Widget Recent Post No.

Τι γίνετε με τη σμηνουργία όταν έχεις πάνω από 250 μελισσια: Οι μέθοδοι των μεγάλων μελισσοκόμων!



Μιας και αναφέρεστε σε επαγγελματίες με 250 μελισσια, δεν έχουμε διαβάσει πουθενά ένα άρθρο για την περίοδο απριλιου-μαΐου. Τι κάνουν αυτοί που έχουν 250 μελισσια με την σμηνουργια. Πώς την αντιμετωπίζουν, εκτός από το να κάνουν επιλεκτική βασιλοτροφια από μελισσια που δεν σμηνουργουν, να έχουν νέες μανες, να δίνουμε όταν πρέπει το πατωμα και όλα αυτα. Χαλάνε βασιλοκελια σε 250 μελισσια επί δύο τρις μηνες; Δε νομιζω.Αλήθεια γιατί δεν αναφέρεται πουθενά;

Όπως είπες και εσύ πιο πάνω, το πρώτο πράγμα που κάνει ένας μελισσοκόμος για να ελαχιστοποιήσει τη σμηνουργία στο μελισσοκομείο του είναι να κάνει επιλεκτική βασιλοτροφία. Δηλαδή να αναπαράγει μελίσσια μόνο απο βασίλισσες που δεν σμηνουργούν. Με λίγα λόγια αναπαράγονται μόνο τα μελίσσια που δεν έχουν στο αίμα τους την σμηνουργία. Ωστόσο αυτή η μέθοδος δεν πιάνει σε όλες τις περιοχές και σε όλες τις χρονιές. Για παράδειγμα ένας μελισσοκόμος που έχει μια περιοχή με δυνατή - πλούσια Άνοιξη, και οι ανθοφορίες δίνουν απο τον Μάρτιο, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Σε εμάς στα Νότια εκείνες τις εποχές, δηλαδή μέσα στον Απρίλιο, είναι πάρα πολύ ριψοκίνδυνο, να αφήσεις τα μελίσσια χωρίς έλεγχο.

Το πρόβλημα είναι τι γίνετε με τη σμηνουργία σε ένα μελισσοκόμο με πάνω απο 250 μελίσσια, πως ελέγχονται όταν είναι τόσα πολλά; Ας δούμε μια πρώτη κατηγορία μελισσοκόμων. Υπάρχει μια μερίδα επαγγελματιών μελισσοκόμων, που με χειρισμούς, όπως έγκαιρη προσθήκη πατωμάτων, βασιλοτροφία με βασιλισσες που δεν σμηνουργούν, οχι υπερβολικά ταίσματα, καταφέρνουν να έχουν μικρή τάση για σμηνουργία. Επειδή όμως η σμηνουργία είναι στο πρόγραμμα και δεν είναι στο χέρι μας, τα μελίσσια κουνάνε το μαντήλι. Έτσι υπάρχουν πολλοί μελισσοκόμοι που βάζουν παγίδες περιμετρικά απο το μελισσοκομείο, κάνουν τακτικές βολτούλες μην τυχών πετύχουν κάποια σμηνουργία στην περίοδο της φούριας, και ταυτόχρονα ελέγχονται και όσα μελίσσια είναι σε κρίσιμη κατάσταση απο θέμα πλυθησμού.

Με λίγα λόγια, εφόσον η σμηνουργία είναι αναπόφευκτη λόγω των πολλών μελισσιών, ο μελισσοκόμος πηγαίνει καθημερινά στα μελίσσια, και ελέγχει τα κλαριά, τις ελιές, μην τυχών πετύχει κάποια σμηνουργία, τοποθετεί πολλές παγίδες με κουτάκια, με μια πατέντα που θα σας δείξω, και είναι πολύ οικονομική. Γενικά δηλαδή προσπαθούν για να μην έχουν απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο, να πολλαπλασιάζουν τα μελίσσια με αυτό το τρόπο. Υπάρχουν πολλοί μελισσοκόμοι, και ιδιαίτερα παλιοί, που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν καλύτερες βασίλισσες απο τις σμηνουργίας.

Άλλοι μελισσοκόμοι εφαρμόζουν ένα άλλο κόλπο. Την περίοδο της σμηνουργίας επιστρατεύουν μέλοιτης οικογένειας, η ακόμα και βοηθούς επί πληρωμή, και γίνεται το εξής. Πηγαίνουν όλοι μαζί στο μελισσοκομείο, και τις κρίσιμες ημέρες της σμηνουργίας, ελέγχονται ένα μέρος των μελισσιών απο κάθε μέλος χωριστά. Πχ ο ένας μελισσοκόμος ξεκινά απο εκεί που ξεκινάνε τα μελίσσια, η γυναίκα του ξεκινά απο την αντίθετη πλευρά, Και σε λίγες ώρες θα συναντηθούν κάπου στη μέση. Με αυτό το τρόπο ελέγχονται πολλά μελίσσια, και εφαρμόζονται χειρισμοί εντατικής παραγωγής μελιού, που ο βασικός της κανόνας είναι να μην σμηνουργήσουν τα μελίσσια και να παραμείνουν όσο πιο δυνατά γίνετε. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μελίσσια που σμηνουργούν, μετά δεν παράγουν μέλι.

Τέλος να πω ότι ακόμα και μελισσοκόμοι με περίπου 100 μελίσσια, πιέζουν πολύ τον χρόνο τους και παλεύουν να επιθεωρούν τον Απρίλιο, όσο περισσότερες κυψέλες γίνεται. Ο έλεγχος της σμηνουργίας γίνεται οπωσδήποτε κάθε εβδομάδα, και αν και είναι μια τόσο δύσκολη και επίπονη εργασία τις περισσότερες φορές είναι απαραίτητη.

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Η απάντηση ποια είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εγώ κάνοντας την ερώτηση περίμενα μια αλλου ειδους απαντηση, αν όχι από τον γραφών(που σέβομαι την προσπάθεια που κάνει άσχετα αν συμφωνώ ή διαφωνώ με αυτά που γράφει), τουλάχιστον από κάποιον έμπειρο που έχει κάτι να πει.Πολύ κρυψινιαση υπάρχει σε αυτόν τον κλάδο ρε παιδί μου.Μη μου πείτε ότι όλοι οι μεγάλοι μελισσοκομοι χαλάνε κελιά ή ότι τα μελισσια δεν σμηνουργουν επειδή κάνουν επιλεκτική βασολτροφια.Ας πάει 100 μελισσια στην πορτοκαλιά με καλή νεκταροεκκριση με με νεες μανες με,με,με και να δούμε πόσα θα σμηνουργησουν.Άλλες είναι οι πρακτικες που δυστυχώς δεν λεγονται.Δεν καταλαβαινω από δουλειά, τρις μηνες χαλουσα βασιλοκελια όλη μερα και δεν μου έφυγε ούτε ένα μελισσι, αλλά δεν μου αρέσει που ενοχλώ τα μελισσια μου κάθε 4-5 μέρες.Δεν είναι σωστο.Θα την βρω την ακρη, δεν σταματάμε πότε τα πειραματα.
    Keep beeing...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητε 1.27 απο τον μαρτιο κοβεις παραφυαδες,με ενα συστημα"απο καθε κυψελη παιρνεις 3 πλαισια και φτιαχνεις πενταρες παραφυαδες,μειωνεις ετσι τον πληθυσμο."Κανεις δεν ειπε οτι δεν υπαρχουν σμη νουργιες,ομως ετσι ελαχιστοποιουνται.Οι παραφυαδες ετοιμαζονται για πευκο πχ και τον Οκτωμβριο συνενονονται.
    καλη επιτυχια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. Φίλε θα σου πω τι κάνω εγώ δεν έχω 250 μελίσσια αλλά πιάνει μια φορά την εβδομάδα σηκώνεις τα πατώματα Χωρίς να βγάζεις πλαίσια, όπου κρεμάνε κελιά αγοράζω έτοιμη μάνα περνώ κυψέλη με δύο πλαίσια και φτιάχνω παραφυαδα ακριβώς μπροστά από το μελίσσι της σμηνουργιας και μετά από μια εβδομάδα που δεν ενοχλώ τη νέα μάνα της προσθέτω 3 γονους παίρνει εργάτριες αφού είναι ακριβώς μπροστά σε κάθε επίσκεψη βάζω γόνους και σε τρεις εβδομάδες δεν υπάρχει πίσω μελίσσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πολυ σαλιο βρε αδερφε, ετσι για να υπαρχη θεμα και φυσικα να γεμιζουν τις σελιδες του μπλοκ χωρις νοημα. ελεος!!! δυσκολο να σας ακολουθουν τουλαχιστον οι ... Μελισοκομοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η απάντηση ειναι απλη... Πολυ ιδρωτας και δουλεια εκεινον τον καιρο. Και εμενα δεν μου αρεσει να τα ενοχλω ανα 4-5 ημερες. Το μονο σιγουρο ειναι οτι οταν το μελισσι βρισκει αφθονη τροφη και ειναι σε φαση σμηνουργιας εμεις και να το ελεγχουμε συχνα δεν το ενοχλουμε ειναι αναγκαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χώρισμα είναι η μαγική λέξη.... και επιθεώρηση κάθε 5 μέρες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!