Widget Recent Post No.

Αγοράστε μέλι από μελισσοκόμους και όχι από τα σούπερ μάρκετ!



Η δημοσίευση αυτή έχει σκοπό να κατακεραυνώσει τα εισαγώμενα μέλια που ελληνοποιούνται και κυκλοφορούν παρανόμως στην αγορά. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να θίξουμε τα Ελληνικά Μέλια, τους Έλληνες μελισσοκόμους και τις Ελληνικές εταιρίες που βοηθούν με οποιαδήποτε τρόπο στην ανάδειξη της αξίας και της ποιότητας του ΓΝΗΣΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΛΙΟΥ!

Μια πολύ σοβαρή ανακοίνωση έχουμε σήμερα για όλους. Ο εφέτ το τελευταίο καιρό έχει ανακηρύξει ως επικίνδυνα μέλια που κυκλοφορούσαν σε σούπερ μάρκετ, τα οποία εκτός ότι ήταν νοθευμένα, περιείχαν και επικίνδυνες ουσίες άκρως ακατάλληλες για τη δημόσια υγεία.

Η απάτη των σούπερ μάρκετ, με τις χαμηλές τιμές και τα επεξεργασμένα - πολλές φορές και νοθευμένα - μέλια είναι πλέον γνωστή σε όλο το κόσμο. Έρευνες τον τελευταίο καιρό έχουν αποδείξει και με το παραπάνω την αξία του ελληνικού ανεπεξέργαστου μελιού και τον τρόπο που επιδρά στην ίαση ασθενειών όπως ο καρκίνος, η παχυσαρκία, η υπερκόπωση κλπ.

Το μέλι έχει μια φοβερή ικανότητα να δημιουργεί ένα θαύμα στον οργανισμό, αλλά νομίζω πως αυτα τα έχουμε πει και τα καταλάβατε. Σήμερα θα αλλάξουμε θέμα και θα μιλήσουμε για κάποια μεγάλα μυστικά που συμβαίνουν από τις μεγάλες εταιρίες, και δυστυχώς μένουν κρυφά στο ευρύ κοινό.

Αρχικά έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το μέλι από τα σούπερ μάρκετ δεν κρυσταλλώνει. Φυσικά έχει υποστεί επεξεργασία, αλλά τι επεξεργασία; Πάμε να δούμε μερικές εκδοχές της...

1. Θέρμανση
Μια μορφή αλλοίωσης και επεξεργασίας στο μέλι είναι η θέρμανση. Διαδικασία κατά την οποία χάνει μεγάλο μέρος από τη θρεπτική του αξία. Ξέρετε μέσα στο μέλι υπάρχουν κάποια ένζυμα που βάζει επίτηδες η μέλισσα για να γίνει πιο πλούσια τροφή, Αν το μέλι θερμανθεί όλα αυτά τα ένζυμα καταστρέφονται, μαζί με τις πολύτιμες βιταμίνες  και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει. Η μέλισσα όταν συλλέγει από τα λουλούδια παίρνει "νεράκι" (μικρή περιεκτικότητα σε σάκχαρα) και το συμπυκνώνει για να γίνει μέλι. Η όλη διαδικασία γίνεται στη κοιλιά της μέλισσας, αλλά και με τα φτερά και όλα αυτά καταστρέφονται όταν το μέλι ανεβάσει θερμοκρασία κατά την επεξεργασία.

Η θέρμανση παίζει σημαντικό ρόλο στη κρυστάλλωση του μελιού. Αν το μέλι θερμανθεί δεν κρυσταλλώνει. Στα εργοστάσια που επεξεργάζονται το μέλι έχουν ειδικές μηχανές με τις οποίες περνάνε από "σοκ" το μέλι,  χωρίς όμως να μπορεί να εντοπιστεί από το χημείο εφόσον είναι μικρός ο χρόνος επεξεργασίας και η HMF (η τοξική ουσία αυτή αναπτύσσεται με τη θέρμανση) δεν προλαβαίνει να ανέβει.

2. Φιλτράρισμα
Οι μεγάλες επιχειρήσεις μελιού, στα εργοστάσια τους διαθέτουν υπερσύγχρονα φίλτρα τα οποία συγκρατούν μικροκόκκους γύρης, τους πυρήνες κρυστάλλωσης και άλλα φυσικά πρόσθετα στο μέλι. Με αυτό τον τρόπο αποτρέπουν την κρυστάλλωση, και το μέλι πάβει να έχει τις αρχικές του ιδιότητες, εφόσον οι γυρεόκοκκοι είναι πάρα μα πάρα πολύ σημαντικοί. Δεν μπορεί να φανταστεί κάποιος τις ιδιότητες που έχει μια κουταλιά γύρης, που περιέχει από μέταλλα και ιχνοστοιχεία μέχρι βιταμίνες και ένζυμα.

3. Νοθεία 
Ξέρουμε ότι κατά καιρούς αρκετές εταιρίες βρέθηκαν με μέλι ακατάλληλο προς κατανάλωση. Η χειρότερη μορφή νοθείας είναι αυτή που γίνεται μέσα στα εργαστήρια, όπου προσθέτουν ισογλυκόζη, μελάσα και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο, και το ανακατέβουν με χρώμα καραμέλας, άρωμα μελιού κλπ. Φυσικά η τιμή αυτού του μελιού θα είναι εξευτελιστική, και εκεί είναι που χτυπάνε τον κοσμάκη, αφού δεν έχει χρήματα να πάρει κάτι καλύτερο. Όμως δεν ξέρει ότι είναι προτιμότερο να μη πάρει τίποτα διότι καταστρέφει την υγεία του.

4. Εισαγωγές και ελληνοποιήσεις
Εισαγωγές μελιών από κίνα βουλγαρία κλπ. Τα μέλια που έρχονται από εξωτερικό εκτός από νοθευμένα μπορεί να περιέχουν εξαιρετικά επικίνδυνες ουσίες. Για παράδειγμα η Κίνα όπως έχουμε εμείς καιρό για βροχή, θερμοκρασία κλπ, έχει πρόγνωση για ραδιενέργεια. Το χειρότερο όμως είναι ο τρόπος που συμπεριφέρονται εκεί στις μέλισσες και η μεταφορά που κάνουν στο μέλι ακόμη και σε σκουριασμένα βαρέλια. Ποιος έχει το θάρρος να βάλει στο στόμα του ένα τέτοιο μέλι όταν ξέρει όλα αυτά τα πράγματα;

5. Υπολοίματα φαρμάκων
Στην Ελλάδα η νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή σχετικά με αυτό το θέμα. Σε άλλες χώρες όμως οι μελισσοκόμοι μπορούν άφοβα να χρησιμοποιούν διάφορα χημικά χωρίς να τους το απαγορεύει κάποια νομοθεσία. Συνεπώς αυτό αντιτίθεται στους δικούς μας νόμους αλλά πολύ περισσότερο στην υγεία μας.

Όπως καταλαβαίνουμε μετά από όλα αυτά, το μέλι θέλει πολύ προσοχή από που το αγοράζουμε. Οι βιομηχανίες θυσιάζουν πολλά στο βωμό του κέρδους και ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει. Η καλύτερη επιλογή που έχει να κάνει είναι να προμηθευτεί μέλι από ένα τοπικό μελισσοκόμο παραγωγό και να αποφύγει τυχών αγορές απο πολυκατάστημα η αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Είναι πολύ απλό!

Δημοσίευση σχολίου

10 Σχόλια

  1. Ωραιο αρθρο,θα σχολιασω μονο το κομματι περι αυστηροτητας της νομοθεσιας στην χωρα μας. Ολοι εχουμε την δυνατοτητα να παρουμε απο παντου φαρμακα απαγορευμενα και να τα χρησιμοποιησουμε στα μελισσια μας. Οι περισσοτεροι δεν εχουμε παιδιεια αφου πολλοι βαζουν μαβρικ,τακτικ,τερραμικινη κτλ.

    Φιλικα, βασιλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο τοπικος μελισσοκομος ποιος ελεγχει το μελι του?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απαράδεκτο κείμενο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απο που ειναι αντιγραμενο;Καπου το εχω ξαναδιαβασει. Ντροπη να ανεβαινουν τετοια κειμενα, οταν πχ ο πιττας αγοραζει 3.000 τονους ελληνικο μελι το χρονο, και το πουλα στο σουπερ μαρκετ. Αλλα και τοσες αλλες μικροτερες εταιριες και μελισσοκομοι με συσκευαστηρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διαλογος σε γεωπονικο καταστημα (αλληθινη ιστορια)
    Γεωπονος προς τον αγροτη: θα ραντισεις με αυτο το διαλυμα. Αναλογια 100 ml σε 100 λιτρα νερο.
    Αγροτης: μωρε εγω θα βαλω μισο λιτρο να εχω το κεφαλι μου ησυχο(!)
    Γεωπονος: τρελλος εισαι; Τι πας να κανεις να δηλητηριασεις τον κοσμο. Θα πεθανεις κι εσυ
    Αγροτης: τα δικα μου για το σπιτι τα φυτευω αλλου. Και δεν βαζω τιποτα μονο κοπρια (!!)
    Γεωπονος: βρε θα πεθανεις την ωρα που θα ψεκαζεις....
    Αγροτης: ποιος σου ειπε οτι ψεκαζω εγω; αυτη τη δουλεια την κανει ο Αλβανός (!!!)

    Μηπως ειναι ετσι και τα μελια απευθειας απο τον παραγωγο ταισμενα με ζυμαρια και ζαχαρες χωρις κανενα ελεγχο απο το κρατος;;;

    Απαραδεκτο κειμενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διαλογος σε γεωπονικο καταστημα (αλληθινη ιστορια)
    Γεωπονος προς τον αγροτη: θα ραντισεις με αυτο το διαλυμα. Αναλογια 100 ml σε 100 λιτρα νερο.
    Αγροτης: μωρε εγω θα βαλω μισο λιτρο να εχω το κεφαλι μου ησυχο(!)
    Γεωπονος: τρελλος εισαι; Τι πας να κανεις να δηλητηριασεις τον κοσμο. Θα πεθανεις κι εσυ
    Αγροτης: τα δικα μου για το σπιτι τα φυτευω αλλου. Και δεν βαζω τιποτα μονο κοπρια (!!)
    Γεωπονος: βρε θα πεθανεις την ωρα που θα ψεκαζεις....
    Αγροτης: ποιος σου ειπε οτι ψεκαζω εγω; αυτη τη δουλεια την κανει ο Αλβανός (!!!)

    Μηπως ειναι ετσι και τα μελια απευθειας απο τον παραγωγο ταισμενα με ζυμαρια και ζαχαρες χωρις κανενα ελεγχο απο το κρατος;;;

    Απαραδεκτο κειμενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΙΔΑΤΕ ΠΟΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΛΕΓΧΟ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΕΤΑΙ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΗΣΚΕΙΣ ΜΕΛΙ
    ΑΓΝΟ ΛΟΓΟ ΚΟΣΤΟΥΣ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΑΤΗΣΟΥΝΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΔΕΙΓΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΝΗΣΙΟ ΜΕΛΙ ΜΟΝΟ Ο
    ΚΑΘΕΝΑΣ ΙΣΩΣ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΛΙΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ , ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σταθης48 Αμα ήταν τόσο απλό, να ταιζαμε ζαχαρη και να παίρναμε μέλι θα ήμασταν όλοι εκατομμυριουχοι μελισσοκόμοι. Η Μελισσο-κομία δεν είναι Μελισσο-τροφία. Το μελίσσι δεν λειτουργεί τόσο απλά και ο εξυπνάκιας που ταίζει ζάχαρες και σιρόπια για να πάρει μέλι θα το βρεί μπροστά του.

    Εννοείτε οτι πρεπει να αγοράζουμε από παραγωγό γιατί υπάρχουν παρα πολλοί σωστοί. Επέιδή η μελισσοκομία χρειάζεται μεγαλύτερο γνωστικό επίπεδο δεν έχουμε τόσα φαινόμενα σαν κ αυτά που περιγράφεις. Τωρα η απουσία ελέγχου από τους φορείς είναι αλλου παπα ευαγγελιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιωργο ευχομαι και ελπιζω να ειναι οπως τα λες. Δεν θελω να το παιξω εξυπνακιας αλλα φιλε συμπαθεμε η κουτοπονηρια της φυλης μας ειναι γνωστη. Μακαρι οι μελισσοκομοι να διαφερουν αλλα επετρεψε μου να εχω τις επιφυλαξεις μου.
    Παντως σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση και την ενημερωση.
    Ειμαι προσφατα συνταξιουχος και σκευτομαι να βαλω ενα-δυο μελισσακια οχι τοσο για το μελι (παντα για την οικογενεια) οσο γιατι διαβαζοντας τακτικα τις αναρτησεις στο σαιτ (οπου τυχαια βρεθηκα) εχω αγαπησει τις μελισσες ποιο πολυ απο οτι μπορει καποιος να φανταστει. Και θα'θελα να το ζησω στην πραξη. Και να γεμιζω και λιγο τον χρονο μου φυσικα.
    Καλη δουλεια και καλη συνεχεια σε ολους. (Να πω και καλο ξεχειμωνιασμα, δεν ξερω αυτη η ευχη συνηθίζεται;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ χαίρομαι που η αγάπη μας για τη μέλισσα μεταδίδεται και στους αναγνώστες μας. Εύχομαι να φτιάξεις πολλά πολλά μελίσσια!!! Καλό ξεχειμώνιασμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!