Widget Recent Post No.

Πότε τα μελίσσια γίνονται ώριμα για τρύγο


Πότε τα μελίσσια είναι έτοιμα για να τα τρυγήσουμε; Πότε το μέλι είναι ώριμο για να το πάρουμε από τις κυψέλες. Τι ισχύει για τα ανθόμελα και τι για τα μελιτώματα (έλατος, πεύκο, βελανιδιά). Πότε πρέπει να τα πάρουμε για να μην ξινίσει το μέλι; Πως πρέπει να είναι η σφράγηση στο πλαίσιο για είμαστε σίγουροι ότι το μέλι θα αντέξει μια χαρά στο βαρέλι μας; Αυτά είναι μερικά απο τα ερωτήματα που θα λύσουμε σήμερα με την βοηθεία της πολύχρονης εμπειρίας και της σωστής μελισσοκομικής πρακτικής.
Καταρχήν όταν λέμε το μελίσσι είναι "ώριμο" για τρύγο, εννοούμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι το μέλι να έχει χαμηλή υγρασία, δηλαδή οι μέλισσες να το έχουν συμπυκνώσει έτσι που να διατηρείτε αναλοίωτο στην αιωνιότητα! Το δεύτερο είναι να έχει μαζευτεί αρκετή ποσότητα έτσι ώστε να γίνει ένας αποδοτικός και σωστός τρύγος. Τι εννοώ με αυτό; Θα σας πω ένα παράδειγμα. Έχω τα μελίσσια στον έλατο, και βρίσκομαι στο 1/3 τις νομής. Τα μελίσσια μπορεί να έχουν μέλι μέσα, αλλά δεν μπορούμε να το τρυγήσουμε γιατι οι κηρήθρες δεν έχουν ικανοποιητική ποσότητα μέσα. Για να πάμε για τρύγο πρέπει οι κηρήθρες να είναι βαριές γεμάτες μέλι. Σε περίπτωση όμως που βρισκόμαστε στο θυμάρι τότε δεν χάνουμε καθόλου χρόνο και τρυγάμε μόλις σφραγήσει το 1/3 του πλαισίου! Δεν πρέπει να περιμένουμε καθόλου για να μην το φάει ο γόνος διότι είναι το πιο ακριβό μέλι.

Πότε το μέλι είναι ώριμο για να το πάρουμε από τις κυψέλες. Τι ισχύει για τα ανθόμελα και τι για τα μελιτώματα (έλατος, πεύκο, βελανιδιά);
Όσον αφορά τα ανθόμελα που δεν περιέχουν μελίτωμα, όπως η ακακία, το βαμβάκι, ο ηλίανθος, οι ανοιξιάτικες νομές κλπ, μπορούμε να τρυγήσουμε μόνο αν δούμε ότι οι μέλισσες έχουν ξεκινήσει την διαδικασία σφραγίσματος στο πλαίσιο. Μερικοί μελισσοκόμοι λένε ότι για να είμαστε σίγουροι οτι το μέλι ωρίμασε, πρέπει να είναι σφραγισμένο μέχρι τα 2/3 της επιφάνειας, εγώ σας λέω και οτι το 1/3 να είναι σφραγισμένο, δηλαδή η πάνω λωρίδα το μέλι είναι έτοιμο. Έχω τρυγήσει και πλαίσια που ήταν τελείως ασφράγιστα, και δεν έπαθαν τίποτα. Αρκεί να τινάξετε το πλαίσιο και να δείτε ότι δεν στάζει και οτι το μέλι είναι πυκνωμένο.

Τώρα στην κατηγορία μελιτώματα, όπως για παράδειγμα ο έλατος ο πεύκος η βελανιδιά, μπορούμε να τρυγήσουμε οποτε θέλουμε χωρίς να είναι σφραγισμένο. Το μέλι έρχεται απο τα δέντρα ήδη πυκνωμένο και δεν έχει πρόβλημα υγρασίας. Οι μέλισσες δεν χρειάζεται να του κάνουν μεγάλη επεξεργασία, είναι έτοιμο. Απλώς όπως είπα για να είναι αποδοτικός ο τρύγος πρέπει οι κηρήθρες να είναι γεμάτες, και να έχουμε υπομονή να κάνουμε ένα ολοκληρωμένο τρύγο. Ο τρύγος των μελισσιών δεν πρέπει να γίνεται στο τέλος της νομής, αλλά λίγο πριν το τέλος έτσι ώστε να μην έχουμε τάση για λεηλασία. Και όταν τρυγάμε ένα λάθος είναι εύκολο να γίνει.

Τις περιόδους που είναι πολύ επικίνδυνο το ξίνισμα του μελιού είναι το φθινόπωρο με το ρείκι και τη κουμαριά όπου το μέλι λόγω της υψηλής υγρασίας και το κλεισιμο των μελισσιών απο τη βροχή, είναι ριψοκίονδυνο να μην συμπυκνωθεί στην ώρα του.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια