Widget Recent Post No.

Συμβουλές και χειρισμοί από τον επαγγελματία Μόσχο Ντιώνια των τελευταίων ημερών...



Συμβουλές απο τον επαγγελματία μελισσοκόμο Μόσχο Ντιώνιας...

1η συμβουλή
Σε μελίσσια που θα μεταφερθούν στο πεύκο για το δεύτερο βάρεμα πρέπει οι βασίλισσες να γεννούν τώρα περισσότερα αυγά ημερησίως απ ότι γεννούσαν πριν 50 μέρες αλλιώς τα μελίσσια θα πέσουν.
Δηλαδή...

Αν τα μελίσσια ξεμείνουν τελείως από γύρη, και πρωτείνες, η βασίλισσα θα μειώσει σημαντικά τη γέννα της, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα έχουμε μείωση του πλυθησμού, δηλαδή λιγότερες μέλισσες να φέρουν μέλι στη κυψέλη. Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος Μόσχος, θέλει να μας πεί ότι αν η μάνα του μελισσιού δεν αυξήσει τώρα τη γέννα της, τότε δεν θα πάμε καλά στο επόμενο βάρεμα στο πεύκο, δηλαδή δεν θα έχουμε καλή παραγωγή. Η συμβουλή αυτή λοιπόν μας λέει ότι πρέπει να ασχοληθούμε με τα μελίσσια, να τα "τροφοδοτήσουμε" με πρωτείνες, πχ γυρεόπιτα ή σκέτη γύρη προκειμένου να αυξήσουν την γέννα οι μάνες. Με όποιο τρόπο μπορούμε να κρατηθούν τα μελίσσια, διότι όπως λέει μια σοφή κουβέντα παλιών μελισσοκόμων, ένα πλαίσιο γόνο τώρα, σημαίνει δύο πλαίσια μέλι αργότερα.

2η συμβουλή
Πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις δείχνουν ότι η nosema ceranae (νοζεμίαση) αυξάνει τη μετάδοση του ιού των παραμορφωμένων φτερών (DWV) και με ελάχιστη προσβολή βαρρόα όταν απουσιάζει η γύρη. Πολύ καλή δουλειά, είναι αυτό που λέμε ότι στην ξηρασία η βαρρόα κάνει μεγαλύτερη ζημιά. Διατροφή λοιπόν και πάλι διατροφή γιατί αυτή είναι η αιτία της κατάρρευσης.
Δηλαδή...
Ο ιός των παραμορφωμένων φτερών όπως γνωρίζουμε είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται μέσω της βαρρόα. Πρόσφατες έρευνες όμως δείχνουν ότι σημαντικό ρόλο παίζει και η νοζεμίαση πάνω σε αυτό. Για να καταλάβετε ποιά είναι η ασθένεια των παραμορφωμένων φτερών θα σας πώ ένα παράδειγμα. Όταν πηγαίνετε στα μελίσσια και βλέπετε μερικές αδύναμες μέλισσες με τσαλακωμένα - μασημένα φτερά, δεν αναρωτιέστε απο τι προέρχεται; Ε λοιπόν αυτή είναι η ασθένεια των παραμορφωμένων φτερών.
Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος Μόσχος Ντιώνιας τονίζει ιδιαίτερα ότι η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό! Ειδικά στα μελίσσια που λόγω της ξερικής περιόδου, και της κακής διατροφής έχουν αδύναμο ανοσοποιιτικό. Γενικά για να ξέρετε όταν ένα μελίσσι έχει χαμηλό ανοσοποιιτικό, μπορεί να πάθει μεγάλη ζημιά ακόμα και απο τη βαρρόα, διότι η μια ασθένεια μεταφέρει την άλλη και ο πλυθησμός καταρρέει.

3η συμβουλή
Ένα καθαρό από βαρρόα μελίσσι αν σε κοντινή σχετικά απόσταση τοποθετηθεί κοπάδι με βαρρόα δέχεται μέχρι και 150 την ημέρα και σε μια εβδομάδα πάνω από 1000 για ποιες θεραπείες μιλάμε;
Δηλαδή...
Αν τοποθετήσουμε τα μελίσσια μας κοντά σε μελισσοκόμο που έχει άρρωστα από βαρρόα σμήνη, τότε αυτό σημαίνει ότι και εμείς θα κολλήσουμε πολλά βαρρόα, και ότι θεραπεία έχουμε κάνει μεχρι στιγμής θα πάει στο βρόντο. Ο Μόσχος μιλάει με συγκεκριμένα νούμερα που κατέγραψαν πειράματα και δείχνουν ότι σε μια ημέρα μπορούν να μεταφερθούν 150 βαρρό, και 100 βαρρόα την εβδομάδα. Δηλαδή μέσα σε ένα μήνα θα έχουμε βαριά προσβεβλημένα μελίσσια, και δεν θα γνωρίζουμε τι ακριβώς φταίει που εμείς τα είχαμε κάνει όλα καλά.

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Οπότε εξοδα για ζυμάρια και γυρεόπιτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. παιδια οι γυρεοπιτες βοηθουν μεχρι ενα σημειο... δεν προκειται να αυξηθει ο πλυθησμος τοσο για να πας πευκο...αν η φυση δεν δινει ξεχνα το

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!