Widget Recent Post No.

Οικονομική απόδοση της Μελισσοκομίας


Του μελισσοκόμου Κώστα Μυγδανάλευρου...

Η μελισσοκομία αποδίδει όσο καμία άλλη γεωργική εκμετάλλευση. Όμως το μελισσοκομικό εισόδημα εξαρτάται κυρίως από τις καιρικές συνθήκες, τις γνώσεις και την εμπειρία του μελισσοκόμου.

Μέλι
Σε σταθερό μελισσοκομείο η ετήσια παραγωγή μελιού ανά κυψέλη κυμαίνεται από 7 έως 12 κιλά όταν κοντά υπάρχει πλούσια ανθοφορία σε μονοκαλλιέργεια (βαμβάκι, πεύκο, έλατο, θυμάρι κλπ).

Σε νομαδικό μελισσοκομείο η ετήσια παραγωγή μελιού ανά κυψέλη κυμαίνεται από 25 έως 50 κιλά. Όταν ο μελισσοκόμος έχει γνώσεις και εμπειρία πολλές χρονιές ξεπερνά και τα 60 κιλά ανά κυψέλη.

Γύρη
Όταν ο καιρός είναι ευνοϊκός, η ανθοφορία πλούσια και το μελίσσι δυνατό τότε η ημερήσια συλλογή γύρης ανά κυψέλη μπορεί να φθάσει τα 250 γραμμάρια.

Βασιλικός πολτός

Η σύγχρονη μελισσοκομική εκμετάλλευση για παραγωγή βασιλικού πολτού εξαρτάται από τους βασιλισσοτροφικούς χειρισμούς του μελισσοκόμου. Σημαντική πρόοδο παρουσιάζει στην χώρα μας η παραγωγή Βασιλικού Πολτού, αφού αρκετοί μελισσοκόμοι που ασχολούνταν αποκλειστικά με την παραγωγή του, ίδρυσαν το 2008 τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Μελισσοκόμων Βασιλοτρόφων Παραγωγών Βασιλικού Πολτού και λοιπών προϊόντων Μέλισσας.

Υπάρχουν μελισσοκόμοι που η παραγωγή τους ξεπερνά τα 35 κιλά Βασιλικό Πολτό τον χρόνο.

Άλλα μελισσοκομικά προϊόντα

Η παραγωγή της πρόπολης και του δηλητηρίου της μέλισσας στην Ελλάδα δεν είναι ακόμη εμπορικά εκμεταλλεύσιμη από τον μέσο μελισσοκόμο.

Το παραγόμενο κερί συνήθως ανταλλάσσεται με νέα φύλλα κεριού.

Σημαντικό έσοδο για τον μελισσοκόμο αποτελεί η πώληση βασιλισσών, παραφυάδων ή και ολόκληρων μελισσιών.

ΠΗΓΗ melissomania.gr

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. ορεα όλα αυτά που έχω διαβάσει άλλα θα διαφωνήσω μαζί σου έχω σταθερό μελισσοκομείο και βγάζω σε κιλά μέλι κοντά 45 55κιλα την κυψέλη και προσωπικά πιστεύω ότι το Μελίσσι που δεν μετακινείτε είναι πολύ πιο δυνατά από αυτά που κινούνται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλε μου μας λες ότι βγαζεις εως 55 κιλα μελι ανα κυψελη σε σταθερο μελισσοκομειο,εμεις σαν επαγγελματιες μελισσοκομοι ασκώντας και νομαδικη μελισσοκομια φτανουμε δεν φτανουμε τοσα κιλα,μπορεις να μας πεις πια νομη σου δινει τοσα μελια σε σταθερο μελισσοκομειο. [Ε/Μ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα τελευταία χρόνια ακούω από πολλούς ποιος είναι ο επαγγελματίας και ποιος είναι ο ερασιτέχνης τα μελίσσια είναι επιστήμη και η μελισσοκόμοι χαρακτηρίζονται επομένως καλή επιστήμονες μέτριοι και κακοί σε κάθε τόπο τα Μελίσσια συμπεριφέρονται διαφορετικά για φτο τον βάσιμο λόγω δεν μπορώ να αναπτύξω την τεχνικοί φυλλικά Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γραφεις πολλες ασαφειες και μαλιστα ανορθογραφες και δεν καταλαβαίνουμε απολυτως τιποτα αρα ανηκεις στους ερασιτεχνες που αρέσκονται να αυτοπροβάλλονται σε διαφορα μπλοκ,ομως σου ευχομαι αν καποια στιγμη γινεις επαγγελματιας μελισσοκόμος και ασκεις νομαδικη μελισσοκομια τοτε θα καταλάβεις ποια είναι η μελισσοκομια που αποδιδει και ποια είναι τα ειδη μελιου,γιατι μην ξεχνας ''ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΚΟΠΟΙΣ ΚΤΩΝΤΑΙ'' [Ε/Μ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν το να σχολιάσεις έναν συνάδελφο γιατί έχεις αντίθετη άποψη με τα βάσιμα στοιχειά του Μελισσοκομείου που έχεις και βιώνεις κάθε μέρα είναι προβολή το εαφ τουσου τότε προβάλομε άλα εσύ δεν ξερής να δέχεσαι κριτική και επιτίθεσαι στα ορθογραφικά και επίσης ένας άνθρωπος που δεν ξερή να χάνει και ένας που δεν έχει στοπ χάνει και είναι άξιος τις τύχης του ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν το να σχολιάσεις έναν συνάδελφο γιατί έχεις αντίθετη άποψη με τα βάσιμα στοιχειά του Μελισσοκομείου που έχεις και βιώνεις κάθε μέρα είναι προβολή το εαφ τουσου τότε προβάλομε άλα εσύ δεν ξερής να δέχεσαι κριτική και επιτίθεσαι στα ορθογραφικά και επίσης ένας άνθρωπος που δεν ξερή να χάνει και ένας που δεν έχει στοπ χάνει και είναι άξιος τις τύχης του ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!