαιώνοντας, να θυμόμαστε πως έχουμε τρία «συστατικά» που την εποχή της πλήρους ανάπτυξης του μελισσιού δεν έχουν καθόλου Βαρρόα. Τα «καθαρά» αυτά συστατικά είναι: Η βασίλισσα, οι συλλέκτριες και ο πολύ φρέσκος γόνος.

Τώρα ήρθε η ώρα να αναπτύξουμε τη μέθοδο «ΕΜΜΑ».
Αφού έχουμε ξεχειμωνιάσει, με όλες της προφυλάξεις και τους κανόνες ασφαλούς διαχείμασης, τα μελίσσια μας, νωρίς την άνοιξη αρχίζουμε να τα βοηθάμε να αναπτυχθούν. Για να γίνει αυτό χρειάζονται  μια σειρά από χειρισμούς στους οποίους έχουμε κατ επανάληψη αναφερθεί, όπως διεγερτική τροφοδοσία, δημιουργία διαθέσιμου χώρου για τη βασίλισσα, καλές συνθήκες διαβίωσης του μελισσιού. 

Με ταχτικές και συστηματικές παρεμβάσεις μας, βοηθάμε το μελίσσι να επεκταθεί κατ αρχάς οριζόντια και να καταλάβει και τα 10 πλαίσια της κυψέλης του και όταν συμβεί αυτό, του προσθέτουμε ένα δεύτερο πάτωμα, με τρία τέσσερα πλαίσια στην αρχή, συντελώντας τη φορά αυτή, στην κατακόρυφη ανάπτυξη του μελισσιού. Σταδιακά προσθέτουμε άδεια πλαίσια στο δεύτερο αυτό πάτωμα με σκοπό να δεκαρίσει και αυτό έως τέλος Απριλίου, οπότε προσθέτουμε και ένα τρίτο πάτωμα το οποίο αναπτύσσουμε σταδιακά, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Στόχος όλων αυτών είναι να φτάσουμε στις παραμονές των μεγάλων ανθοφοριών (θυμαριού για παράδειγμα) με πολύ μεγάλους πληθυσμούς!

Δέκα μέρες πριν την έναρξη των μεγάλων ανθοφοριών – δηλαδή 20 με 25 Μαΐου για το θυμάρι κάνουμε τον βασικό και μοναδικό στην ουσία ειδικό χειρισμό αυτής της μεθόδου.
Βρίσκουμε την βασίλισσα του τριώροφου μελισσιού μας, την ελέγχουμε για τον φόβο των Ιουδαίων για να βεβαιωθούμε πως δεν έχει πάνω της κάποιο παράσιτο και την βάζουμε μέσα σε μια νέα κυψέλη που να έχει 5-6 άδεια πλαίσια κτισμένα. 

Βρίσκουμε ακόμα ένα πλαίσιο με ελάχιστο φρέσκο γόνο, ολίγον ημερών - συνήθως αυτά τα δυο πάνε μαζί – και το τοποθετούμε σε αυτή την νέα κυψέλη. Μετακινούμε αρκετά μέτρα την τριώροφη κυψέλη μας και στην θέση της τοποθετούμε την νέα κυψέλη με την βασίλισσα και τον λίγο φρέσκο γόνο. 
Η κυψέλη αυτή θα μαζέψει όλες της συλλέκτριες της τριώροφης, οι οποίες θα πλαισιώσουν αμέσως γόνο και βασίλισσα, που με την κατάλληλη διεγερτική τροφοδότηση θα αναλάβει αμέσως έργο και θα δημιουργήσει ένα νέο μελίσσι που δεν θα έχει σχεδόν καθόλου Βαρρόα, αφού ούτε η βασίλισσα, ούτε οι συλλέκτριες ούτε ο πολύ φρέσκος γόνος, έχουν Βαρρόα, όπως συμπερασματικά καταλήξαμε πιο πάνω!

Το μελίσσι αυτό θα αναπτυχθεί εν μέσω ανθοφοριών και έχοντας όλες τις προϋπόθεσης θα εξελιχθεί μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, σε ένα υγιέστατο μελίσσι έτοιμο να ξεχειμωνιάσει με επιτυχία.
Αυτό το μελίσσι θα αντικαταστήσει την επόμενη χρονιά το τριώροφο, που θα το ταλαιπωρήσουμε στα θυμάρια και στα πεύκα μέχρις εξαντλήσεως. Η σοδιά που θα μας δώσει, ακόμα και σε μια μέτρια χρονιά, αυτό το μελίσσι, θα είναι 5 και 6 φορές μεγαλύτερη από ένα μονό μελίσσι, όχι μόνο γιατί έχει μεγάλο πληθυσμό, μα επί πλέον και γιατί θα βρεθεί στην μεγάλη ανθοφορία χωρίς γόνο, δηλαδή χωρίς στόματα να θρέψει και εσωτερικές μέλισσες για να φροντίζουν το γόνο! 

Η μέθοδος ΕΜΜΑ που μόλις περιγράψαμε, πετυχαίνει παραγωγές που πλησιάζουν ακόμα και το 80% αυτών που πετυχαίνουμε με την πλήρη εφαρμογή της Ολιστικής Αφάρμακης Μελισσοκομίας. Πέρα όμως απ αυτό, έχει και το μειονέκτημα πως δεν γίνεται αυτόματη αντικατάσταση της μάνας, που σημαίνει πως θα πρέπει να βρούμε κάποιο τρόπο να την αλλάξουμε εμείς. 

Έναντι αυτών των δυο βασικών της «μειονεκτημάτων», έχει να αντιτάξει την απλότητα και την ευκολία στους χειρισμούς, αλλά και στη χρήση λιγότερου εξοπλισμού.

Κλείνοντας, θα ήταν παράληψη μας αν δεν διευκρινίζαμε πως όπως η Ολιστική Αφάρμακη Μελισσοκομία, έτσι και η απλούστερη μορφή της που σας παρουσιάσαμε σήμερα, με την ονομασία μέθοδος «ΕΜΜΑ», φτάνει στο απόγειο των αποδόσεών της μόνο με την χρήση των Ενεργειακών Βιοκλιματιζόμενων Σωμάτων «Προμελίς».

Η δημιουργία μεγάλης κλίμακας τριώροφων μελισσιών, χωρίς αυτόν τον εξοπλισμό είναι ένα δύσκολο στοίχημα, που μόνο κάποιοι πολύ έμπειροι μελισσοκόμοι και κάτω από ιδανικές συνθήκες, μπορούν να πετυχαίνουν συστηματικά.
 Επιμέλεια: Μανόλης Δερμάτης, μελισσοκόμος, συγγραφέας, ερευνητής.
www.promelis.gr -- promelis@hotmail.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. ...δεν μας είπατε όμως, το μελίσσι αυτό χωρίς βασίλισσα τι θα απογίνει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!