Widget Recent Post No.

4 αναγκαίοι χειρισμοί ξεχειμωνιάσματος για να κρατήσουμε δυνατά και καλά μελίσσια



Σήμερα έχουμε ένα πολύ επίκαιρο θέμα, και αφορά τους πιο αναγκαίους χειρισμούς που πρέπει να εφαρμόσουμε αυτή τη περίοδο. Σαν μελισσοκόμος έχω δύο πράγματα που με απασχολούν στα μελίσσια αυτή τη περίοδο. Οι τροφές, και η βαρρόα. Δηλαδή πόσο τροφή θα χρειαστούν τα μελίσσια και με ποιό τρόπο αλλά και πότε θα εφαρμόσω την πιο αποτελεσματική καταπολέμηση έναντι της βαρρόα. Αυτοι οι δύο πιστεύω είναι απο τους πιο βασικούς χειρισμούς τώρα για το χειμώνα. Θέλω σήμερα λοιπόν να αναπτύξω αυτούς τους δύο βασικούς χειρισμούς, να σας πω την εμπειρία μου, και αν δούμε πως μπορούμε να έχουμε μέγιστο αποτέλεσμα με όσο το δυνατόν λιγότερα έξοδα.

1ος χειρισμός - Τροφές
Ένα απο τα σημαντικότερα που απασχολεί τον μελισσοκόμο, απο θέμα οικονομικής πλευράς είναι οι τροφές. Τα μελίσσια το χειμώνα καταναλώνουν πολλές τροφές, οι οποίες κυμαίνονται απο 6 κιλά περίπου ανα μελίσσι, δηλαδή περίπου 6 ευρώ έξοδα, μόνο για την αγορά των μελισσοτροφών. Υπάρχουν πολλοί μελισσοκόμοι που αμελούν αυτό το παράγοντα, και αφήνουν τα μελίσσια αταίστα. Δυστυχώς στεναχωριέμαι που το λέω, αλλά ειναι πολύ κακό πράγμα ένας μελισσοκόμος που αγαπάει τα μελισσάκια του, να τα αφήνει στην πείνα έστω και για λίγες μέρες. Οι κηρήθρες που βρίσκεται το μελίσσι πρέπει να έχουν αρκετά μελάκια, και ειδικά στο πάνω μέρος στο "στεφάνι" του πλαισίου.

Το χειμώνα έχουμε ένα πρόβλημα. Οι μέλισσες δεν μπορούν να περπατάνε σε όλες τις κηρήθρες που έχουμε μέσα στη κυψέλη, μένουν κουβαριασμένες σαν μια μπάλα στο κέντρο. Έτσι όσα μέλια βρίσκονται έξω από την "μελισσόσφαιρα" οι μέλισσες δεν μπορούν να τα πάρουν με αποτέλεσμα να πεινάνε, ακόμα και να πεθαίνουν από λιμοκτονία. Συνεπώς εμείς πρέπει να φροντίζουμε να έχουμε τροφούλα σε όλα τα μελίσσακια μας, να έχουν στο κέντρο της μελισσόσφαιρας μέλι, και να μην υπάρχει πιθανότητα να έχουμε νηστικό το μελίσσι μας. Συνήθως για κάθε δίκιλη που προσθέτει ο μελισσοκόμος το χειμώνα, κρατάει περίπου 1 μήνα, και η τιμή της εξαρτάται απο την εταιρία που θα την αγοράσουμε. Στο εμπόριο βρίσκουμε πολύ φθηνές και οικονομικές τροφές μόνο με 1 ευρώ.

2ος χειρισμός - Βαρρόα
Η βαρρόα καθώς αρχίζει να ξεγονιάζει το μελίσσι, βγαίνει απο εκεί που ήταν κρυμμένη στον γόνο, και τώρα αρχίζει να περπατά επάνω στις μέλισσες. Τα χτυπήματα απο το ακάρι στον χειμερινό πλυθησμό είναι αλεπάλληλα, και χρειαζόμαστε άμεσα, απο την πρώτη κιόλας ημέρα που τα μελίσσια θα ξεγονείάσουν τελείως, να εφαρμόσουμε μια αποτελεσματική θεραπεία. Μια καλή και φθηνή θεραπεία για τη βαρρόα το χειμώνα είναι με οξαλικό οξύ. Φτιάχνουμε σιρόπι απο 1 κιλό ζάχαρη και 1 λίτρο νερό, και ρίχνουμε 80γρ διένυδρο οξαλικό οξύ ή (60 γραμμάρια άνυδρο). Απο αυτό το σιρόπι γεμίζουμε μια σύριγγα και ρίχνουμε 5 ml σε κάθε πλαίσιο με μέλισσες, να στάξει επάνω στα ζωντανά, και όχι πάνω στο ξύλο, η κάτω στον πάτο της κυψέλης. Πρέπει οπωσδήποτε να πέσει επάνω στις μέλισσες το σιρόπι. Για πλαίσιο που έχει μισό πλαίσιο με πλυθησμό ρίχνουμε 2.5ml αντί για 5.

3ος χειρισμός - Υγρασία και ασθένειες
Φροντίζουμε όλα μας τα μελίσσια να έχουν το κηρόπανο τους επάνω, να έχουν την μόνωση στο πλαί, αλλά το μελίσσι να παίρνει απο τις δύο τουλάχιστον θήρες τον απαραίτητο αέρα για να μην δημιουργείτε υγρασία. Δεν κλείνουμε ποτέ όλα τα παράθυρα στη κυψέλη, μόνο τα δύο απο τα 4 αν θέλουμε. Η υγρασία μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές ασθένειες που μπορούν να μας κάνουν να χάσουμε τα μελίσσια, η πολύ πλυθησμό αυτών. Το κηρόπανο γύρω γύρω πρέπει να έχει κενό, έτσι ώστε το μελίσσι να παίρνει αέρα. Αφήνουμε δύο πόντους περίπου περιμετρικά να υπάρχει κενό.

4ος χειρισμός - Υψώνουμε τις κυψέλες
Πρέπει με όποιο τρόπο η πατέντα μπορούμε να υψώσουμε τις κυψέλες μας, απο το έδαφος τουλάχιστον 10-15 πόντους. Για να το πετύχουμε αυτό μπορούμε να βάλουμε τη κυψέλη επάνω σε μια παλέτα, επάνω σε ένα λάστιχο, επάνω σε πέτρες, τσιμεντόλιθα τούβλα, οτιδήποτε σε υλικά υπάρχει γύρω απο το μελισσοκομείο μπορεί να φανεί χρήσιμο γι αυτή τη δουλειά. Εγώ στο μελισσοκομείο μου είχα πολλές πέτρες και σανιδάκια, οπότε σήκωσα όλες τις κυψέλες με φυσικά υλικά, πανεύκολα γρήγορα, και ανέξοδα. Το να σηκώσουμε τις κυψέλες δεν προλαμβάνει μόνο τις ασθένειες, αλλά κάνει και εξαιρετική δουλειά στη συντήρηση των κυψελών. Όταν ακουμπά στο έδαφος με τα βρόχινα νερά τραβάει υγρασία και σαπίζει γρήγορα. Οπότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τη σηκώσουμε απο το χώμα, να μην ακουμπά!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια