Widget Recent Post No.

Η απάτη με τα κόντρα πλακέ θαλάσσης και πως ξεχωρίζουμε τη ποιότητα για τις κυψέλες μας



Τι να προσέχουμε στο πλακέ θαλάσσης που αγοράζουμε για τις κυψέλες μας. Μυστικά και συμβουλές για τη ποιότητα του ξύλου που πρέπει να επιλέγουμε. Παρακάτω αναλύονται λεπτομερώς όλα τα κόντρα πλακέ θαλάσσης με φωτογραφίες για να μαθαίνουν οι νέοι αλλά και να θυμούνται οι παλιότεροι μελισσοκόμοι! Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την Κυψελοποιία Νικόλαου Ζουρίδη!

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΠΛΑΚΕ ΘΑΛΑΣΣΗΣ,,,,Η ΟΨΗ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΚΟΚΚΙΝΟΠΗ ΑΠΟΧΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ!! ΕΙΤΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ, ΕΙΤΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ!



ΟΨΗ ΣΟΚΟΡΟΥ ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΠΛΑΚΕ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ,,, ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ,ΚΕΝΑ ,, ΤΡΥΠΕΣ,, ΔΥΣΜΟΡΦΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΠΛΑΚΕ!!! ΤΟΤΕ ΤΟ ΠΛΑΚΕ Δ Ε Ν !! ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ!! ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΚΥΨΕΛΕΣ!!!,



ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΠΛΑΚΕ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ,,, ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΚΥΨΕΛΕΣ!!




ΠΛΑΚΕ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΠΕΥΚΟΥ! ΕΔΩ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΛΙΓΕΣ ΣΤΡΩΣΕΙΣ ΦΥΛΛΩΝ, ΜΕ ΕΜΦΑΝΗ ΔΥΣΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΑ ΣΤΟ ΣΟΚΟΡΟ!! ΤΟ ΠΛΑΚΕ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΚΥΨΕΛΕΣ!!!




ΟΨΗ ΠΛΑΚΕ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΠΕΥΚΟΥ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΓΙΑ ΚΥΨΕΛΕΣ!!! Είναι το ίδιο με τη προηγούμενη φωτό




ΠΛΑΚΕ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΠΟΠΛΑΡ,, ΕΔΩ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΛΙΓΕΣ ΣΤΡΩΣΕΙΣ ΦΥΛΛΩΝ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΔΥΣΜΟΡΦΙΑ, ΚΑΙ ΚΕΝΑ ΣΤΟ ΣΟΚΟΡΟ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ! ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΛΑΚΕ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΚΥΨΕΛΕΣ!!!!




ΠΛΑΚΕ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΠΟΠΛΑΡ,, ΕΔΩ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΛΙΓΕΣ ΣΤΡΩΣΕΙΣ ΦΥΛΛΩΝ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΔΥΣΜΟΡΦΙΑ, ΚΑΙ ΚΕΝΑ ΣΤΟ ΣΟΚΟΡΟ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ! ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΛΑΚΕ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΚΥΨΕΛΕΣ!!!!




ΠΛΑΚΕ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΠΟΠΛΑΡ,, Η ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΡΟΖΟΥΣ ΒΑΘΟΥΣ 2, ΜΕ 3 ΧΙΛΙΟΣΤΑ,!! ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΛΑΚΕ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΚΥΨΕΛΕΣ!!!!



ΠΛΑΚΕ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΣΥΜΙΔΑ ΡΩΣΙΑΣ,, ΕΔΩ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΣΤΡΩΣΕΙΣ ΦΥΛΛΩΝ,, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΣΜΟΡΦΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ,, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΕΝΑ! ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΛΑΚΕ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΚΥΨΕΛΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ!!



ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΣΕ ΠΛΑΚΕ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΣΥΜΙΔΑ ΡΩΣΙΑΣ,, ΕΔΩ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΨΗ ΤΟΥ ΠΛΑΚΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΡΟΖΟΥΣ ΚΑΙ ΣΚΑΣΙΜΑΤΑ. ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΛΑΚΕ!! ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΛΑΚΕ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΚΥΨΕΛΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ!!


Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Τι συγκολλητικό υλικό χρησιμοποιούν τα εργοστάσια για να κατασκευάσουν το κόντρα πλακέ θαλάσσης ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν βλέπω ακόμα απάντηση γι΄αυτό ας αναπτύξω λίγο την ερώτηση μου η οποία απευθύνεται σε όσους γνωρίζουν αρκετά καλά αυτά τα υλικά κόλες ,ρητίνες , ξύλα, μοριοσανίδες, νοβοπάν κόντρα πλακέ κτλ.
    Δεν έχω πολλές γνώσεις για τα παραπάνω και γι΄αυτό θέλοντας να μάθω πληροφορίες ρώτησα έναν γείτονα μου πολύ καλό και παλαιό επιπλοποιό να μου πει την γνώμη του για όλα αυτά τα σχετικά και μεταξύ των άλλων ερωτήσεων μου ήταν και αυτή:
    Τι συγκολλητικό υλικό χρησιμοποιούν τα εργοστάσια για να κατασκευάσουν το κόντρα πλακέ ;
    Φορμαλδεΰδη ( κανονικός γλωσσοδέτης ) με αυτό συγκολλούν τα πάνελ οι βιομηχανίες και από όσο γνωρίζω είναι τοξικό ήταν η απάντηση!
    Αργότερα πήγαμε μαζί με τον γείτονα μου σε γνωστό χονδρέμπορο ξυλείας και επάνω στη συζήτηση έκανα και σε αυτόν την ίδια ερώτηση
    Η ίδια απάντηση Φορμαλδεΰδη – δηλητήριο !
    Κάνοντας μια απλή αναζήτηση στο νετ εμφανίζονται κάποιες σελίδες με πληροφορίες για αυτή τη ρητίνη μεταξύ αυτών και το Βικιπαίδεια
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B5%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BB%CE%B7
    Μεθανάλη- Φορμαλδεΰδη
    σχεδόν στο τέλος της σελίδας γράφει :
    Το πολυμερές της παραπάνω συμπύκνωσης χρησιμοποιείται για την παραγωγή συγκολλητικών ουσιών για την παρασκευή προϊόντων όπως το κόντρα-πλακέ, οι μοριοσανίδες (νοβοπάν), για την κατασκευή ταπήτων και άλλα.
    Τέλος χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη και για την παρασκευή σημαντικών οργανικών ενώσεων όπως η πενταερυθριτόλη, η εξαμίνη και άλλες.
    Ασφάλεια - Υγεία
    Η φορμαλδεΰδη είναι μία εξαιρετικά τοξική χημική ένωση, προσβάλλοντας κυρίως τα μάτια, τη μύτη και το λάρυγγα. Σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 0,1 mg/kg στον αέρα μπορεί να ερεθίσει τα μάτια, να προκαλέσει πονοκεφάλους, αίσθημα καψίματος στο λαιμό και δυσκολία στην αναπνοή. Μεγαλύτερες εκθέσεις σε φορμαλδεΰδη μπορούν να αποβούν και θανατηφόρες.
    Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατατάξει τα διαλύματα της φορμαλδεΰδης σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με την περιεκτικότητά τους. Έτσι:[54]
    Συγκέντρωση κατά βάρος Επισήμανση Φράσεις R
    ≥ 25% Τοξικό (Τ) 23/24/25,34,40,43
    5% - 25% Βλαβερό (Xn) 20/21/22,36/37/38,40,43
    1% - 5% Βλαβερό (Xn) 40,43
    0,2% - 1% Ερεθιστικό (Xi) 43
    Τέλος πρέπει να τονιστεί ότι η φορμαλδεΰδη έχει επισημανθεί ως ύποπτη καρκινογόνος ουσία.

    Αυτά μπόρεσα μέχρι στιγμής να μάθω και θορυβήθηκα αρκετά γιαυτο ρωτώ και παρακαλώ όποιον έχει καλές γνώσεις στο αντικείμενο (εγώ ξαναλέω δεν έχω )να απαντήσει Τι συγκολλητικό υλικό χρησιμοποιούν τα εργοστάσια για να κατασκευάσουν όλα αυτά τα διάφορα πάνελ; Και εάν χρησιμοποιήσω στις κυψέλες μου μοριοσανίδες, κοντραπλακέ ,νοβοπάν κτλ. κινδυνεύουν οι μέλισσες μου από την Φορμαλδεΰδη ή από όποια άλλη συγκολλητική ουσία ;
    Καλαρέμας Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΣΥΓΚΟΛΗΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΟΛΗΣΗ ΜΟΡΙΟΣΑΝΙΔΩΝ, ΜΕΛΑΜΗΝΩΝ, OSB, ΚΟΝΤΡΑ ΠΛΑΚΕ, ΚΑ. ΕΙΝΑΙ ΤΟΞΙΚΕΣ, Η ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ (ΘΕΩΡΙΤΙΚΑ) ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΟΥΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΡΕΥΣΤΗ ΜΟΡΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΦΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΦΥΛΛΩΝ- ΥΛΙΚΩΝ, ΚΑΙ Η ΣΚΟΝΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΕΜΑΧΙΣΜΟ ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ, ΘΕΩΡΙΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΗΔΗΚΑ ΤΟ ΚΟΝΤΡΑ ΠΛΑΚΕ, ΑΦΟΥ ΟΙ ΟΥΣΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΔΙΑΠΕΡΝΟΥΝ ΤΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΣΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΛΑΚΕ, ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΚΟΝΕΣ ΚΟΠΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάρα πολύ καλή προσέγγιση του θέματος.
    Το κόντρα πλακέ είναι επιστήμη άν και η ιδέα γεννήθηκε πριν περίπου 100 χρόνια!
    Επίσης με χαρά μου διαπιστώνω μιλώντας με μελισσουργούς στην περιοχή μου (Λούτσα) ότι δίνουν πολύ προσοχή πλέον στην κατασκευή της κυψέλης.
    https://superwood.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!