Widget Recent Post No.

2 τραγικά λάθη που κάνουμε στα μελίσσια και κοστίζουν ακριβά: Επείγον χειρισμός!



Σήμερα έχουμε επείγων χειρισμούς για όλους τους μελισσοκόμους! Τυγχάνει λόγω της θέσης μου, να μιλώ και να ανταλλάζω απόψεις με πολλούς μελισσοκόμους καθημερινά. Υπάρχει όμως ένα πράγμα που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, και για να σας πω την αλήθεια με φόβισε, διότι το βλέπω να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, ενώ στη πραγματικότητα, εδώ μέσα στο blog κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια για να μην επαναλαμβάνονται αυτά τα λάθη. Με ρωτάνε λοιπόν αρκετοί μελισσοκόμοι, τώρα αυτή τη περίοδο, "πότε είναι καλά να εφαρμόσω θεραπεία για τη βαρρόα". "Πότε θα καλυτερέψει ο καιρός για να εφαρμόσω καταπολέμηση της βαρρόα". Και πολλά παρόμοια τέτοια ερωτήματα, που υποδουλώνουν ένα και μόνο πράγμα. Ένα ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ. Μα βρέ συνάδελφοι, έχουμε πεί τόσες φορές για τη συμαντικότητα να κάνουμε έγκαιρα τη θεραπεία κατά της βαρρόα.

Η καταπολέμηση της βαρρόα γίνεται απο Δεκέμβριο έως και Ιανουάριο, και εξαρτάται απο το πότε τα μελίσσια είναι ξεγονιασμένα. Όταν δεν έχουν καθόλου γόνο είναι η καλύτερη περίοδος για να εφαρμόσουμε μια καλή θεραπεία πχ με ταινίες που είναι και αποτελεσματικές. Ωστόσο αν κάποιος αργοπορήσει, και περάσουν οι μέρες, και τα μελίσσια αρχήσουν πάλι να γεννάνε, να εκτρέφουν γόνο, τότε είναι πλέον αργά. Είναι χαμένη υπόθεση, μετά ότι και να κάνουμε θα μας ταλαιπορεί η βαρρόα ολόκληρο το χρόνο. Ξέρετε μια βαρρόα αν μείνει ζωντανή το Χειμώνα, μέχρι τον επόμενο χρόνο, μόλις έρθει το φθινόπωρο θα έχουν γίνει 1000. Φανταστείτε αν μείνουν πάρα πολλές ζωντανές βαρρόα τι θα απογίνουν τα μελίσσια.

Στη γλώσσα των μελισσοκόμων, όποιος δεν καταφέρνει να καθαρίσει τα μελίσσια του απο το ακάρι, δυστυχώς, αλλά θα είναι ένας αποτυχημένος μελισσοκόμος, και το επάγγελμα δεν θα μπορεί να επιφέρει κέρδη. Λάβετε πολύ σοβαρά όλα αυτά που σας είπα, διότι αν τα μελίσσια σας ξεκίνησαν να κάνουν γόνους, και δεν εφαρμόσατε την κύρια καταπολέμηση μέσα στο χειμώνα, τότε είναι ήδη αργά. Λάβετε αμέσως μέτρα για να σώσετε τα μελίσσια σας!

Επίσης απο αρχές της Άνοιξης προς τα τέλη του χειμώνα, χρειαζόμαστε απαραιτήτως μια προληπτική καταπολέμηση κατά της νοζεμίασης. Ξέρετε τη μέθοδο όπου φτιάχνουμε σιρόπι με 1 γρ θυμόλη και 15 λίτρα σιρόπι ζάχαρης 1 προς 1, απο το οπόιο δίνουμε 2 λίτρα ανα μελίσσι. Το χειρισμό αυτό εφαρμόζουμε προληπτικά ανοιξη και φθινόπωρο, δεν θεραπεύει την ασθένεια, αλλά μπορεί να την μειώσει σε βαθμό που να μην μπορεί να κάνει ζημιά στα μελίσσια. Αντίστοιχα μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα ζαχαροζύμαρα με θυμόλη, η και nozevit, το οποίο είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό απέναντι στη νοζεμίαση.

Προσέξτε επίσης τις πρώορες τροφοδοσίες. Πολλοί μελισσοκόμοι ήδη άρχησαν να ρωτούν τα περι τροφοδοσίας με σιρόπι. Εγώ μπορώ να σας πω ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς, και ότι αν θέλετε να ταίσετε αυτό μπορεί να γίνει στα Νότια και στα Κεντρικά της Ελλάδας απο 10 φλεβάρη και μετά. Δίνουμε αρχικά μικροποσότητες πχ 300-500ml ανα 4 μέρες και καθώς περνάνε οι εβδομάδες αυξάνουμε την ποσότητα ανάλογα με το πλυθησμό του μελισσιού, την εκτροφή του γόνου κλπ.

Πολύ προσοχή σε όλα όσα είπαμε, και προσέξτε μερικά λάθη, γιατι μπορεί να κοστίσουν πολύ!


Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Στου κουφου την πορτα οσο θελεις βροντα...δεν χαμπαριαζουν τιποτα οι ετασιτεχνες και αθελα τους βλαπτουν και εμας.θεος να μας φυλαει μην μπλεξουν τα κοπαδια μας με τετοιους"επιστημονες".αυτα και του χρονου καλυτερα.σπυρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα ,
    Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι υπάρχουν και περιοχές της Ελλάδας που τα μελίσσια δεν ξεγονεύουν 100% άρα χαρακτηρισμοί όπως Στη γλώσσα των μελισσοκόμων, όποιος δεν καταφέρνει να καθαρίσει τα μελίσσια του απο το ακάρι, δυστυχώς, αλλά θα είναι ένας αποτυχημένος μελισσοκόμος, και το επάγγελμα δεν θα μπορεί να επιφέρει κέρδη δεν βοηθάνε τους συναδέλφους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  3. Γεια όσους δεν έχουν προλάβει να κάνουν θεραπεία μπορούν να εφαρμόσουν την μέθοδο με την κηφηνοκηρήθρα αν τα μελίσσια τους έχουν ρίξει γόνος. Θα είναι ένα καλό ξελάφρωμα αλλά δυστυχώς δεν λύνει το πρόβλημα.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε είμαι και εγώ επαγγελματίας μελισσοκόμος, υπήρξα βέβαια και ερασιτέχνης, και αυτό που ξέρω είναι πως το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη Βαρρόα είναι οι συνάδελφοι αγρότες που έχουν και μελίσσια, συνήθως κάποια ελάχιστα, και ποτέ μα ποτέ δεν εφαρμόζουν θεραπεία. Επίσης βλέπω συναδέλφους με 300 κυψέλες να κανουν θεραπεία με ταινίες τώρα αλλά ακόμα και τον Μάιο!!! μην τα ρίχνουμε στους ερασιτέχνες λοιπόν γιατί αυτοί ίσως και να προσέχουν περισσότερο τα κορίτσια τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτος ο μπομπης ειναι ενας και τον ξερεις και φυλαγεσαι.με τους υπολοιπους 100 ερασιτεχνες με 1 εως 100 μελισσια τι κανεις;διαμαρτυρεσαι οπως εγω η περνεις τα βουνα μακρια τους.φυσικα υπαρχουν και εξαιρεσεις αλλα εγω μιλαω ωια την πλειοψηφια.δεν μιλαω απολυτα για τους ετασιτεχνες.απλα ειναι πολυ σοβαρο θεμα που το παιρνουν αψηφιστα.σπυρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπορείτε να μου πείτε τι ταινίες είναι αυτές που λέτε? Πως χρησιμοποιειτε και πως την φτιάχνουμε. ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!