Widget Recent Post No.

Σημάδια που προμηνύουν σμηνουργία: Πως την καταλαβαίνουμε πριν συμβεί, τι δείχνουν τα μελίσσια;



Πριν σμηνουργήσει το μελίσσι γίνεται ένας μεγάλος χαμός μπροστά στην είσοδο! Χιλιάδες συλλέκτριες στροβιλίζονται έξω από τη κυψέλη μέχρι να δοθεί το μήνυμα και να πετάξουν όλες μαζί σε κοντινό σημείο όπου και θα σχηματίσουν το σμάρι αφεσμό (τσαμπί από μέλισσες)! Προτιμούν πάντα κλωνάρια από λεμονιές πορτοκαλιές νερατζιές κλπ.

Αν ψεκάσουμε με ειδικό σπρέι αφεσμών το μελίσσι θα πάει εκεί και όχι σε κάποιο άλλο σημείο. Αν ψεκάσουμε την ώρα της σμηνουργίας οι πιθανότητες να πάει στο συγκεκριμένου σημείο είναι 100%.

Ένα μελίσσι λίγο πριν σμηνουργήσει είναι αναστατωμένο  (έτσι φαίνεται στα μάτια τα δικά μας, στα μάτια των μελισσών είναι η ευτυχία της ζωής). Βλέπουμε μεγάλη κίνηση από συλλέκτριες σχεδόν συνωστισμός και κρέμονται μπροστά στην είσοδο όλες μαζί σχηματίζοντας γένι.

Το μελίσσι σχεδιάζει την απόδραση του πολλές μέρες πριν σμηνουργίσει. Στην κατάστρωση του "σχεδίου" συμμετέχουν όχι μόνο οι εργάτριες αλλά και η ίδια η βασίλισσα. Όλα ξεκινάνε όταν κατασκευάζονται τα κελιά σμηνουργίας (πολλά σε αριθμό, στα άκρα των πλαισίων) τα οποία γεννά η ίδια η βασίλισσα (πολλές φορές).

Όταν η βασίλισσα πάρει απόφαση την σμηνουργία θα γεννήσει όλα τα κυπελάκια που βρίσκονται μέσα στην κυψέλη. Οι συλλέκτριες θα θρέψουν όλα αυτά τα αυγά σε βασίλισσες.  Μια βασίλισσα που θέλει να σμηνουργήσει δύσκολα της βγαίνει από το μυαλό ακόμα και αν έχει απεριόριστο χώρο να γεννήσει.

Μια μέρα πριν σμηνουργήσει το μελίσσι είναι πολύ πιθανό να ακούσουμε το τραγούδι της βασίλισσας. Ένα χαρακτηριστικό τιτίβιζμα προμηνύει την άφιξη του μελισσιού. Για να την ακούσουμε πρέπει να σωπάσουμε για λίγα λεπτά και να εστιάσουμε την ακοή μας στη κυψέλη εκεί που βρίσκεται ο γόνος.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια