Widget Recent Post No.

Παραγωγή πρόπολης από τα μελίσσια μου: Ποια είναι η καλύτερη περίοδος; Τι σίτες βάζουμε; Πως δουλεύουν;



Η καλύτερη περίοδος για παραγωγή πρόπολης είναι αφού σταματήσουμε τις τροφοδοσίες, και τα μελίσσια αρχίζουν να βάζουν μέλι. Συγκεκριμένα η καταλληλότερη περίοδος για  να βάλουμε τις ειδικές σίτες πρόπολης είναι όταν τα φυτά βρίσκονται στην ανάπτυξη τους και πετάνε νέους βλαστούς, οφθαλμούς κλπ. Οι μέλισσες εκμεταλλεύονται τις ρητίνες από τα φυτά και τα δέντρα, και την επεξεργάζονται βάζοντας δικό τους κεράκι για να αποκτήσει πλαστική ικανότητα. Στην ουσία λοιπόν παράγουμε πρόπολη όταν τα μελίσσια μπορούν να τοποθετήσουν μεγάλη ποσότητα ανα σίτα και γρήγορα μάλιστα. Και πότε συμβαίνει αυτό; Όταν τα φυτά δίνουν νέκταρ, γύρη ή μελίτωμα. Αλλα δεν είναι πάντα απαραίτητο, απλώς εκείνη τη περίοδο έχουμε μέγιστη προσφορά απο τη φύση.


Η παραγωγή της πρόπολης δεν πρέπει να γίνεται κοντά σε αστικά κέντρα και ασφαλτόδρομους που η οδοστροσία τους έγινε πρόσφατα. Κάποιοι ρωτάνε γιατί; Οι μέλισσες αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα με τη φρεσκοστρωμμένη άσφαλτο. Συγκεκριμένα μπερδεύουν την παχύρευστη μαύρη πίσσα με τις ρητίνες των φυτών, την αποθηκεύουν στα ποδαράκια τους και την αναμειγνύουν με την φυσική ακατέργαστη πρόπολη. Το αποτέλεσμα είναι να προκύπτει ένα κατώτερο προιόν με διάφορες προσμείξεις. Αυτό έχει άμεσο αποτέλεσμα στη τιμή της, εφόσον αν θέλουμε να τη πουλήσουμε σε κάποια εταιρία η ανάλυση θα το δείξει και η τιμή θα είναι πολύ χαμηλότερη. Επίσης δεν μπορούμε να φτιάξουμε βάμμα, εφόσον πολλές φορές χρησιμοποιείτε και ως πόσιμο διάλυμα στο στόμα.

Οι μελισσοκόμοι που έχουν εμπειρία πάνω στη παραγωγή πρόπολης συμβουλεύουν τους μελισσοκόμους να βάζουν σίτες όταν βρίσκονται σε μέρη με πλούσια βλάστηση, δάση κλπ. Ένα καλό παράδειγμα είναι το Έλατο. Όταν τα μελίσσια βρίσκονται στο έλατο έχουν απέραντες εκτάσεις με δάση χωρίς να υπάρχουν δρόμοι και γενικά καμία ανθρωπογενή δραστηριότητα απο αυτοκίνητα δρόμους κλπ.

Η παραγωγή της πρόπολης γίνεται με ειδικές πλαστικές σίτες οι οποίες έχουν μικρές τρυπούλες. Οι μέλισσες μόλις βλέπουν αυτές τις χαραμάδες τις βουλώνουν με πρόπολη, και ξέρετε γιατί το κάνουν; Εφόσον δεν έχουν πρόσβαση οι ίδιες φοβούνται τα άλλα έντομα όπως ψαλίδες, κηροσκόρος κλπ. Έτσι τις κλείνουν και τελείωσε η υπόθεση. Οι σίτες μπαίνουν κατευθείαν επάνω στο μελίσσι, χωρίς κερόπανο η κάποιο άλλο κάλυμμα, μένουν στο μελίσσι για ένα μικρό διάστημα, μετά αφαιρούνται απο το μελισσοκόμο - αφού οι μέλισσες βουλώσουν πλήρως όλες τις τρυπούλες - και στη συνέχεια μπαίνουν στην κατάξυξη για να γίνει η πρόπολη σαν κρύσταλος. Αμέσως μετά την κατάψυξη λυγίζουμε τη σίτα με τα χέρια και η πρόπολη πέφτει σαν τρίμμα κάτω. Και έτσι τη μαζεύουμε.

Η πρόπολη είναι μια πολύ καλή πηγή εσόδων για τον μελισσοκόμο εφόσον η τιμή που πιάνει ξεπερνά τα 60-80 ευρώ το κιλό.

Δείτε και μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση απο το mygonimo.blogspot.gr...

Η λύση για την συλλογή καθαρής πρόπολης αποδεικνύεται πως είναι οι πλαστικές σήτες,μιας και είναι πιο αποτελεσματικές πέρα απο κάθε άλλο τρόπο.
Τις έτοιμες σήτες συλλογής πρόπολης τις τοποθέτησα,
αφήνοντας λίγο κενό για να μπαίνει φώς και να κυκλοφορεί ο αέρας''αναγκάζοντας''έτσι τις μέλισσες να συλλέγουν 
γρήγορα την πρόπολη με στόχο της σφράγισης της εισόδου του αέρα.
Ο άλλος τρόπος της συλλογής πρόπολης είναι να την παίρνουμε με το ξέστρο πάνω απο τα πλαίσια,το καπάκι,την είσοδο και γενικά απ'οπου την αποθηκεύνουν οι μέλισσες.
Αυτός ο τρόπος απαιτεί πολύ χρόνο για τη συλλογή,
αλλά πολλές φορές και για τον καθαρισμό της.
Μετά το γέμισμα της σήτας με πρόπολη την τοποθετώ τυλιγμένη σε ρολό μέσα σε σακούλα όπου μπαίνει στην κατάψυξη για αρκετές ώρες.
Στην συνέχεια το παγωμένο ρολό της σήτας με χτύπημα μέσα στη σακούλα μας δίνει καθαρή
πρόπολη σε μικρά καθαρά κομματάκια.
Πρόπολη δεν συλλέγουν όλα τα μελίσσια με τον ίδιο ρυθμό,
κάποιες κυψέλες λιγότερο και κάποιες πολύ περισσότερο.
Έτσι σημαδεύουμε απο νωρίς σε ποιές κυψέλες θα τοποθετήσουμε τις σήτες και απο τον Αύγουστο ξεκινάμε την συγκομιδή.
Η πρόπολη είναι λύση για  πολλά ωτορινολαρυγγολογικά,
στοματικά,δερματολογικά,στο μεταβολισμό,στην επούλωση πληγών,αντιμικροβιακό κλπ.
Η πρόπολη καταναλώνεται αυτούσια ή διαλύεται σε καθαρό οινόπνευμα(ποτοποιίας)
όπου έχουμε το γνωστό βάμα πρόπολης.
Να είστε όλες και όλοι καλά,
εντός και εκτός Ελλάδας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια