Widget Recent Post No.

Πως διαθέτω το μέλι μου σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ: Διαδικασία και προυποθέσειςΣήμερα θα μιλήσουμε για τη διάθεση μελιού σε καταστήματα και την τυποποίηση. Τι πρέπει να κάνει ο μελισσοκόμος προκειμένου να δώσει το μέλι του σε τοπικά καταστήματα; Τι διαδικασία χρειάζεται για να φτάσει στα ράφια των σούπερ μάρκετ; Τι συμβαίνει με αυτή τη περιβόητη "τυποποίηση" μελιού, που χρειάζεται, και πόσο κοστίζει τελικά; Σήμερα έχουμε να πούμε πολλές αλήθειες γύρω από αυτά τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου μας, και η Ορεινή Μέλισσα έκανε μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να συλλέξει σημαντικές πληροφορίες, απο "συσκευαστήρια μελιού" αλλά και επαγγελματίες μελισσοκόμους που έχουν ζήσει την όλη διαδικασία.

Μπαίνουμε λοιπόν κατευθείαν στο θέμα. Πως διαθέτουμε το μέλι σε τοπικά καταστήματα; Αυτό είναι πολύ εύκολο. Καταρχήν όταν λέμε τοπικά καταστήματα, εννοούμε παντοπωλεία. μαγαζιά βιολογικών προιόντων ακόμη και σούπερ μάρκετ, τα οποία εκπέμπουν μόνο τοπικά. Για να δώσουμε μέλι σε αυτά τα κατάστημα λοιπόν δεν χρειάζεται ούτε iso ούτε κάποιος έλεγχος. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κοπεί τιμολόγιο, είτε απο τον ίδιο το μελισσοκόμο είτε απο το κατάστημα. Ο μελισσοκόμος για να κόψει τιμολόγιο πρέπει να έχει κάνει έναρξη στην εφορία, και να κρατάει βιβλία. Αν δεν έχει δυνατότητα να κόψει τιμολόγιο ο μελισσοκόμος μπορεί να το κάνει ο καταστηματάρχης. Αυτό το επιβεβαίωσα και απο λογιστή αλλά και απο μελισσοκόμους που το έχουν κάνει προμηθεύοντας καταστήματα. Εύκολη δουλειά όπως καταλαβαίνετε.

Τώρα με τα super market τι γίνετε; Πως μπορεί ένας μελισσοκόμος να "χτυπήσει" αυτές τις αλυσίδες βάζοντας στο ράφι το δικό του μέλι; Εδώ η διαδικασία είναι λίγο πιο περίπλοκη. Για να μπεί μέλι σε super market πρέπει να είναι τυποποιημένο απο συσκευαστήριο. Στην Ελλάδα έχουμε πολλά συσκευαστήρια, που κάνουν αυτή τη δουλειά. Δηλαδή πάμε το μέλι μας και το τυποποιούν. Για να πάμε να δώσουμε το μέλι μας σε ένα συσκευαστήριο θα πρέπει να προηγηθεί χημική ανάλυση του μελιού η οποία κοστίζει 160 ευρώ. Η χημική ανάλυση γίνεται από τον μελισσοκόμο και όχι το συσκευαστήριο. Εφόσον έχουμε το χαρτί αυτό στα χέρια μας, το συσκευαστήριο μπορεί να μας δώσει το μέλι πλήρως νόμιμα με όλες τις προυποθέσεις που χρειάζεται για να φτάσει στα ράφια των super market, εξαγωγή στο εξωτερικό και όπου αλλού θέλουμε.

Το κόστος για τυποποιήση και συσκευασία μελιού σε ένα συσκευαστήριο είναι περίπου 80λεπτά με 1 ευρώ για κάθε βαζάκι του 1 κιλού μαζί με το βαζάκι και το φπα. Η τιμή εξαρτάται από το συσκευαστήριο που θα πάμε το μέλι. Η ανάλυση στο μέλι είναι απαραίτητη όχι μόνο για ύπαρξη νοθείας, αλλά το κυριότερο για να φαίνεται σε ποιά κατηγορία ανοίκει. Αν η αγωγιμότητα είναι μικρότερη απο 0.8 είναι ανθόμελο ενώ αν ξεπερνά αυτή τη τιμή είναι μελίτωμα. Αν γίνει λάθος και μπεί ετικέτα "ΜΕΛΙ ΑΝΘΕΩΝ" και γίνει έλεγχος και η αγωγιμότητα είναι μεγαλύτερη απο 0.8 τότε πέφτει πρόστιμο για παραπλάνηση καταναλωτή, με ποσό 2.000 ευρώ. Γενικά υπάρχουν διάφοροι διέξοδου πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι, μιας και αν το ονομάσουμε "ΜΕΛΙ ΚΑΜΠΟΥ" ή "ΜΕΛΙ ΔΑΣΟΥΣ" δεν υπάρχει κάποιου είδους παραπλάνηση.

Γενικά ένας μελισσοκόμος για να πάει το μέλι του σε συσκευαστήριο πρέπει να έχει ποσότητα πάνω απο 400-500 κιλά (η παρτίδα) για να συμφέρει, εφόσον μόνο η ανάλυση κοστίζει 160 ευρώ.

Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι νομίζουν ότι ένα συσκευαστήριο σημαίνει ένα εργαστήριο που έχει αυτόματα μηχανήματα που βάζουν το μέλι στα βαζάκια και σφραγίζουν τα βαζάκια. Ωστόσο δεν ισχύει αυτό. Ένα συσκευαστήριο μπορεί να μην έχει κανένα απο αυτά μηχανήματα και η δουλειά να γίνετε με το χέρι και μια κάνουλα. Μιλώντας με υπέυθυνο συσκευαστηρίου μου είπε οτι δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται, και τα χρήματα που του κόστισε για να το ανοίξει ήταν περίπου 30 χιλιάρικα. πχ 1500 ήταν τα αρχικά έξοδα για την έγκριση ISO, η οποία θέλει ανανέωση κάθε χρόνο.

Όπως μου είπε χαρακτηριστικά οι βλέψεις για το μέλλον επικεντρώνονται πάνω στην τυποποίηση μελιού και τη διάθεση όχι μόνο σε super market αλλά και στο εξωτερικό, όπου το Ελληνικό Μέλι φτάνει σε αστρονομικές τιμές. Όπως μου είπε έπαγγελματίας μελισσοκόμος που εξάγει το μέλι του, το δίνει 7 ευρώ απο εδώ στην Ελλάδα, και στο εξωτερικό φτάνει στο ράφι 17 ευρώ. Και γίνετε ανάρπαστο. Χρήματα λοιπόν υπάρχουν, αρκεί να υπάρχουν απο πίσω άνθρωποι με ανοιχτό μυαλό και όρεξη για δουλειά!

Δημοσίευση σχολίου

9 Σχόλια

 1. Καλησπερα σας θα ηθελα να ρωτησω που ακριβως μπορει να γινει η χημικη αναλυση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η χημική ανάλυση γίνεται από τον τυποιητή για όλη την παρτίδα που καταθέτει ο μελισσοκόμος, μη γράφετε ό,τι μπούρδα σας κατέβει. Γενικά το άρθρο είναι γραμμένο στο πόδι, προχειροδουλειά καιπαραπλάνησγ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μπορειτε να δωσετε και αναλυτικα τουςνομους καιτις διαταξεις που τα στειριζετε ολα αυτα?
  Γιατι αλλα λεει η νομοθεσια για τα τροφιμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η χημική ανάλυση γίνεται από τον τυποποιητή αλλά πληρώνεται από τον μελισσοκόμο. Αυτό θέλει μάλλον να πει. Εξάλλου και ο τυποποιητής δεν έχει χημικό εργαστήριο. Απλά πέρνει δείγμα και το στέλνει προς ανάλυση.
  Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι σε ράφι χωρίς ISO μπορεί να πάει ΜΟΝΟ σε τοπικά καταστήματα. Και εκεί όμως θα πρέπει ο μελισσοκόμος να έχει εργαστήριο με κάποιου είδους έγκριση.
  Για την νομοθεσία υπάρχει ο κώδικας τροφίμων που αφορά το μέλι καθώς και η κοινοτική οδηγία 110/2001 σχετικά με την ονομασία. Χρειάζεται όμως επιπλέον ψάξιμο διότι υπάρχουν 2-3 νόμοι ακόμα.
  Γενικά το άρθρο είναι μεν πρόχειρο αλλά δεν παραπλανεί. Θα έλεγε τα λέει και σχετικά καλά.
  Ανώνυμε 10:40... >Τί διαφορετικό βρήκες σε νόμο σχετικά με τα τρόφιμα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εγω εκανα αναλυση εδω http://scienceshop.gr/index.php?cat=honey με 127 ευρο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλημέρα,

  Διαβάζοντας διάφορες δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σχετικά με τις χημικές αναλύσεις στο Ελληνικό μέλι, έχω παρατηρήσεις πως σε αρκετές περιπτώσεις, διάφοροι δείκτες βγαίνουν εκτός ορίων χωρίς να έχει υπάρξει ανθρώπινη επέμβαση στο μέλι. Τελικά, πόσο συχνό φαινόμενο είναι αυτό? Υπάρχουν λύσεις?

  Ευχαριστώ,
  Γιάννης Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Μην τα παραλέτε τα πράγματα δεν ειναι έτσι ο ΠΙΤΤΑΣ αγοράζει περίπου 3,20 το κιλό με 3,50 & γράφει μόνον μέλι ελληνικό όπου τα καλύπτει όλα & δεν πουλιέται 7,00 χονδρική πουθενά , ίσως κάποιος να πουλήσει 3,70 ούτε σεντσς παραπάνω δεν το παίρνει κανένας, σε λίγο καιρό θα εχουμε μόνον εισαγώμενο στα ράφια όλων τον καταστημάτων διότι δεν υπάρχουν λεφτά καταλάβεται το , και τότε
  ή παραγωγή ας το φάνε μόνη τους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Καλησπέρα, να ρωτήσω το ISO είναι απαραίτητο για σούπερ μάρκετ κ αν ναι που κάνω ΠΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗ ISO το μέλι μου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!