Widget Recent Post No.

Στα περισσότερα διόροφα μελίσσια ανεβαίνει η βασίλισσα επάνω και κάτω γεμίζουν γύρες .Τι λάθος κάνω;



Ερώτηση μελισσοκόμου...
Στα περισσότερα 2ροφα μου ανεβαίνει η βασίλισσα πάνω και κάτω σε ότι ελευθερώνετε από γόνους μου βάζουν γύρες .Τι λάθος κάνω;

Απάντηση Ο.Μ: Καθώς προχωράμε στην καρδιά της Άνοιξης παρατηρείτε έντονα το φαινόμενο μπλοκαρίσματος της γονοωλιάς με γύρες. Δηλαδή εκεί που υπήρχε γόνος εκκολάπτεται, στη θέση του αντί να γεννήσει η βασίλισσα μπαίνει γύρη. Αυτό είναι απολύτως φυσικό αν σκεφτείτε ότι οι μέλισσες είναι χιλιάδες και η βασίλισσα μόνο μια για να μπορέσει να τις προλάβει.
Οι εργάτριες κάνουν κουμάντο μέσα στη κυψέλη και αυτές καθορίζουν πως θα γίνει η διάταξη της κυψέλης. Σαν διάταξη λοιπόν οι μέλισσες έχουν μια συγκεκριμένη στρατηγική. Έχουμε για παράδειγμα ένα τριόροφο μελίσσι τον Μάιο. Το μελίσσι αυτό σαν διάταξη έχει τις γύρες κάτω στη γονοφωλιά, στη μέση ο γόνος και επάνω ή στα πλάγια τα μέλια. Οι μέλισσες τοποθετούν τα μέλια επάνω για να μπορούν να τα προστατεύσουν οι μέλισσες που βρίσκονται από κάτω.

Τι γίνετε όμως αν οι μέλισσες μπλοκάρουν τη γονοφωλιά με γύρες; Ακούστε λοιπόν τι θα κάνετε. Αν έχει γεμίσει κάτω γύρες, η βασίλισσα γεννά σίγουρα επάνω. Συνήθως ένα 20άρι μελίσσι έχει 7-8 γόνους στο πάτωμα και κανέναν κάτω. Για να κάνουμε τη βασίλισσα να γεννήσει αναγκαστικά μέσα στις γύρες εφαρμόζουμε αναστροφή πατωμάτων δηλαδή τον όροφο τον πάμε κάτω και τη γονοφωλιά επάνω. Αν δεν έχουμε αποσπόμενο πάτο η διαδικασία είναι πολύ επίπονη όμως για όσους έχουν λίγα μελίσσια γίνεται χωρίς πολύ κόπο. Συνήθω μετά αυτόν τον χειρισμό η βασίλισσα ανεβαίνει επάνω και καθώς γεννά στον όροφο - με τις γύρες πλέον, αυτές καταναλώνονται ταυτόχρονα με την εκτροφή των προνυμφών. Ωστόσο αν η βασίλισσα νιώθει οτι δεν υπάρχει αρκετός χώρος κατεβαίνει και γεννά και στα δύο πατώματα ταυτόχρονα με αποτέλεσμα τεράστια ανάπτυξη στο μελίσσι μας.

Παρατήρηση: Αν η γονοφωλιά είναι γεμάτη με γύρη και δεν υπάρχει καθόλου ελεύθερος χώρος μπορούμε να δώσουμε μερικά απο αυτά τα πλαίσια σε παραφυάδες που δεν έχουν πολύ πλυθησμό, και στη θέση τους να βάλουμε άλλα χτισμένα πλαίσια η άκτιστα. Μόλις η βασίλισσα ανέβει επάνω θα δείτε πόσο γρήγορα θα τα κτίσουν. Αυτές οι συμβουλές για σήμερα!

Παρακάτω δείτε πλαίσια μπλοκαρισμένα με γύρη...






Στη παραπάνω φωτό βλέπουμε πλαίσιο μπλοκαρισμένο με μέλι και γύρη. Η βασίλισσα ξεκίνησε να γεννά πράγμα που σημαίνει ότι σιγά σιγά θα καλύψει όλο το πλαίσιο. Με αυτό το τρόπο εκτρέφεται γόνος και ξεμπλοκάρεται το πλαίσιο. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια